Ako si vybrať bazén do záhrady? | Blog Mall.sk

Ako vybrať bazén do záhrady?

Bazén v záhrade znamenal kedysi luxus, ktorý si nemohol každý dovoliť. Našťastie to už dnes neplatí, a ak máte dostatočne veľkú záhradu z vlastného bazéna sa môžete tešiť aj vy. Ako si ale správne vybrať z bohatej ponuky?

Pri výbere bazéna je potrebné okrem financií zohľadniť aj celkový vzhľad vašej záhrady a ujasniť si tri základné požiadavky na: tvar, veľkosť a materiál. Chcete sa v bazéne len osviežiť alebo si v ňom aj zaplávať?

Nadzemné bazény

Nadzemný bazén je najlacnejší variant s jednoduchou montážou. Vybrať si môžete zo širokej škály - od nafukovacej klasiky až po kvalitnejšie laminátové bazény. Nafukovací bazén je najlacnejšia alternatíva a po skončení leta ho jednoducho sfúknete a odložíte. Navyše sa vyznačuje najjednoduchšou montážou a rýchlym nahriatím vody.

Vyberte si bazén podľa predstáv >>

Ak premýšľate nad väčším bazénom, ale prioritou pre vás zostáva jednoduchá inštalácia, ideálnou voľbou vás bude bazén so samonosným prstencom. Pre tento typ bazénu nepotrebujete špeciálne upravovať terén – stačí ho len vyrovnať. Ďalším krokom „montáže“ je nafúknutie obvodového prstenca a napúšťanie vody. A máte hotovo! Steny bazéna sa pri napúšťaní vody do bazéna samé tvarujú a vzdúvajú. Jedinou nevýhodou tohto praktického bazéna je krátka životnosť a takisto musíte byť obozretný pre jeho používaní – je možné ho pretrhnúť.

Bazén, ktorému stačí nafúknuť len prstenec a voda ostatné vyrieši za vás. • 

Bazény s rámovou konštrukciou

Bazény s konštrukciou sú samozrejme odolnejšie a o niečo drahšie, ale ide určite o rozumnú investíciu. Na výber máte viac tvarov ako u nafukovacích bazénov – okrem klasických oválnych si môžete vybrať z kruhových či obdĺžnikových. Základ bazénu tvorí kovová alebo plastová konštrukcia  s protikoróznou vrstvou  v kombinácii s mäkším PVC. Navyše, pri bazénoch s konštrukciou si môžete vybrať z rôznych dekórov a nemusíte celkový vzhľad vašej záhrady pokaziť tyrkysovo modrou farbou.

Bezény s konštrukciou pre pohodlnejší vstup doplňte rebríkom alebo schodíkmi. • 

Ešte odolnejší bazén je s aplikáciou do zeme, ktorý môže konkurovať luxusným bazénom zapusteným do zeme. Výhodou v porovnaní s nimi je výraznejšie nižšia cena a navyše je vhodný aj do svahovitých záhrad. Čiastočne zapustený bazén dokážete jednoducho zastrešiť a kúpaciu sezónu si tak predĺžite o niekoľko ďalších mesiacov.

Udržte príjemnú teplotu vody na dlhší čas >>

Čiastočne zapustené bazény potešia aj plavcov a jednoduchšie ich zladíte so štýlom vaše záhrady. • 

Zapustené bazény

Ak ste milovníci plávania, ktorí by chceli trénovať aj doma, tak sú klasické zapustené bazény pre vás tou správnou voľbou. Ich návrh a inštaláciu je však potrebné prediskutovať s odborníkmi, pretože sa jedná už o niečo vyššiu investíciu pohybujúcu sa v tisíckach eur. Vyberať si môžete z rôznych tvarov, veľkostí a hĺbok. Ich životnosť  je desiatky rokov a sú oveľa odolnejšie voči vonkajším vplyvom.

Dôležité doplnky

Bez ohľadu na to, aký bazén si vyberiete, myslite aj na bezpečnostné a hygienické doplnky. Ak si chcete letné lúče užívať v priezračne čistej vode, stavte na kombináciu prístrojov, ktoré sa o jej čistotu postarajú samé: zariadenie s čerpadlom, automatický dávkovač chlóru a povrch bazéna udržíte vo forme s vysávačom, ktorý si poradí s hrubými nečistotami z dna.

Do bazénovej výbavy určite zaraďte plachtu, ktorá zabráni padaniu nečistôt do vody a udržuje stálu teplotu vody.

Výbavu pre bazény nájdete tu >>

Na záhrade ako na dovolenke. • 

Ak chcete v bazéne zažiť skutočný relax, obohaťte ho o protiprúd alebo blower – ten váš bazén premení na luxusnú vírivku. Okolie bazéna nezabudnite doplniť lehátkami či slnečníkom a vaša záhrada sa razom premení na luxusnú riviéru.

Hygienicky čistá voda za pár minút >>

Bezpečnosť nadovšetko

Ak máte malé deti, určite doplňte bazénovú výbavu o zábradlie, krycie rolety a schodíky. Pozornosť venujte tiež okoliu bazéna. Vyhnite sa keramickej a kamennej dlažbe, ktoré sa po strete s vodou premenia na klzký a nebezpečný terén – v tomto prípade investujte radšej do protisklzovej úpravy. Ideálne umiestneniu bazéna je na trávniku alebo pôde – stačí ak trávu pod bazénom odstránite a plochu trochu vyrovnáte.

Užite si vodné radovánky s deťmi >>

 

Top 5