Na čo sa pripraviť v roku psa | Blog Mall.sk

Na čo sa pripraviť v roku psa

Kotkodákanie nahradí štekot. Minulý rok sa niesol podľa čínskej astrológie v duchu kohúta. Pokoj a kreativitu ohnivého znamenia tento rok nahradí energia a neposednosť zemského psa. Čo so sebou prinesie? Poradíme, na čo sa pripraviť, aby vás nečakal rok pod psa.

Rok zemského psa začína podľa čínskeho kalendára 16. februára. Energia, vernosť aj odvaha štvornohých miláčikov nás bude sprevádzať až do 4. februára roku 2019. Pripravte sa na hravý rok plný optimizmu a dobrých skutkov.

Naplánujte si neposedný rok

Na príslovie, že všade dobre, doma najlepšie, zabudnite. Každý pes je tak trochu neposedný, preto aj celý rok 2018 bude veľmi aktívny a dynamický. Sedieť doma, to sa nenosí – bude vás to ťahať von. Chodievajte na výlety, choďte na dovolenku do zahraničia alebo si užívajte adrenalínové zážitky.

Na všetko sa ale dobre pripravujte. Diáre a plánovacie kalendáre budú tento rok vašou pravou rukou. Pes je totiž dôsledný a nemá rád nepríjemné prekvapenia. Ak sa chystáte na dlhú cestu, alebo ak plánujete kúpu bytu, všetko si radšej niekoľkokrát preverte a skontrolujte.

Neseďte doma a vykročte do nového roka aktívne. • 

Pobehovať po vonku a neustále sa za niečím naháňať je navyše vyčerpávajúce. Psy na to majú aspoň štyri nohy, ale čo my ľudia? Nezabúdajte preto tiež na pravidelný odpočinok a nájdite si čas len sami na seba – či už to bude večer s dobrou knihou alebo popoludnie pri sledovaní televízie.

Nie a nie, a nie!

Tvrdohlavejšie zviera než pes snáď ani neexistuje. Keď si zmyslí, že ešte nechce ísť domov, nedostanete ho z venčenia ani párom divých koní. Požičajte si od neho trochu zarytosti a naučte sa hovoriť nie. Rok 2018 je pre to ako stvorený.

Zahryznite sa do rodinných tradícií

Nie nadarmo sa hovorí, že pes je najlepším priateľom človeka. Práve svoju kamarátsku povahu prepožičal aj novému roku, ktorý bude naprataný oslavami a priateľskými stretnutiami. Ak máte s niekým nevyriešené spory, je čas hodiť ich za hlavu a zahrabať spoločne vojnovú sekeru.

Nezabúdajte ani na svoju rodinu. Psí rok je ideálny na budovanie nových tradícií. Zaveďte pravidelné rodinné večere, vyrazte spoločne na dovolenku alebo si aspoň raz týždenne volajte.

Priateľstvo je pre psov nadovšetko. Rovnakú starostlivosť venujte aj vy svojim kamarátom a rodine v novom roku. • 

6 vecí, ktorými sa v novom roku inšpirovať psami

1. Choďte von

Pohyb a čerstvý vzduch robia zázraky. A to nielen so štvornohými miláčikmi. Sľúbte si, že budete chodiť pravidelne na prechádzky a športovať. Môžete to robiť napríklad spoločne s vaším psom.

2. Radujte sa z maličkostí

Poškrabkanie za uškom, chutná maškrtka alebo nová gumová hračka. Aj takéto maličkosti stačia psíkovi na to, aby bol tým najspokojnejším zvieraťom na svete. To ľudia sú väčšinou rozmaznanejší. Skúste to tento rok inak a radujte sa z maličkostí. Slnečný deň alebo pohľadnica od rodičov z dovolenky sú dostatočnými dôvodmi k úsmevu.

Nájdite si v uponáhľanej dobe čas na hry so svojím psíkom. Naučí vás napríklad radovať sa aj z úplných drobností. • 

3. Pravidelne jedzte

Štvrtá hodina popoludní, odchádzate z práce a s hrôzou zisťujete, že ste sa zase nestihli ani naobedovať. Takto to nejde, spomaľte. Aj keď majú psy celé dni veľa práce s behaním po záhrade alebo naháňaním susedovie mačky, na jedlo by nikdy nezabudli. Vezmite si príklad z ich mlsného jazýčka a začnite sa stravovať pravidelne a zdravo.

4. Buďte spontánni

Hoci je pravidlom číslo 1 nového roka plánovanie, bez spontánnosti by to nešlo. Ako pes vyrazí ako neriadená strela za vôňou údeného mäsa, tak sa nechajte aj vy zlákať svojimi túžbami. Dostali ste chuť uprostred noci stavať snehuliaka, ako keď ste boli malí? Zobuďte partnera a vydajte sa von. Okamžité nápady bývajú niekedy tie najlepšie.

Ak máte nablízku psa, všímajte si jeho správanie. Skúste rovnako ako on nasledovať vlastné pocity a starať sa sami o seba. • 

5. Načúvajte ostatným

Každému je občas zle. Keď sa potrebujete vyplakať alebo vyspovedať, pes je tu vždy pre vás. Naučte sa rovnako ako on trpezlivo načúvať ostatným. Odmenou vám bude spokojné a usmievavé okolie.

6. Nebuďte nároční

Psovi stačí k spokojnosti málo. Ak má niečo pod zub, vlastný peleštek a milovaného pána nablízku, je dokonale spokojný. Skúste to podobne. Nebuďte nároční a uspokojte sa s málom.

 

Top 5