Hit všetkých grilovačiek: domáce rebierka | Blog Mall.sk

Hit všetkých grilovačiek: domáce rebierka

Vieme, ako vonia pohoda na záhradke. Cítite v nej korenie, uhlíky a predovšetkým lahodné grilované mäsko. Vyskúšajte hviezdu krčmových jedálničkov a nachystajte si na domácom grile luxusné grilované rebierka.

Správne mäso je základ

Po šťavnatom hovädzom steaku a kuracích paličkách prichádzajú na rad aj „pašík“. Na grilované rebierka sa totiž fantasticky hodí práve tučné bravčové mäso. V mäsiarstve si vypýtajte rebrá z pečeného mäsa (kotlety).

Vyberajte predovšetkým nízke a mäsité kúsky rebier. Dobre sa prepečú a na pochúťku nebudete musieť čakať tak dlho ako v prípade viacerých obalených kostí.

Vyberajte skôr tenšie rebierka, dokonale ich na grile prepečiete. • 

Pri nákupe počítajte aspoň s 1 kilogramom rebierok na osobu. Väčšinu váhy totiž tvoria kosti, tak nech pri grilovačke majú všetci dosť.

Pred ďalším spracovaním z mäsa najprv odstráňte blanu. Tá chráni z jednej strany kosti aj mäso po celej dĺžke rebierok.

Blanu mierne rozrežte (postačí približne 1 centimeter) a do vzniknutej medzery vsuňte príborový nôž s guľatou špičkou. Oddeľte ním blanu od mäsa. Ale pozor, iba ju odtlačujte a odtrhávajte, nerežte ju. Keď bude uvoľnený kus blany dostatočne veľký, aby ste ho uchopili, vezmite blanu do ruky a z mäsa ju plynulým pohybom stiahnite.

Náš tip: Aby vám blana medzi prstami nekĺzala, uchopte ju do papierového obrúska alebo utierky.

Kompletné vybavenie na perfektnú grilovačku >>

Marináda alebo korenie

Odblanené rebrá sú pripravená na ďalšie spracovanie. Chuť im vdýchnete buď s pomocou korenia, alebo marinády.

Cesta korenenia je rýchlejšia, ale mäso nenasaje chuť tak dobre ako v prípade naloženia do marinády. Na to si vyhraďte aspoň 3 hodiny.

 

Kľúčom k výborným rebierkam je správna kombinácia korení. • 

Vašou obľúbenou marinádou rebierka dôkladne potrite, nech máte istotu, že ste dopriali každému kúsku mäsa. Vložte ich do igelitového vrecka, dolejte prípadný zvyšok marinády a sáčok starostlivo zaviažte alebo zaistite gumičkou. Vrecúško s mäsom dajte do chladničky.

Náš tip: Zauzlený sáčok vložte pre istotu ešte do ďalšieho vrecka a rebrá v chladničke posaďte na hlboký tanier.

Objavte vychytávky na grilovanie >>

Ak mäso so zvyškom marinády nechávate v chladničke dlhšie ako 3 hodiny, nezabudnite vždy po niekoľkých hodinách sáčok s rebrami otočiť, aby v zostávajúcej marináde mäso nebolo položené len jednou stranou.

Rebierkam to na grile síce trochu trvá, ale ten chuťový zážitok stojí za to! • 

Skratka cez rúru

Po ochutení je na rade tepelná úprava nachystaného mäska. Ak sa rozhodnete pre kompletne grilované rebierka, čaká vás viac ako trojhodinová šichta pri grile.

Uistite sa, či máte gril úplne v poriadku a ste zásobený dostatkom piva alebo iných na grilovanie nevyhnutných dobrôt.

Prečítajte si 5 pozitívnych účinkov piva >>

Rozkúrte gril približne na 150 °C a položte rebierka na mriežku. Kontrolujte teplotu a asi po hodine mäso zabaľte do alobalu. Po ďalších 2 hodinách mäsko ľahko odpadá od kosti. Posledných 10 minút grilujte rozbalené z alobalu a potreté grilovacou omáčkou.

Rýchlejším variantom je rebrá najprv vložiť do pekáča, podliať vývarom a dokonale zakryť pokrievkou alebo alobalom. Takto nachystané mäso vložíte do vyhriatej rúry a asi hodinu a pol pečiete na 180 °C.

Že sú rebrá pripravené na ďalší koncert na grile, spoznáte podľa toho, že je mäso mäkké a dá sa pomerne ľahko oddeliť od kosti.

Ak sa rozhodnete rebierka predpripraviť v rúre, prihoďte k nim kukuricu a budete mať hotové dve lahôdky súčasne. • 

Predpripravené rebrá potrite grilovacou omáčkou a vložte na gril. Po 5 minútach ich otočte a grilujte ďalších 5 minút. Pred poslednou päťminútovkou ich znovu pretrite omáčkou.

Nájdite gril podľa predstáv >>

Mäso sa z rebier mierne stiahne a odhalené kocky poslúžia ako držadlá rozrezaných kúskov mäsa. Pridajte k nim aj špíz z grilovanej zeleniny alebo netradičné grilované ovocie a letná prehliadka grilovaného luxusu môže začať.

 

Na grilovaných rebierkach si skvele pochutíte s pečenými zemiačikmi a šalátom z cvikle alebo uhoriek. • 

 

Top 5