Farba roka 2020: preneste klasickú modrú do bytu aj šatníka | Blog Mall.sk

Farba roka 2020: preneste klasickú modrú do bytu aj šatníka

Modrá je dobrá a zvlášť v roku 2020. Spoločnosť Pantone totiž práve odtieň klasické modrej (Classic Blue) vyhlásila farbou tohto roka. Classic Blue pripomína farbu nočnej oblohy. Prečítajte si, čo farba vyjadruje a ako si dokonale vyladíte byt a šatník podľa tohtoročných farebných trendov.

Spoločnosť Pantone vyhlasuje farbu roka už zhruba 20 rokov. Vlani nesmel v interiéroch a šatníkoch chýbať odtieň Living Coral, oranžová farba so zlatým podtónom. Výstrednú korálovú ale tento rok strieda klasika, modrá farba v odtieni Classic Blue.

Temná farba pripomína nočnú oblohu. A rovnako ako pohľad na nebo s hviezdami upokojuje a navodzuje pocit bezpečia a pohody. Ak sa chcete teda cítiť sebaisto a spokojne, obklopte sa klasickou modrou. Táto modrá kráska vo vás navyše prebudí pocity:

• istoty,

• stálosti,

• dôvery

• a harmónie.

Modrá pristane aj interiéru. Ak sa chystáte tento rok vymaľovať, vyskúšajte tento originálny odtieň, ktorý v miestnosti navodí sústredenosť a kľud. • 

Nadčasový odtieň pre každú príležitosť

Podľa odborníkov je Classic Blue nadčasová farba, ktorá dokáže byť elegantná aj ležérna. Záleží len na tom, ako ju skombinujete. Konzervatívnu klasiku vytvoríte v spojení s bielou, čiernou alebo sivou. Nebojte sa ale ani kombinácie so zlatými alebo striebornými doplnkami.

Ak sa chcete odviazať a premeniť klasickú modrú na sviežu a modernú, doplňte ju napríklad žltými alebo oranžovými prvkami. Uvidíte, ako vynikne.

A kde všade modré odtiene využijete?

Klasická modrá v bývaní

Pokiaľ chcete použiť modrú v interiéri, platí základné pravidlo: všetkého s mierou. Dbajte na vyváženosť a nezabúdajte na prvky v neutrálnejších farbách. Ak miestnosť vymaľujete podľa tohtoročných trendov, tmavšie múry vyrovnajte svetlým nábytkom.

Kombinácie s rôznymi materiálmi sa báť nemusíte. Klasická modrá sedí k drevu aj kovovým prvkom. Skvele vyzerá aj v spojení so zamatom. Kúpte si do obývačky či spálne zamatové kreslo alebo taburet vo farbe Classic Blue.

A ak sa vám nechce do maľovania, vyberte aspoň modré doplnky. Závesy, prikrývky, vankúše alebo vázy vo farbe súmraku dokreslia doma tú pravú atmosféru.

Ako správne kombinovať farby v interiéri? >>

Pustite farbu roka aj do vášho šatníka

Či už hľadáte outfit do práce, na prechádzku do mesta alebo napríklad na ples, s kúskami vo farbe klasickej modrej neurobíte chybu. Modrá je in na šatách, blúzkach aj kabátiku a hodí sa na každú príležitosť.

Náš tip: Skvele vyzerá kombinácia viacerých odtieňov modrej. Nebojte sa preto okrem bielej alebo čiernej farby skombinovať klasickú modrú s inými odtieňmi modrej, napríklad petrolejovou či blankytnou.

Modrá sa nestratí ani v pánskom šatníku. • 

Vyskúšajte mätovo sivú a ďalšie top farby

Ak vás klasická modrá neohromila a v interiéri by ste dali prednosť iným farbám, skúste napríklad odtiene, ktoré pre tento rok vyhlásili ako top farby ďalšie veľké spoločnosti:

• Dulux zvolil farbou roka 2020 mätovo sivú. Farba Tranquil Dawn je inšpirovaná farbami rannej oblohy a nesie v sebe odtiene zelenej, modrej a sivej. Je veľmi univerzálna a skombinujete ju so svetlými odtieňmi aj výraznejšími farbami.

• Sherwin-Williams zvolili ako tohtoročný trend odtieň Naval - námornícku modrú. Odborníci ju odporúčajú kombinovať so svetlejšími farbami, ako je béžová alebo zlatá, ale zabodujete aj so zelenou.

 

Top 5