Deväť korení, ktoré vás v zime zahrejú | Blog Mall.sk

Deväť korení, ktoré vás v zime zahrejú

Jesenný chlad už o sebe dáva vedieť. Hneď, ako vykuknete z domu, zasadne si na vás. Nechajte sa inšpirovať deviatimi tipmi na korenia, ktoré vás počas sychravej jesene udržia v teple.

Zázvor

Nie nadarmo získal prezývku všeliek. Okrem liečby chrípky funguje zázvor aj ako prevencia proti nachladnutiu. Jeho pikantná chuť aktivuje srdcovo-cievny systém a prehrieva organizmus. Takže aj v chladnom počasí budete v teple a neprechladnete.

Nakopnite sa pred zimnou prechádzkou napríklad hrnčekom zázvorového čaju. Zázvor môžete pridať aj do gulášu či polievok. Alebo si pochutnajte na zázvorovej omáčke, ktorá vás doslova rozpáli.

Škorica

Škorica pomôže v priebehu chladnej jesene utužiť vaše zdravie. Štipka tohoto korenia každý deň posilní imunitu a ochráni vás pred chorobami. Dokáže prehriať organizmus ako máloktoré iné korenie.

Ak vás v zime trápia studené ruky a nohy, pridávajte si škoricu do čaju. Svoje hrejivé účinky ale nestratí ani v jablčnej štrúdli alebo buchtách. Ak sa chystáte von, nezabudnite sa vybaviť termoskou s kávou ochutenou škoricou.

Aby vám korenie čo najdlhšie vydržalo, skladujte ho v tme, chlade a suchu. • 

Chilli

Aj zima môže byť poriadne horúca. Hlavne keď sa vyzbrojíte dávkou chilli. Korenie obsahuje látku capsaicin, ktorá povzbudzuje krvný obeh. Takže aj v najväčšom chlade vám bude pekne teplo.

Rozdrvte sušené chilli v mažiari a dochuťte si ním napríklad mäso alebo omáčku. Labužníci ocenia šípkový džem s chilli. Pre menej odvážnych je vhodnou variantou jemne štipľavá čokoláda s chilli príchuťou. Ani v nej totiž korenie nestráca svoj ohnivý účinok.

Klinčeky

Hrejivý účinok hľadajte aj u klinčekov. Klinček skvele prekrvuje končatiny, a preto je obľúbenou súčasťou horúcich nápojov, ktorými sa zahrievame na vianočných trhoch. Varené víno, punč alebo čaj si bez klinčekov skrátka predstaviť nevieme.

Jeho sladkastá a pritom ľahko horkastá chuť sa často využíva napríklad v perníku. Môžete si ním tiež okoreniť mäsový vývar alebo paradajkovú omáčku. Klinček navyše podporuje obranyschopnosť, takže vás ochráni pred chorobami.

V zime sa bez klinčekov nezaobídete. Dávajú sa do čaju, vareného vína i punču. • 

Vanilka

Ak sa vonku začína usadzovať mráz, zaraďte do svojho menu vanilku. Silice vanilky vás zahrejú a podporia váš imunitný systém. Počas pochmúrnych jesenných večerov oceníte, že navodzujú dobrú náladu a dodávajú energiu.

Zažeňte zimu napríklad pečením vanilkových rožtekov, koláčov alebo prípravou pudingu. Pred prechádzkou si dajte kúsok dezertu a budete v teple. Korenie pridajte pokojne aj do bublaniny alebo čaju.

Čierne korenie

Zahreje vás od špičky nosa až po končeky prstov. Zrýchľuje metabolizmus a zvyšuje produkciu tepla v tele. Zvlášť v chladných mesiacoch si preto nezabudnite každý obed dochutiť korením. Štipku si pridajte aj do čaju – zahreje vás a zaženie vašu nádchu.

Náš tip: Vraciate sa z prechádzky a necítite kvôli zime chodidlá? Nasypte si trochu mletého čierneho korenia do ponožiek. Telesné teplo uvoľnia z korenia silice, ktoré roztiahnu cievy a udržia nohy v teple.

Korenie sa o vás postará zvnútra i zvonku. Na zahriatie studených nôh pomôže nielen horúci čaj, ale aj štipka korenia v ponožkách. • 

Aníz

Krv vám rozpumpuje aj jedno z najstarších korení – aníz. Má hrejivé účinky a posilňuje imunitu. Poháru horúceho vareného vína dáva charakteristickú sladkú medovú vôňu.

Pridajte aníz napríklad do koláčov alebo perníkov. Pikantne okorení aj morské plody. Typickou lahôdkou sú potom takzvané sušienky anízky. Jednoduché cesto z múky, cukru, žĺtkov a masla ochuťte anízom a pečte v rúre ako bochníčky alebo rôzne vykrojené tvary.

Badián

Urobte si na jeseň zásobu badiánu. Korenie v tvare hviezdičky podporuje imunitu a posilňuje organizmus. Prehrieva hlavne oblasť brucha.

Pomeľte si hviezdičky v mlynčeku a prášok pridajte do perníkov, cukroviniek, sušienok alebo štrúdle. Výraznú chuť badiánu využijete aj v kompótoch, likéroch či omáčkach.

Badián je pre svoj tvar obľúbeným vianočným korením. V kuchyni ho ale môžete využívať celoročne – do čaju i sladkých dezertov. • 

Sladké drievko

So všetkými nástrahami chladného počasia si poradí sladké drievko. Prehreje telo, chráni organizmus a pôsobí proti únave. Sladké drievko sa vo forme extraktu pridáva do čaju alebo najrôznejších cukroviniek, napríklad ho nájdete v pendreku.

Čiernu pochúťku si zvládnete vyrobiť aj doma. Koreň sladkého drievka nakrájajte na malé kúsky, roztlačte a pomeľte v mlynčeku. Tým získate výťažok, ktorý po prevarení v medenom kotlíku alebo hrnci dostane hnedočiernou farbu a stuhne.

Témy:
  korenie, zima, zahriatie
 

Top 5