Čo ste zaručene nevedeli o Black Friday | Blog Mall.sk

Čo ste zaručene nevedeli o Black Friday

Čierny piatok k nám prišiel zo Spojených štátov a Kanady. Po celom svete štartuje deň po americkom sviatku vďakyvzdania sezónu vianočných nákupov. S Black Friday sa nespájajú iba zľavy, ale aj ďalšie (niekedy úsmevné) zaujímavosti. Prečítajte si o nich viac.

Prečo vlastne Čierny piatok?

Čierna farba neveští väčšinou nič dobré. Aj Čierny piatok (teda anglicky Black Friday) odkazuje pôvodne na nepriaznivý vývoj cien zlata v roku 1869 a na krach burzy o šesťdesiat rokov neskôr.

Oslabenú ekonomiku sa predajcovia snažili znovu nakopnúť výraznými zľavami, ktoré mali nalákať zákazníkov do obchodov.

Pojem Black Friday používali aj policajti vo Philadelphii v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Zľavnený tovar pritiahol do ulíc veľké množstvo nakupujúcich a policajti tak museli riešiť dopravný kolaps a zmätok na cestách.

Najdivokejšia historka okolo vzniku názvu odkazuje do 19. storočia, kedy si vraj ľudia mohli po Dni vďakyvzdania kúpiť otroka za výhodnejšiu cenu. Aj keď ide pravdepodobne o mýtus, niektorí ľudia z tohto dôvodu proti sviatku protestujú a bojkotujú ho.

Black Friday nasleduje vždy po Dni vďakyvzdania a štartuje predvianočné nákupy. Tento rok vychádza na piatok 23. novembra. • 

Deň, kedy majú inštalatéri naponáhlo

Čierny piatok nepridáva starosti len obchodníkom, prekvapivo najvyťaženejší deň v roku je Black Friday pre inštalatérov. Obchody sa totiž v období zliav naplnia do prasknutia a to znamená aj výrazne väčšiu záťaž pre toalety obchodných domov.

Čierny piatok nie je iba jedným dňom plným zliav

Pôvodne bol Black Friday skutočne len jednodňovou záležitosťou. Pred obchodmi sa tvorili dlhé rady, v ktorých ľudia aj stanovali cez noc, aby mali istotu, že sa do obchodov s lacným tovarom v obmedzenom množstve dostanú medzi prvými.

V posledných rokoch však predajcovia svoje ponuky rozširujú. Na Čierny piatok otvárajú obchody už po polnoci a zľavy ponúkajú viac dní.

>> Na MALL.sk štartujeme od začiatku novembra. <<

V Amerike do obchodov vyrážajú často celé rodiny okamžite po štvrtkovej hostine ku Dňu vďakyvzdania. Do kalendárov a slovníka sa tak pomaly dostáva nové označenie Šedý štvrtok.

Užiť si hostinu a vyraziť na nákup darčekov pre svojich blízkych. Aj tak v niektorých amerických rodinách môže vyzerať sviatočná atmosféra. • 

Ako je to s násilím počas nákupov

Okolo Black Friday koluje aj množstvo poloprávd, hovorí sa napríklad o extrémne vysokej miere násilia a kriminality.

Na internete si môžete pozrieť napríklad štatistiku s počtom úmrtí a zranení počas Black Friday. Veľké množstvo z nich, predovšetkým autonehody alebo kriminálna činnosť gangov, má však s nakupovaním len malú súvislosť.

Tlačenice a znížená pozornosť nakupujúcich však naprieč štátmi lákajú drobných zlodejov a vreckárov. Preto aj v našich nákupných centrách dodržujte tieto pravidlá:

  • nenoste batohy alebo tašky na chrbte, ľahko nad nimi stratíte kontrolu,
  • peňaženku ani mobilný telefón nemajte v zadnom vrecku nohavíc alebo ľahko dostupnom vrecku bundy, schovajte ich ideálne do uzatvárateľného vnútorného vrecka kabáta či bundy,
  • cenné predmety nepatria ani do vrchnej časti kabelky,
  • doklady noste v inom puzdre než hotovosť,
  • kabelku alebo tašku nikdy nenechávajte v košíku bez dozoru.

Davy sú pre vreckárov rajom. Využívajú nepozornosť aj to, že sa s vami ľahšie dostanú do kontaktu. • 

Kúpte darčeky v predstihu a z pohodlia domova

Najbezpečnejší spôsob, ako sa vyhnúť davom a nepríjemným situáciám v preplnených obchodoch, je využiť Black Friday ponuky pri nákupe online.

 

Top 5