Hubové karbonátky
Do tohto receptu môžete použiť všetky (jedlé) huby, ktoré ste v lese našli. Recept zužitkujete aj v priebehu roka, kedy namiesto lesných použijete hlivu či šampiňóny. Ak ste veľkú úrodu zamrazili, môžete použiť aj huby z mrazničky. Recept pripravíte najlepšie na panvici wok.
Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa,
- 2 vajcia,
- 100 g húb,
- petržlen,
- 1 ks toastový chlieb,
- hladká múka,
- soľ a korenie.
Postup
- Na rozpálenom woku orestujte cibuľku.
- Pridajte najemno nakrájané čerstvé huby a restujte tak dlho, kým sa z húb nevyparí všetka voda.
- Panvicu zložte zo sporáka a položte ju na stojan alebo podložku mimo zdroj tepla.
- Pridajte k hubám na kocky nakrájaný toastový chlieb, vajcia, petržlen a zamiešajte.
- Osoľte a okoreňte.
- Prídete lyžicu hladkej múky a zamiešajte vareškou.
Nakoniec rozpáľte na inej panvici olej, lyžicou vytvarujte karbonátky a smažte do zlatista.
Hubový guláš
Premeňte slovenskú klasiku na rovnako dobrý bezmäsitý variant, ktorý je navyše, na rozdiel od hovädzieho guláša, rozhodne lacnejší – použijete zadarmo nazbierané huby.
Ingrediencie:
- 1 l vývaru,
- 2 ks cibule,
- 400 g húb,
- 2 lyžičky majoránu,
- hladká múka,
- 2 strúčiky cesnaku,
- olej alebo masť,
- soľ, korenie a sladká paprika.
Postup
- Do hrnca vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a speňte na masti alebo oleji.
- Pridajte očistené nakrájané huby, posypte sladkou paprikou a orestujte.
- Zalejte vývarom a varte, kým huby nezmäknú.
- Pripravte si z múky tmavú zápražku a guláš zahustite.
- Nakoniec osoľte, okoreňte, pridajte majorán a cesnak.
Podávajte s čerstvým chlebom z domácej pekárne, zemiakovými plackami či parenou knedľou.
Náš tip: Sezónne huby môžete v priebehu roka nahradiť hlivou ustricovou či šampiňónmi.
Mozzarellové huby
V tomto recepte skvelo zužitkujete sezónne kuriatka a podpňovky, ktoré v spojení s čerstvou mozzarellou vytvárajú lahodné a rýchle jedlo.
Ingrediencie:
- Francúzska bageta,
- olivový olej,
- 1-2 strúčiky cesnaku,
- 40 g masla,
- 400 g lesných húb,
- 2 vetvičky rozmarínu,
- hrsť šalvie,
- 30% smotana,
- 250 g mozzarelly,
- soľ a korenie.
Postup
- Na rozpálenú panvicu položte plátky bagety potreté olivovým olejom a posypané soľou.
- Rozpáľte na inej panvici olej, vmiešajte doň maslo a vsypte huby nakrájané na rovnako veľké kúsky.
- K hubám pridajte rozmarín, šalviu, soľ a korenie a 5 minút restujte.
- Do zmesi pridajte mozzarellu a smotanu, prikryte pokrievkou a 10 minút povarte.
- Podávajte s opečenou bagetkou potretou cesnakom.
Hubové papriky
Pečená paprika a lesné huby? Rýchlo pripravený pokrm, ktorý skvelo zasýti aj počas blížiacej sa sychravej jesene. Recept je jednoduchý a nevšedný, čo vaši stravníci určite ocenia.
Ingrediencie:
- Olej na vyprážanie,
- papier na pečenie,
- 200 g lesných húb,
- 1 strúčik cesnaku,
- 5 ks sušených paradajok v oleji,
- 50 g strúhanky,
- hrsť nasekaného petržlenu,
- chilli,
- 3 lyžičky bazalkového pesta,
- 3 kapie.
Postup
- Predhrejte rúru na 180° C.
- Rozpáľte na panvici olej, vsypte nakrájané huby a na vysokom výkone ich restujte 5 minút.
- Osoľte, okoreňte, pridajte trochu čili a zložte panvicu z platne.
- Pridajte prelisovaný cesnak, strúhanku, nakrájané paradajky, orechy, nasekaný petržlen a všetko dobre premiešajte.
- Rozpoľte papriky a odstráňte semienka. Môžete tiež len zrezať vršok so stopkou.
- Naskladajte papriky na plech s papierom na pečenie a naplňte ich hubovou zmesou.
- Papriky prikryte ďalším papierom na pečenie.
- Pečte 35 – 40 minút.
Hubovo špenátové pirohy
Pripravte si netradičné pirohy s hubami a špenátom. Recept je veľmi jednoduchý a hravý. Do prípravy zapojte aj deti alebo im nechajte na modelovanie zvyšky cesta.
Ingrediencie na cesto:
- 2 vajcia,
- 300 g hladkej múky,
- 125 ml vody,
- 2 lyžice oleja.
Ingrediencie na náplň:
- 5 plátkov slaniny,
- 1 šalotka,
- 400 g lesných húb,
- 8 šálok čerstvého špenátu.
Postup
- Na veľkej panvici opečte nakrájanú slaninu a dajte ju bokom.
- Do tuku zo slaniny prilejte trochu oleja a orestujte na ňom šalotku.
- Pridajte nakrájané huby a opekajte 5 – 8 minút.
- Do zmesi primiešajte špenát a zmes restujte ďalších 5 minút.
- Preložte zmes do misy, pridajte slaninu a nechajte vychladnúť.
- Vo väčšom hrnci priveďte osolenú vodu do varu.
- Preosejte do misy múku, pridajte olej a vajcia rozmiešané vo vode.
- Mieste cesto kým nebude vláčne.
- Cesto rozvaľkajte valčekom na jemne pomúčenej ploche na čo najtenšiu placku.
- Vykrajujte kolieska pomocou formičky alebo väčšieho hrnčeka a plňte ich zmesou.
- Cesto s náplňou prehnite napoly a okraje k sebe pritlačte pomocou prstov či vidličky.
- Pirôžky varte približne 2 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
- Podávajte s opraženou cibuľkou a opečenou slaninkou.
Tip na záver: Zmes si môžete pripraviť až dva dni dopredu a uschovať ju v chladničke.