Čerstvé huby? Na panvicu s nimi! | Blog Mall.sk

Čerstvé huby? Na panvicu s nimi!

Mädlíte si ruky nad pestrým septembrovým úlovkom húb, ale máte chuť na niečo nevšedného? Inšpirujte sa našimi 4 hubovými receptami a rodina sa bude olizovať až za ušami.

S jeseňou začína druhá vlna hubárskej sezóny. • 

Hubové karbonátky

Do tohto receptu môžete použiť všetky (jedlé) huby, ktoré ste v lese našli. Recept zužitkujete aj v priebehu roka, kedy namiesto lesných použijete hlivu či šampiňóny. Ak ste veľkú úrodu zamrazili, môžete použiť aj huby z mrazničky. Recept pripravíte najlepšie na panvici wok.

Ingrediencie:

  • 1 veľká cibuľa,
  • 2 vajcia,
  • 100 g húb,
  • petržlen,
  • 1 ks toastový chlieb,
  • hladká múka,
  • soľ a korenie.

Postup

  1. Na rozpálenom woku orestujte cibuľku.
  2. Pridajte najemno nakrájané čerstvé huby a restujte tak dlho, kým sa z húb nevyparí všetka voda.
  3. Panvicu zložte zo sporáka a položte ju na stojan alebo podložku mimo zdroj tepla.
  4. Pridajte k hubám na kocky nakrájaný toastový chlieb, vajcia, petržlen a zamiešajte.
  5. Osoľte a okoreňte.
  6. Prídete lyžicu hladkej múky a zamiešajte vareškou.

Nakoniec rozpáľte na inej panvici olej, lyžicou vytvarujte karbonátky a smažte do zlatista.

Hubové karbonátky sú výborné s pečenými zemiakmi či grilovanou zeleninou. • 

Hubový guláš

Premeňte slovenskú klasiku na rovnako dobrý bezmäsitý variant, ktorý je navyše, na rozdiel od hovädzieho guláša, rozhodne lacnejší – použijete zadarmo nazbierané huby.

Ingrediencie:

  • 1 l vývaru,
  • 2 ks cibule,
  • 400 g húb,
  • 2 lyžičky majoránu,
  • hladká múka,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • olej alebo masť,
  • soľ, korenie a sladká paprika.

Postup

  1. Do hrnca vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a speňte na masti alebo oleji.
  2. Pridajte očistené nakrájané huby, posypte sladkou paprikou a orestujte.
  3. Zalejte vývarom a varte, kým huby nezmäknú.
  4. Pripravte si z múky tmavú zápražku a guláš zahustite.
  5. Nakoniec osoľte, okoreňte, pridajte majorán a cesnak.

Podávajte s čerstvým chlebom z domácej pekárne, zemiakovými plackami či parenou knedľou.

Náš tip: Sezónne huby môžete v priebehu roka nahradiť hlivou ustricovou či šampiňónmi.

Hubový guláš je skvelý aj v kombinácii s hovädzím mäsom. • 

Mozzarellové huby

V tomto recepte skvelo zužitkujete sezónne kuriatka a podpňovky, ktoré v spojení s čerstvou mozzarellou vytvárajú lahodné a rýchle jedlo.

Ingrediencie:

  • Francúzska bageta,
  • olivový olej,
  • 1-2 strúčiky cesnaku,
  • 40 g masla,
  • 400 g lesných húb,
  • 2 vetvičky rozmarínu,
  • hrsť šalvie,
  • 30% smotana,
  • 250 g mozzarelly,
  • soľ a korenie. 

Postup

  1. Na rozpálenú panvicu položte plátky bagety potreté olivovým olejom a posypané soľou.
  2. Rozpáľte na inej panvici olej, vmiešajte doň maslo a vsypte huby nakrájané na rovnako veľké kúsky.
  3. K hubám pridajte rozmarín, šalviu, soľ a korenie a 5 minút restujte.
  4. Do zmesi pridajte mozzarellu a smotanu, prikryte pokrievkou a 10 minút povarte.
  5. Podávajte s opečenou bagetkou potretou cesnakom.

Lahodné sezónne jedlo hotové za 20 minút. • 

Hubové papriky

Pečená paprika a lesné huby? Rýchlo pripravený pokrm, ktorý skvelo zasýti aj počas blížiacej sa sychravej jesene. Recept je jednoduchý a nevšedný, čo vaši stravníci určite ocenia.

Ingrediencie:

  • Olej na vyprážanie,
  • papier na pečenie,
  • 200 g lesných húb,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 5 ks sušených paradajok v oleji,
  • 50 g strúhanky,
  • hrsť nasekaného petržlenu,
  • chilli,
  • 3 lyžičky bazalkového pesta,
  • 3 kapie.

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180° C.
  2. Rozpáľte na panvici olej, vsypte nakrájané huby a na vysokom výkone ich restujte 5 minút.
  3. Osoľte, okoreňte, pridajte trochu čili a zložte panvicu z platne.
  4. Pridajte prelisovaný cesnak, strúhanku, nakrájané paradajky, orechy, nasekaný petržlen a všetko dobre premiešajte.
  5. Rozpoľte papriky a odstráňte semienka. Môžete tiež len zrezať vršok so stopkou.
  6. Naskladajte papriky na plech s papierom na pečenie a naplňte ich hubovou zmesou.
  7. Papriky prikryte ďalším papierom na pečenie.
  8. Pečte 35 – 40 minút.

Papriky plnené hubami potešia vegetariánov aj milovníkov mäsa. • 

Hubovo špenátové pirohy

Pripravte si netradičné pirohy s hubami a špenátom. Recept je veľmi jednoduchý a hravý. Do prípravy zapojte aj deti alebo im nechajte na modelovanie zvyšky cesta.

Ingrediencie na cesto:

  • 2 vajcia,
  • 300 g hladkej múky,
  • 125 ml vody,
  • 2 lyžice oleja.

Ingrediencie na náplň:

  • 5 plátkov slaniny,
  • 1 šalotka,
  • 400 g lesných húb,
  • 8 šálok čerstvého špenátu.

Postup

  1. Na veľkej panvici opečte nakrájanú slaninu a dajte ju bokom.
  2. Do tuku zo slaniny prilejte trochu oleja a orestujte na ňom šalotku.
  3. Pridajte nakrájané huby a opekajte 5 – 8 minút.
  4. Do zmesi primiešajte špenát a zmes restujte ďalších 5 minút.
  5. Preložte zmes do misy, pridajte slaninu a nechajte vychladnúť.
  6. Vo väčšom hrnci priveďte osolenú vodu do varu.
  7. Preosejte do misy múku, pridajte olej a vajcia rozmiešané vo vode.
  8. Mieste cesto kým nebude vláčne.
  9. Cesto rozvaľkajte valčekom na jemne pomúčenej ploche na čo najtenšiu placku.
  10. Vykrajujte kolieska pomocou formičky alebo väčšieho hrnčeka a plňte ich zmesou.
  11. Cesto s náplňou prehnite napoly a okraje k sebe pritlačte pomocou prstov či vidličky.
  12. Pirôžky varte približne 2 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
  13. Podávajte s opraženou cibuľkou a opečenou slaninkou.

Tip na záver: Zmes si môžete pripraviť až dva dni dopredu a uschovať ju v chladničke.

Na hríbikových pirohoch sa vyhráte aj s deťmi. Zdroj fotografie: bonappetit.com • 

 

Top 5