Ako využiť nechtík lekársky? | Blog Mall.sk

Ako využiť nechtík lekársky?

Výrazná letnička kedysi zdobila každú predzáhradku. Okvetné lístky nechtíka lekárskeho sú sýto oranžové alebo žlté, vydržia svieže aj dlhšiu dobu po odtrhnutí a majú neutrálnu chuť. To z nich robí skvelú ozdobu šalátov, polievok aj dezertov. Kvety ale využijete nielen v kuchyni, vybavíte si s nimi aj domácu lekárničku. Prečítajte si, ako na to.


Zbierajte len dokonale oschnuté kvety

Na niektoré recepty využijete celé kvety, do iných stačia iba okvetné listy. V oboch prípadoch si na zber vyberte suchý a slnečný deň. Nechtík zberajte okolo pravého poludnia, kedy budú kvety krásne rozvinuté a oschnuté od rannej rosy.

Náš tip: Pokiaľ máte na záhrade automatickú závlahu, ktorá by kvety nechtíku pred odtrhnutím namočila, vypnite ju. Vlhké kvety by vám pri sušení mohli splesnivieť.

Na nechtík lekársky sa vyberte na pravé poludnie ideálne počas slnečného dňa. • 

Nechtíková masť z oleja a včelieho vosku

Masti a tinktúry vyžadujú čas, blahodárne látky z byliniek sa totiž musia uvoľniť. Nechtíkovou mastičkou sa natriete najskôr po troch týždňoch čakania, príprava ale zaberie len pár minút.

Potrebujete:

  • 4 hrsti kvetu nechtíku (ideálne čerstvého, ale môžete použiť aj sušený),

  • 8 deka včelieho vosku,

  • 0,4 litra panenského olivového oleja.

Postup:

  1. Kvety nechtíka vložte do starostlivo vyčisteného uzatvárateľného pohára a zalejte olivovým olejom tak, aby boli ponorené.

  2. Nechajte dva až tri týždne odstáť.

  3. Preceďte nechtíkový olej, zahrejte ho v hrnci približne na 50 °C a pridajte doň včelí vosk. 

  4. Udržujte teplotu a miešajte, pokiaľ sa vosk nerozpustí.

  5. V momente, kedy bude zmes tekutá, okamžite sporák vypnite a hrniec odstavte.

Masť je hotová. Prelejte ju do nádobiek alebo ozdobných pohárov a skladujte v chladničke. Vydrží vám až pol roka.

Nechtíkovú mastičku vyrobíte za pár minút. • 


Masť z nechtíku urýchľuje hojenie a upokojuje podráždenú kožu. Poradí si s cestným lišajom po páde z bicykla aj s boľavými bradavkami pri kojení.


Nechtíková tinktúra

Do uzatvárateľnej nádoby vložte kvety nechtíka a zalejte čírym alkoholom. Ideálne použite aspoň 70 % alkohol. Uistite sa, že kvety sú úplne ponorené a uložte fľašu na tmavé chladné miesto.

Nádobou každý deň trochu zakrúžte, aby sa obsah premiešal. Zmes mesiac lúhujte a následne sceďte a rozdeľte do malých fľaštičiek.

Tinktúru využijete podobne ako masť – teda k natretiu poranených alebo podráždených miest. Narozdiel od masti ju ale môžete používať aj vnútorne. Použite ju na kloktanie pri zápaloch v ústach alebo krku alebo päť kvapiek rozmiešajte v pohári vlažnej vody a vypite pri problémoch s trávením.

Sušené kvietky nechtíka naložte do alkoholu a nechajte mesiac luhovať. • 

Domáci liek na popáleniny

Nechtík si skvele rozumie aj s ďalšími rastlinami. Skombinujte ho napríklad s takmer nesmrteľnou aloe. Ich kombináciou pripravíte domáci gél na popáleniny.

Potrebujete:

  • 3 veľké listy aloe,

  • okvetné lístky z 10 kvetov nechtíku,

  • formičky na ľad.

Postup:

  1. Odrežte ostré hrany listu aloe a škrabkou alebo malým nožíkom stiahnite zelenú šupku listu.

  2. Priehľadnú dužinu aloe vložte do mixéra spoločne s lístkami nechtíka.

  3. Zmes mixujte, až pokiaľ nie je úplne hladká.

  4. Hotový gél rozdeľte do formičiek a zamrazte.


Gél používajte pri popáleninách alebo podráždení kože. Mierne rozmrazenou kockou chlaďte postihnuté miesto. Aloe poškodenú kožu príjemne schladí a zregeneruje, nechtík podporí hojenie.

Čaj z nechtíka uľaví od bolestí brucha

Letný čas grilovačiek zvádza k tomu, že jeme neskôr, než sme zvyknutí a často si doprajeme prehnane veľké porcie. Nachystajte si bylinkovú zmes, ktorá vám uľaví od pocitu preplnenia.

Zmiešajte:

  • kvety nechtíka, ktoré podporujú funkciu pečene,

  • upokojujúcu medovku,

  • mätu, ktorá zmesi dodá príjemnú vôňu

  • trochu repíka

  • a palinu.

Čaj z nechtíka lekárskeho má priaznivé účinky na žalúdok. • 

Pomer byliniek záleží na vašej chuti, iba paliny by nikdy nemalo byť viac než približne 10 % z celkového objemu zmesi. Hoci je pre trávenie dobrá, má veľmi trpkú chuť a zážitok z pitia čaju by vám pokazila. Šetrite aj s repíkom – hlavnú zložku čaju by mal tvoriť kvet nechtíka a medovka.

 Nájdite vysnívanú čajovú kanvicu >>

Bylinková soľ pre potešenie oka

Vďaka tomu, že nechtík nemá výraznú chuť, prežiarte jeho lístky najrôznejšou koreniacou zmesou a neovplyvníte chuť ostatných byliniek.

 Okoreňte si život vlastnou zmesou. >>

A ako na domácu bylinkovú soľ? Sušený nechtík jemne rozmixujte spoločne s bazalkou, oreganom a trochou šalvie, zmiešajte s hrubou morskou soľou a darujte v priehľadnom mlynčeku.

Luxusný mlynček na domáce zmesi korenia >> 

 

Top 5