Ako vám funkčné oblečenie uľahčí život | Blog Mall.sk

Ako vám funkčné oblečenie uľahčí život

Zabudnite na studené potôčiky potu na chrbte, keď v zime bežíte za električkou. Alebo na bavlnené tričko, ktoré môžete po výstupe v horách žmýkať. Zistite, ako si vybrať a nosiť termobielizeň a nechajte oblečenie, nech si s potom a chladom poradí za vás.

Funkčné oblečenie, alebo termoprádlo, je malý textilný zázrak, ktorý vďaka špeciálnym vláknam odvádza pot z tela a izoluje pred chladom. Spríjemní vám športové aktivity na čerstvom vzduchu, ale zahreje aj pri bežnom nosení.

5× prečo nosiť termobielizeň

  1. Odvádza pot z pokožky.
  2. Rýchlo schne a keď zvlhne, jeho váha sa nezvýši.
  3. Nechladí na tele.
  4. Neobmedzuje vás v pohybe.
  5. V zime zahreje, v lete ochladí.

Kúzlo termobielizne spočíva v jej priedušnosti – outdooroví fajnšmekeri túto funkciu správne volajú „knôtový efekt.

Na rozdiel od bežných materiálov dokáže funkčné tričko (alebo akákoľvek iná termobielizeň) rozložiť pot po celej ploche oblečenia a odviesť ho do ďalších vrstiev. Vďaka tomu sa vlhkosť lepšie vstrebe, oblečenie nenavlhne, vy na sebe neucítite ani kvapku potu a zostanete v teple.

Termobielizeň využijete nielen pri turistike, ale aj v meste – obzvlášť v zime vás príjemne zahreje. • 

Vrstvy sú to, o čo tu ide

Funkčné tričko bude najlepšie fungovať, keď si pod neho oblečiete termotielko a na to hodíte funkčnú mikinu alebo bundu. Každý kúsok termooblečenia má totiž svoju funkciu a aby dobre fungovalo, musíte ho správne navrstviť.

  1. Transportná vrstva (spodná bielizeň, podprsenky, tielka, tričká, spodky a legíny). Prvá vrstva oblečenia, ktorá je v priamom kontakte s pokožkou. Obopína ju a má za úlohu odvádzať pot z tela.
  2. Termoizolačná vrstva (roláky, mikiny, tepláky). Druhá vrstva oblečenia neprepúšťa von teplo vytvorené telom a zároveň bráni prenikaniu chladného vzduchu dovnútra. Takisto nasáva pot zo spodného oblečenia a odvádza ho preč.
  3. Ochranná vrstva (bundy, vesty, nohavice). Vrchná vrstva oblečenia je nepremokavá a odolná proti vetru. Musí však byť priedušná, aby sa nezaparovala.

Ak chcete, aby funkčné prádlo plnilo svoju úlohu, nekombinujte ho s oblečením z iných materiálov. Ak si oblečiete termotričko a na neho si dáte bavlnenú mikinu, odvedený pot sa nahromadí v bavlnenej vrstve a vy strávite celú prechádzku vo vlhkej, ťažkej mikine.

Ak termobielizeň, tak od hlavy až po päty. Len tak bude správne fungovať. • 

Čo zvážiť pri výbere

Pred nákupom funkčného oblečenia najprv zvážte, kam budete nové tielko či nohavice nosiť. Od oblečenia do hôr očakávate, že zahreje. Tričko na bicykel by zase malo rýchlo schnúť a dobre odvádzať pot. Hoci je väčšina termobielizne univerzálna, ročné obdobie a účel hrajú pri výbere veľkú úlohu.

Pri výbere tiež dbajte na:

  • veľkosť – funkčné oblečenie musí byť priliehavé, ale nesmie vás škrtiť,
  • strih – oblečenie sa nesmie zarezávať, švy nesmú tlačiť,
  • hmotnosť – obzvlášť ak hľadáte oblečenie na cyklistiku, beh či horolezectvo, veľmi oceníte nízku hmotnosť všetkého, čo máte akurát na sebe.

V neposlednom rade sa zamerajte na voľbu materiálu. Najčastejšie sa termobielizeň vyrába zo syntetických vlákien.

  • Polypropylén (POP) má pevné vlákna, takmer nulové vstrebávanie, nízku hmotnosť a nízku tepelnú vodivosť – hodí sa preto skôr do chladnejšieho počasia. Je odolný proti plesniam a baktériám, ľahko ho vyperiete a rýchlo schne. Nevýhodou je, že sa polypropylénové vlákna nedajú farbiť, a preto je v ponuke len obmedzená farebná škála oblečenia.
  • Polyester (PES) znesie (oproti polypropylénu) vyššie teploty, dobre odvádza teplo a rýchlo schne, vďaka čomu sa skvele hodí do teplého počasia. Výhodou je tiež široká ponuka farieb oblečenia, pretože polyesterové vlákna sa dajú povrchovo farbiť. Naopak nevýhodou je vyššia hmotnosť oblečenia, keď je mokré.

V ponuke nájdete aj termobielizeň z prírodných materiálov – bambusu alebo vlny. Tie sú prirodzene antibakteriálne, vďaka čomu nezapáchajú ani po niekoľkých dňoch nosenia. Sú ale náchylnejšie na poškodenie.

Ak hľadáte tričko na cyklistiku či beh, dávajte pri výbere funkčného oblečenia pozor aj na hmotnosť. Po desiatom kilometri je dôležitý každý gram. • 

Ak sa v zime chystáte do hôr, kúpte si termobielizeň z vlny merino, ktorá zahreje, aj keď je mokrá, a predovšetkým hreje veľmi poctivo. Pri pohľade na ceduľku funkčného trička často zistíte, že je vyrobené z kombinácie prírodných a syntetických materiálov. Výrobcovia do vlákien pridávajú aj ióny striebra, ktoré zaisťujú antibakteriálny účinok, alebo špeciálne ochladzujúcu vrstvu.

Všetku starostlivosť, ktorú dala termobielizeň vášmu telu, jej vráťte pri praní. Podrobné informácie o údržbe nájdete na každom oblečení, všeobecne však platia tieto pravidlá.

  • Aby sa jednotlivé vlákna termobielizne nezničili, perte oblečenie vždy naruby.
  • Bielizeň perte na 40 °C, vyššie teploty vláknam škodia.
  • Nepoužívajte aviváž, ani bielizeň nedávajte do sušičky.
  • Bielizeň nežehlite. 
 

Top 5