Ako na domáce cappuccino: od dvacky až po profesionálne vybavenie | Blog Mall.sk

Ako na domáce cappuccino: od dvacky až po profesionálne vybavenie

Cappuccino je po práve najobľúbenejším kávovým nápojom vo väčšine kaviarní. Kombinácia silného espressa a hladko našľahaného horúceho mlieka totiž pohladí na duši a zároveň vleje silu do žíl. Poradíme vám, ako si tento životabudič pripravíte za pár desiatok centov aj s akým vybavením si pripravíte domáce cappuccinno, ktoré by obstálo aj medzi profesionálmi.

Základom dokonalého domáceho cappuccina je správne namletá porcia kvalitnej kávy. Mnohí kávomilci si z prípravy robia rituál a užívajú si jej mletie v ručnom mlynčeku. S väčším množstvom pripravovanej kávy sa ale vyplatí ju namlieť bez driny - v elektrickom mlynčeku, ktorý vám presne odmeria aj porciu na jednu šálku.

Na dokonalú penu kúpte plnotučné mlieko. Stačí obyčajné zo supermarketu, ale musí byť čerstvé a s obsahom tuku najmenej 3,5 %.

Ďalej je dôležitá voľba správnej prípravy, aby bola káva silná a pena čo najviac hustá a krémová. Ako si vyberiete spôsob prípravy kávy, ktorý vám sadne a správne vybavenie sme vám predstavili v našej poradni. Pozrite sa na video a zvážte, koľko peňazí do prípravy chcete vložiť a aké kritériá sú pre vás vlastne dôležité.

Pri lacnejších metódach prípravy (bez profesionálneho pákového kávovaru s tryskou) sa pena ako z vašej obľúbenej kaviarne bohužiaľ nepodarí. Poradíme vám ale recepty, ako sa lahodnej mliečnej pokrývke čo najviac priblížite.

Domáce cappuccino s výbavou do dvacky

Cappuccino bez väčších investícií zvládnete so základným vybavením. Do dvacky sa vojdete s:

Ručný šľahač mlieka je sklenená nádoba s uchom, do ktorej nalejete nahriate mlieko a vložíte do nej sitko s madlom. Tým potom pohybujete rýchlejšími pohybmi hore a dole ako piestom a mlieko vďaka tomu napeníte. Ak máte doma french press, prípravu kávy aj napenenie mlieka zvládnete aj v ňom. Dávajte však pozor, aby ste madlom pri šľahaní nepohybovali príliš rýchlo, aby vám mlieko z nádoby nevybehlo. Ručný šľahač má totiž sitko s väčšími otvormi a nevzniká v ňom pri napeňovaní taký tlak.

Ako na domáce cappuccino s moka kanvičkou a ručným šľahačom

  1. Nachystajte si buclatú kapučínovú šálku s objemom 200 ml a nalejte do nej horúcu vodu. Tým si ju predhrejete. Potom ju osušte.
  2.  V moka kanvičke podľa návodu pripravte šálku silnej kávy. Pokiaľ máte doma iné vybavenie, pokojne siahnite po alternatívnom spôsobe - napríklad french presse, dripperi alebo aeropresse.
  3. Do ručného napeňovača nalejte asi 100 ml predhriateho plnotučného mlieka (približne na 65 °C). A zhruba pol minúty pohybujte v rýchlejšom tempe piestom hore a dolu a vytvorte mliečnu penu, ktorá vám postupne zaplní celý napeňovač.
  4. Do predhriatej šálky nalejte porciu kávy.
  5. Vytiahnite piest z napeňovača a odstráňte z peny najväčšie bubliny. Potom zhruba z 20-centimetrovej výšky nalejte do kávy našľahané mlieko s penou.

Týmto postupom síce nepripravíte dokonale hutnú a hladkú penu, ale užijete si kombináciu horúcej mliečnej peny so silnou kávou, ktorá vám každodenný kávový rituál zjemní.

>> Priveďte kávový rituál k dokonalosti a pripravte si k nemu nepečený cheesecake. <<

S french pressom pripravíte jednoducho aj sypaný čaj. • 

Domáce cappuccino do stovky

Ak sa nezmierite s ručným šľahaním a túžite po cappuccine s krémovejšou penou, odporúčame elektrický šľahač mlieka. Ten vyberajte podľa vychytávok, ktoré od neho očakávate a množstvo mlieka, ktoré v ňom našľaháte. V domácnosti dvoch kávomilcov, kde sa často schádza celá rodina, alebo do menšej firmy sa oplatí zaobstarať automatický šľahač mlieka. Do neho mlieko len nalejete a zapnete ho. Ostatné už pripraví za vás.

Hlavné benefity výkonnejších elektrických šľahačov sú:

  • rýchla príprava a jednoduché ovládanie,
  • ohrev mlieka a udržiavanie teploty termostatom,
  • predvoľby šľahania, s ktorými pripravíte aj latte,
  • indukčné penenie, ktoré zvládne skvelú penu aj z rastlinných mliek,
  • a ďalšie užitočné funkcie ako podsvietený ľad displej, pohotovostný režim a pod.

So šľahačom mlieka získate skvelú penu, a čím viac funkcií bude mať, tým hlbšie siahnete aj do vrecka. Pre najlepší výsledok odporúčame vyberať medzi tými, ktoré sú napájané zo siete a majú teda väčší výkon. Pre tých, ktorí to ale myslia s domácim kapučínom naozaj vážne, máme už len poslednú možnosť - zaobstarať si profesionálny pákový kávovar s tryskou, ktorý cappuccino dovedie k dokonalosti.

Cappuccino ako od profesionálneho baristu

Cena domácich "pákoviek" aj s tryskou na šľahanie mlieka začína na približne stovke eur. Na rozdiel od automatických kávovarov sú lacnejšie, ale prípravu kávy aj peny si s nimi odpracujete. V základných typoch pákových kávovarov si kávu odvážite, umeliete a až potom natlačíte do páky. Potom necháte rozohriať trysku a v kanvičke opatrne napeníte mlieko tesne pod hladinou.

"Aby ste doma dosiahli čo najlepší výsledok, naplňte kanvičku asi do dvoch tretín mliekom, trysku ponorte len kúsok pod hladinu a v tejto polohe ju udržujte po celú dobu šľahania. Že to robíte dobre, spoznáte, keď hladina mlieka začne stúpať. Pena je hotová, keď má pevnú konzistenciu a v kanvičke zostane rovnako tekutého ako vyšľahaného mlieka a výsledok má zároveň teplotu medzi 60 a 70 °C, "vysvetľuje profesionálny barista a milovník kávy Jiří Preis.

Pri výbere pákovky sa pozerajte na tlak, s ktorým púšťa horúcu vodu cez porciu kávy. Minimum pre silnú kávu je 15 barov. Pre rýchle nahriatie vody by mal mať kávovar aspoň 1 400 wattov. S nižším príkonom budete skôr šetriť energiu a na prvú rannú kávu si počkáte.

Na perfektné cappuccino potom odporúčame zaobstarať kávovar s funkciou trysky, ktorá mieša horúci vzduch s parou - napríklad De'Longhi Dedica Style EC 685 R. S ním našľaháte perfektnú mliečnu penu aj bez baristického kurzu.

Pokiaľ chcete celú prípravu cappuccina nechať na automatickom kávovare, skúste napríklad tie, kterým zadáte úlohu ešte z postele, alebo z auta po ceste z práce z mobilnej aplikácie. Nainštalujte si do mobilu Coffee link a nevstávajte z postele, kým vám kuchyňa neprevonia vysnívaným domácim cappuccinom.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.

 

Top 5