9 pravidiel, vďaka ktorým zabránite nebezpečným úrazom detí v bazéne | Blog Mall.sk

9 pravidiel, vďaka ktorým zabránite nebezpečným úrazom detí v bazéne

Šantiť v bazéne 4 hodiny iba s kratučkými prestávkami na záchod a pitie? Pre deti to je zvyčajne úžasná predstava – vodu milujú. Lenže dospelí hneď vo všetkom vidia úrazy. Poradíme vám, ako zvládnuť letné kúpanie bez zranení.

1. Nikdy nenechávajte deti osamote

Juj, vypla som rúru?

Ja si len skočím pre kávu, tak tu poslúchajte!

Idem pre telefón a pošleme tatkovi fotku, ako si užívame v bazéne.

Aj takto môžu vyzerať situácie, kedy potrebujete na chvíľu odísť od detí v bazéne, ale nechce sa vám ich vyháňať z vody.

Lenže k úrazu stačí i minútka bez dozoru v malom detskom bazéniku. Takže sa nespoliehajte na to, že sa o chvíľu vrátite a nič sa nestane. Radšej deťom vysvetlite, že na 5 minút musia von z bazéna, alebo si kávu dajte neskôr.

Vo vode možno nevydržíte tak dlho ako deti. Sadnite si pohodlne do tieňa, ale zároveň tak, aby ste mali bazén s deťmi ako na dlani. • 

2. Zaobstarajte si k bazénu ohrádku

Bazén je rizikom, i keď sa deti práve nekúpu. Aby ste ich mohli nechať na záhrade bez dozoru, zaobstarajte si k bazénu ohrádku, cez ktorú sa deti k vode nedostanú a nespadnú do nej napríklad pri hraní s loptou alebo keď uvidia na hladine lienku a zatúžia ju zachrániť.

Skúste tiež zakryť bazén pevnou plachtou, ktorá zadrží listy a hmyz a deťom nedovolí dostať sa ľahko k vode.

3. Začiatočníkom dávajte rukávy

Ak vaše dieťa s plávaním len začína, nepúšťajte ho do bazéna bez kolesa alebo rukávov. Pomôžu mu získať vo vode istotu.

A keď už vaše deti bez problémov preplávajú celý bazén samy? Rukávy a koleso ešte neodkladajte, môžu sa vám zísť pri mori, kde dieťa nebude mať takú istotu.

Pokojne začnite tým, že deťom dáte rukávy aj koleso. A pri mori, kde je silnejšie UV žiarenie, deťom oblečte na kúpanie aj tenké bavlnené tričko s dlhým rukávom. • 

4. Pohovorte si s deťmi o tom, ako sa majú správať

Ak ste na verejnom kúpalisku, preskúmajte najprv bazén a ukážte deťom, kde začína hĺbka alebo kde si môžu odpočinúť. Pozor nech dávajú aj na schodíky alebo rebríky, do ktorých si ľahko buchnú hlavu pri hádzaní balóna.

Zároveň deťom vysvetlite, že v bazéne nie ste sami a že musia byť ohľaduplné aj k ostatným. Zaobchádzajte s deťmi ako s parťákmi.

5. Dbajte na to, aby sa deti učili plávať

Jednou z najlepších prevencií je naučiť deti plávať. Samozrejme ich hneď nepustíte samotné do mora alebo na kúpalisko, ale získate omnoho väčšiu istotu, než keby bolo vaše dieťa závislé na rukávoch alebo kolese.

Nájdite si preto kurz plávania a s deťmi sa naň prihláste. Nikdy nie je neskoro – začnite pokojne hneď, nech ste výborne pripravení na budúcu sezónu.

Aby deti získali vo vode istotu a mali k nej prirodzený rešpekt – aj na to sa hodia kurzy plávania. • 

6. Poučte deti, nech sa nedotýkajú topiacich sa ôs

Vysvetlite deťom, že ak v bazéne uvidia topiacu sa osu alebo včelu, nemajú sa jej chytať. Radšej nech vás zavolajú. Väčším deťom potom môžete požičať sieťku, aby hmyz vylovili samy.

7. Nezabudnite, že aj v malom bazéniku sa dá utopiť

Záleží na veku a na plaveckých schopnostiach dieťaťa. Ale keď sa udrie do hlavy a na chvíľu omdlie, môže sa utopiť aj v pár centimetroch vody. Preto sa nikdy nespoliehajte na to, že napustíte len malý nafukovací bazénik do polovice a deti pri ňom necháte samotné.

Deťom stačí ku šťastiu iba trochu vody. Vy ale nepoľavujte v pozornosti. • 

8. Zakážte deťom behanie po klzkej podlahe

Podlaha okolo bazéna akoby deti priamo vyzývala na to, aby sa na nej naháňali a snažili si navzájom utiecť. To ale zarazte hneď na začiatku. Šmykľavé kachličky sú nevyspytateľné a ťažko na nich udrží balans dospelý – nie to ešte dieťa.

9. Buďte v pohode

Okrikovaním a nervóznym pobehovaním okolo bazéna ničomu nepomôžete. Deti poučte, vybavte ich kolesom a nespúšťajte z očí.

A ak sa k vám chodia kúpať napríklad kamaráti od susedov, dohodnite sa so susedkou, či by si k vám nezašla odpočinúť a na deti dohliadnuť.

Prečítajte si aj naše tipy na vodné hry s deťmi a aby bolo kúpanie celé leto perfektné, zbavte sa 3 najčastejších problémov bazénov.

 

Top 5