7 tipov, ako šikovne zabaviť deti na svadbe, aby nerobili neplechu | Blog Mall.sk

7 tipov, ako šikovne zabaviť deti na svadbe, aby nerobili neplechu

Dospelí majú na svadbe o zábavu postarané. Ako však zariadiť, aby sa nenudili ani deti a rodičia ich pritom nemuseli zas tak veľmi strážiť? Prečítajte si tipy na super svadobné aktivity pre deti, ktoré ich zabavia, takže nebudú vo váš veľký deň vyvádzať neplechu.

Kto sa hrá, nehnevá. Ak už máte hotový program a zábavu pre svadobných hostí, nezabudnite ani na tých najmenších. Ako na to:

1. Najprv si prejdite zoznam hostí a zistite, s koľkými deťmi môžete počítať. Odhadnite tiež zloženie detí podľa veku. Vďaka tomu budete vedieť, pre koľkých drobcov zábavu chystať a či si vystačíte s Človeče, nehnevaj sa, alebo musíte vymýšľať hry aj pre starších školákov.

2. Nech už vyrukujete s akokoľvek dobrým programom, nespoliehajte sa na to, že si deti vystačia samy a necháte ich mimo dohľad. Vytipujte si pár spoľahlivých kamarátov alebo príbuzných, ktorí sa v role dozoru budú striedať – ideálna je starostlivá babička alebo kamarátka so skúsenosťami z tábora.

Základ máte hotový, teraz vymyslite hry a náplň dňa pre malých nezbedníkov. Ale pozor – nezabudnite, že ste na svadbe a väčšina detí je slávnostne oblečená. Kopanie pokladu v hline alebo maľovanie farbami preto nie sú tým pravým. Voľte radšej nenáročné aktivity, pri ktorých sa deti nezašpinia ani si neublížia.

Nenechajte deti, aby sa na svadbe nudili. Stačí vymyslieť pár hier a rozprúdite zábavu aj u najmenších svadobných hostí. • 

1. Záhradné herné stanovište

Ak robíte svadbu vonku, máte napoly vyhrané. Vonkajšie prostredie totiž ponúka množstvo možností, ako deti zabaviť. Čo tak vytvoriť na záhrade niekoľko herných stanovíšť? Prichystajte tam napríklad pétanque, obruče alebo namaľujte kriedou na chodník škôlku. Čím viac aktivít, tým lepšie.

Náš tip: Ku každému stanovišťu dajte pečiatku a nechajte deti, nech ich pozbierajú čo najviac – jednu za každú odohranú hru (nie nutne vyhratú). Až budú mať na kartičke všetky pečiatky, pripravte si pre ne malú odmenu. Tak ich motivujete, aby úlohy splnili.

>> Vyberte si z hier na von na MALL.sk. <<

2. Koľko hostí má…

Táto hra je ideálna pre malých školákov, ktorí už vedia počítať. Dajte deťom za úlohu, aby našli a spočítali všetkých hostí na svadbe, ktorí majú:

  • zelenú kravatu,
  • čelenku vo vlasoch,
  • blond vlasy
  • či niečo ružové.

Zorganizujte pre deti bojovú úlohu – spočítať všetkých hostí, ktorí… doplniť môžete to, čo vám práve napadne. • 

3. Schované predmety

Táto hra je variantom k hľadaniu pokladu – ale bez kopania a hrabania v hline, takže sviatočné oblečenie nepríde k ujme. Princíp je jednoduchý:

  • vymyslite zoznam vecí, ktoré majú deti nájsť,
  • tie potom schovajte na mieste svadby (môžu to byť stužky, kniha alebo napríklad servítka v tvare labute – fantázii sa medze nekladú).

Deti rozdeľte do tímov podľa farieb – nezabudnite potom ale každý predmet umiestniť v záhrade niekoľkokrát (podľa počtu tímov) a označiť danými farbami. Červení potom budú hľadať červenú stužku alebo červenú servítku, zelení zase všetko v zelených farbách.

Nakoniec deti ešte vybavte košíčkom, do ktorého budú predmety zbierať, a hru odštartujte. Vyhráva ten, kto nájde všetko zo zoznamu najrýchlejšie.

4. Hranie za stolom

Pripravte sa aj na mokrý variant alebo pre prípad, že sa deťom nebude chcieť behať po záhrade. Nachystajte niekde v kútiku stolček s detskými hrami. Výber nepodceňte – nakombinujte hry, ktoré sú vhodné pre malých predškolákov, aj také, ktoré si s chuťou zahrajú násťroční.

Okrem tradičného Človeče, nehnevaj sa alebo Čierneho Petra vybavte herný kútik aj menej známymi a náročnejšími hrami. • 

Okrem kariet alebo doskových hier pokojne do hracieho kútika dajte aj LEGO® alebo inú stavebnicu.

5. Tvorivý kútik

Pre malých umelcov nachystajte stolík s potrebami na tvorenie. Na fixky však radšej zabudnite – rodičia by vám veľmi nepoďakovali, ak by si ich ratolesti pokreslili slávnostné šaty. Nachystajte radšej len pastelky, ktoré oblečeniu neublížia. A čo ďalej?

  • Pripravte maľovanky s podobizňou nevesty a ženícha,
  • nechajte deti vyrábať blahoželania novomanželom,
  • či tvoriť rekvizity pre fotokútik, s ktorými sa potom môžu rovno vyblázniť pri fotení.

Náš tip: Požiadajte dozor, aby deťom pomohol so strihaním alebo lepením. Tak si drobci neublížia a nebudú od lepidla od hlavy až po päty.

Ak všetky hry zlyhajú, zapojte deti do diania na svadbe

Dajte im úlohu, ktorú budú mať na starosti iba ony – napríklad pripínať svadobčanom myrtu na šaty alebo dohliadať, že sú na stoloch svadobné koláčiky.

A posledný tip – na deti nemyslite len so zábavou, ale aj s jedlom. Sushi alebo pikantné predkrmy ich veľmi neohromia. Ak máte na svadbe malých hostí viac, vytvorte pre ne špeciálny detský raut s menu, na ktorom si pochutnajú. A pokojne ho naservírujte k zvláštnemu stolu s detskými stoličkami.

Okrem hier pre deti pripravte aj špeciálny hudobný playlist – zakomponujte do zoznamu skladieb pár detských piesní. • 

Máte ďalšie tipy na aktivity, ktoré deti na svadbe zabavia? Napíšte nám ich do komentárov.

 

Top 5