7 rád, ako zazimovať auto, aby netrpelo | Blog Mall.sk

7 rád, ako zazimovať auto, aby netrpelo

Každý piaty slovenský vodič cez zimu nejazdí autom. Dôvody? Vodiči chcú ušetriť peniaze za drahé zimné pneumatiky, majú viac než jedno auto, alebo sa im proste nechce každé ráno škrabať zamrznuté okná a riskovať haváriu. Lenže odstaviť auto na niekoľko mesiacov nie je len tak. Ako vozidlo zazimovať, aby netrpelo?

1. Radšej garáž a radšej bez plachty

Na zazimovanie auta je ideálna suchá garáž so stálou teplotou, pretože vysoká vlhkosť spôsobuje hrdzavenie karosérie. Používajte preto odvlhčovače vzduchu. Ak vám na vašom aute naozaj záleží a vlastnú garáž nemáte, prenajmite si ju.

Ak sa vám nechce utrácať za prenájom garáže a žiadnu vlastnú nemáte, nechajte auto stáť vonku a prikryte ho aspoň vodoodolnou plachtou, ktorá ho udrží čisté a relatívne suché.

Auto odstavené v garáži však neprikrývajte. Pod plachtou by sa zbytočne zbierala vlhkosť a auto by trpelo ešte viac než vonku v mraze.

Ak sa chcete vyhnúť každodennému škrabaniu okienok, auto na zimu nechajte stáť v garáži. Keď sa oň dobre postaráte, bude mu tam lepšie než v mraze a snehu. • 

2. Bez autoumyvárne a vosku nie

Než svojho motorového miláčika uložíte na zimný spánok, doprajte mu očistnú kúru. Škvrny od vody aj vtáčí trus totiž zanechávajú na laku fľaky, ak ich tam necháte príliš dlho.

Zaplaťte autu ten najlepší program v autoumyvárni a dajte ho navoskovať, aby ste ochránili lak a karosériu pred koróziou. Uistite sa tiež, že sú čisté kolesá aj spodná strana blatníkov kvôli hrdzaveniu nápravy, bŕzd a diskov.

Postarajte sa tiež o vyčistenie interiéru. Auto vysajte a ošetrite čalúnenie aj plasty špeciálnymi prípravkami či utierkami. Nezabudnite ani na gumové tesnenie okolo dverí.

Pred odstavením vezmite auto do autoumyvárne a doprajte mu ten najlepší program. • 

3. Postarajte sa o pneumatiky

Gumy nahustite na tlak odporúčaný výrobcom vozidla pre jeho plné zaťaženie, aby v nich po dlhšom státí nezostali pretlačené plôšky. To by ste potom mohli pneumatiky vyhodiť. Tí starostlivejší majitelia áut ešte odporúčajú postaviť auto na kláty, aby sa pri dlhom státí neničili ložiská.

Ak však auto nepoužívate len v zimných mesiacoch, nie je to nutné. Stačí, keď ho raz za čas bez naštartovania popostrčíte.

Niektorí naozaj starostliví vodiči svojich motorových miláčikov prezúvajú do starých ojazdených pneumatík, aby si dlhým státím neničili nové. • 

4. Plnú nádrž, prosím

Pred odstavením auto natankujte. Benzín totiž absorbuje vzdušnú vlhkosť, takže nádrž musí byť plná až po okraj. Zabránite tak aj hrdzaveniu oceľových nádrží.

Ak auto nebudete používať iba niekoľko mesiacov cez zimu, nemusíte sa báť, že by sa benzín dlhým státím znehodnotil. Dnes už má väčšina novších áut systém EVAP, ktorý zadržuje výpary benzínu a po naštartovaní ich spáli v motore.

5. Výmena oleja je nevyhnutná

Pokiaľ auto odkladáte len na pár týždňov, meniť olej nemusíte. Ale keď bude stáť dlhšie než 30 dní, potrebujete olej nový. Použitý motorový olej totiž obsahuje sadze a zvyšky nespáleného paliva, ktoré môžu poškodiť motor.

Keď bude auto stáť dlhšie než pol roka, vymeňte olej taktiež pred prvou jazdou. Keď sa dlho netočí motor, olej degraduje a stráca svoje mazacie schopnosti. Riskujete tak zadretie motora.

Náš tip: Pod auto dajte papierový kartón alebo starý koberec. Zachytí škvrny od oleja a vy tak na jar nebudete musieť drhnúť celú garáž.

6. Dolejte nemrznúcu kvapalinu

Z ostrekovačov vystriekajte vodu, nahraďte ju nemrznúcou kvapalinou a nalejte ju tiež do chladiča. Nemrznúce zmesi obsahujú antikorózne látky, takže auto chránia nielen pred zamrznutím, ale aj hrdzavením.

Na doliatie nemrznúcej kvapaliny rozhodne nezabudnite. Na jar by to vás i vašu peňaženku pekne mrzelo. • 

7. Čo s autobatériou

Vybitá autobatéria zamrzne už pri pár stupňoch pod nulou a mohla by sa roztrhnúť a zničiť vám motor. Ak je však batéria nabitá, nevadí jej ani treskúci mráz.

V normálnej prevádzke sa batéria zvláda dobiť na dlhších trasách sama. Keď však vozidlo stojí, je potrebné sa o autobatériu postarať. Na to, ako, sa však názory značne líšia:

  • Jedna možnosť je autobatériu odpojiť a vziať domov do tepla. Ak sa k nej ľahko dostanete, vyberte ju, ale výrobcovia to skôr neodporúčajú.
  • Autu sa nič nestane, keď autobatéria zostane tam, kde je, po celú zimu. Musíte ale kontrolovať jej stav a prípadne ju dobiť. Vôbec nevadí, že niekoľko mesiacov nenaštartujete, pretože olejový film zvládne motorové časti zakonzervovať až na pol roka a ochrániť ich tak od zadretia aj hrdze.
  • Aj preto auto neštartujte a neskúšajte ho párkrát za zimu prejsť. K najväčšiemu opotrebovaniu motora totiž dochádza za studena, takže snažiť sa raz za mesiac rozpohybovať úplne chladný motor je to najhoršie, čo môžete svojmu autu počas zimného spánku urobiť. Navyše by ste museli auto znovu čistiť, než ho zase zaparkujete do garáže.

Zazimovanie auta nie je také ľahké, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Keď však dodržíte tieto rady, na jar bez problémov naštartujete a užijete si prvú jazdu s pootvorenými okienkami bez nutnosti volať odťahovku. 

 

Top 5