5 kávových trendov, ktoré musíte ochutnať | Blog Mall.sk

5 kávových trendov, ktoré musíte ochutnať

S príchodom nového desaťročia prichádzajú aj nové kávové trendy. Či už pijete turka alebo si pochutnáte na cappuccine z obľúbenej kaviarne, týchto päť kávových dobrôt si tento rok nenechajte ujsť.

Ešte pred tým, ako tento rok vyskúšate novú kávovú špecialitu, nalaďte svoje chuťové poháriky na experimenty drobnou zmenou v surovinách, z ktorých kávu pripravujete. Vyskúšajte iné kávové zrnká alebo mlieko.

Buďte in a pite kávu, ktorá šetrí planétu

Každý deň vypijú ľudia po celom svete 2,25 miliardy šálok kávy. Rok od roku spotreba kávy rastie a s ňou aj nároky na prepravu zrniek z ich domoviny v južnej Amerike, Ázii a Afrike. Ak vyznávate myšlienku ekologickej domácnosti, zamerajte sa aj na to, akú kávu pijete.

Pri ďalšom nákupe kávových zrniek sa pozrite na pôvod kávy a vyskúšajte napríklad:

fair trade kávu, ktorú farmári vypestovali za férových podmienok a za primeranú mzdu,

bio kávu vypestovanú ekologicky, bez použitia umelých hnojív a postrekov

• alebo kávu s certifikáciou Rainforest Alliance, vďaka ktorej kávový priemysel neničí prírodu a podporuje spravodlivé podmienky pre farmárov a ich rodiny.

Zrnká vypestované šetrne k prírode sú síce o niečo drahšie, na srdci vás ale pri každej rannej káve zahreje pocit, že ste pomohli planéte. • 

Mandle či ovos namiesto kravského mlieka

Rastlinné mlieka nepatria len do kuchyne vegánov alebo gurmánov, ktorí si zo zdravotných dôvodov na mliečnych výrobkoch nepochutnajú. Ak pijete cappuccino, caffé latté alebo si svojho turka nedokážete predstaviť bez mlieka, dajte šancu rastlinným alternatívam.

Svetovou jednotkou medzi rastlinnými nápojmi, ktorá sa skvele hodí k chuti kávy, je mlieko z mandlí. Ochutnajte ale aj ovsené, ryžové, kokosové alebo to z kešu či lieskových orechov. Každé dodá káve inú chuť. Pracujte s ním rovnako ako s kravským. Nalejte ho do kávy, napeňte šľahačom alebo nechajte kávovar, nech prácu odvedie za vás.

Rastlinné mlieko už bežne kúpite v obchodoch, alebo si ho vyrobte doma za pár eur.

Výroba rastlinného mlieka je jednoduchá. Orechy alebo obilniny namočte do vody, potom rozmixujte a sceďte cez plátno. V chladničke uchovávajte maximálne týždeň. • 

Pijete radi turka? Naučte sa ho správne pripraviť. >>

5 trendov, ktoré si tento rok nenechajte ujsť

Kým ešte pred pár rokmi bola rozpustná káva bežnou výbavou domácností, dnes ľudia skúšajú nové chute. A tento rok tomu nebude inak.

1. Káva ako zdravá desiata

Názory na to, či káva zdraviu svedčí alebo škodí, sa rôznia. Posledné vedecké poznatky ukazujú, že s negatívnymi vplyvmi kávy na ľudské zdravie to nie je tak horúce.

Ak by vás predsa len trápilo svedomie, namixujte kávu so zdravými ingredienciami ako sú ovocie a orechy. Vyskúšajte napríklad smoothie z mrazených banánov a kávy, ktoré nahradia výživnú desiatu.

Potrebujete:

• ½ hrnčeka mandľového mlieka (alebo iného podľa vašej chuti),

• ½ hrnčeka filtrovanej kávy chladenej desať minút v chladničke,

• ½ lyžičky šalviových semienok,

• 1 mrazený banán nakrájaný na kolieska,

• med alebo iné sladidlo.

Všetky ingrediencie rozmixujte vo smoothie makeri a užite si jemnú chuť tejto zdravej dobroty.

Filtrovaná káva má jemnú chuť a rozmixovaným banánom s mliekom dodá šmrnc. Môžete pridať aj škoricu alebo kakao. • 

Náš tip: Vo svete sa dokonca objavujú priaznivci smoothie, ktoré spája chuť zeleniny a kávy. Ak vás táto kombinácia láka, hoďte do mixéra listy špenátu alebo uvarený karfiol, mlieko, filtrovanú kávu, kakao a datle, vykúzlite smoothie, o ktorom jeho priaznivci hlásajú, že je to skrytý drahokam každej kuchyne.

2. Kávovo-alkoholová vzpruha

Drinky z kávy už frčia nejakú tú dobu. Ak ste kávové koktaily zatiaľ pili len v nealkoholickej verzii, vyskúšajte tento rok vzpruhu v podobe tequilového drinku s espressom.

Potrebujete:

• 0,04 l kávového likéru,

• 0,04 l tequily,

• 0,02 l espressa.

Všetky ingrediencie nalejte do šejkra, pridajte ľad, dobre pretrepte a podávajte. Pripravte sa na poriadnu silu, ktorá vás v priebehu večera postaví na nohy.

Káve svedčí aj štipka alkoholu. Espresso martini je jedným z najobľúbenejších drinkov • 

Pripravte si Espresso Martini alebo kávové pivo. >> 

3. Dvojitá dávka kofeínu

Z obchodu si síce môžete odniesť kolu s kávovou príchuťou, tá sa ale ani zďaleka nerovná dobrote, ktorej sa hovorí Coca Cola Blak a ktorú si môžete pripraviť doma. Na výber dokonca máte viac variantov. Nápoj pripravíte ako z filtrovanej kávy, tak aj z espressa.

Ako na to?

Do pohára (s objemom 3 dcl) nasypte ľad a do dvoch tretín naplňte kolou. Zvyšok pohára dolejte kávou - buď filtrovanou alebo espressom. Experimentuje s rôznymi pomermi a nájdite variant, ktorý vám zachutí najviac.

Hľadáte kávovar? Poradíme, ako ho vybrať. >>

4. Pekne spenená kávička

Ak vás niekde v kaviarni prekvapí káva so skratkou NCB, vedzte, že vás čaká explózia chutí. Skratka totiž vyjadruje "nitro cold brew" - teda za studena filtrovanú kávu sýtenú zmesou oxidu dusného a oxidu uhličitého, ktorú tekutinu premenia v hustý, krémový nápoj podobný írskemu pivu Guinness.

K domácej príprave tohto zamatovo chutného nápoja budete potrebovať tlakovú fľašu, ktorú inak využijete aj na prípravu domácej šľahačky. V domácich podmienkach použite bombičku oxidu dusného. Jedna vystačí na prípravu 250 ml kávy. Ako na to?

  1. Pripravte cold brew podľa nášho receptu.
  2. Prefiltrovanú kávu nalejte do tlakovej fľaše a zaskrutkujte.
  3. Do držiaka vložte jednu bombičku (8 g). Počujete typický zvuk, podľa ktorého poznáte, že sa plyn uvoľnil do fľaše.
  4. Obsah fľaše jemne pretrepte a nechajte päť minút odpočívať.
  5. Servírujte kávu do pohára s ľadom.
  6. Káva sýtená plynom je zamatovo hebká a má príjemne sviežu chuť. Podávajte ju v elegantnom pivnom pohári. • 

Vyberte si šľahačkovú fľašu na prípravu napenenej kávy >> 

5. Cukor, káva, čokoláda...

Pre milovníkov kvalitnej kávy aj čokolády snáď neexistuje lepší nápoj na zahriatie než práve horúca čoko-kávoláda. Prípravu navyše zvládnete za pár minút, a ak máte doma maškrtné detské jazýčky, ponúknite im verziu bez kávy.

Potrebujete:

• pol tabuľky kvalitnej čokolády (mliečnej či horkej podľa vašej chuti),

• lyžičku holandského kakaa,

• šálku espressa,

• cukor či škoricu na dochutenie.

V hrnci so silným dnom pomaly rozpúšťajte čokoládu zmiešanú s kakaovým práškom, do zmesi primiešajte espresso a podľa chuti oslaďte alebo ochuťte koreninami. Ak sa vám nápoj zdá príliš hustý, pridajte trochu smotany alebo mlieka. Ráznosť dodáte primiešaním malého panáka kvalitného rumu alebo koňaku.

Ideálne pitie na dlhé zimné večery. Pri nákupe dbajte na kvalitné suroviny, ktoré kávovú čokoládu vynesú do chuťového neba. • 

Všetky pomôcky na prípravu skvelej kávy nájdete tu >> 

 

Top 5