Zničte burinu. Založte si nový trávnik | Blog Mall.sk

Zničte burinu. Založte si nový trávnik

Ak je váš trávnik miestami skôr burinovník, máte na ňom vydupané miesta a na tienistých plochách trávu ani nemáte, založte si nový. Bude to stáť veľa práce a nebude to zadarmo, ale výsledkom bude hustá pažiť, akú ste si vždy priali.

Ak riešite problémový trávnik, máte dve možnosti – založiť nový alebo zachrániť súčasný. Do zakladania nového trávnika sa pustite, ak je minimálne polovica trávniku poškodená. Spoznáte to podľa:

  • suchých miest plných hliny,
  • burinatej džungle,
  • miest v tieni s riedkym porastom.

Nasledujúcim postupom sa takých miest zbavíte a budete mať vysnívaný hustý trávnik.

1. Voľba trávnika

Predtým než sa vrhnete do zakladania, rozmyslite si, aký trávnik vlastne chcete.

  • Vzhľad - napríklad reprezentatívny, úžitkový, voľne rastúci.
  • Účel - napríklad okrasný, na šport, kvitnúca lúka, na krmivo.
  • Starostlivosť - koľko času môžete trávniku venovať (aj po založení) a aké sú vaše možnosti údržby (kosenie, zavlažovanie, prerezávanie, vertikutácia).

Trávniky sa líši podľa vzhľadu, účelu a náročnosti údržby. • 

Na založenie nového trávnika je najlepšie obdobie od polovice marca do polovice mája. Trávu môžete zasiať aj na jeseň – v tom prípade od polovice augusta do konca septembra.

2. Príprava pôdy

Predtým než sa pustíte do sejby nového trávnika, pripravte pre neho pôdu a zbavte sa buriny. Sú dva spôsoby – mechanický a chemický. K mechanickému postupu potrebujete lopatu a vidly alebo vytrhávač buriny – rastliny vytrhajte aj s korienkami.

V prípade chemickej likvidácie aplikujte zhruba tri týždne pred plánovaným výsevom herbicíd (napríklad Roundup), ktorým burinu odstránite. Herbicídy aplikujte opatrne priamo na lístky buriny, neohrozíte tým okolie. Zvýšenú pozornosť venujte zákutiam, nasiaknutým miestam a priekopám.

Chemická likvidácia je jednoduchšia cesta, ale je finančne nákladnejšia a vyžaduje opatrnosť. Vždy postupujte presne podľa návodu na obaloch prípravkov.

Ak zakladáte nový trávnik na nezarastenú plochu (napríklad pri novom dome), dokončite najprv všetky stavebné práce (cesty, dlažby, podzemné rozvody). Ak sa chystáte trávu umelo zavlažovať systémom s rozvodným potrubím pod zemou, musíte mať hotový aj ten.

Potom sa vrhnite na prípravu pôdy.

  • Pôdu na celej ploche poorajte alebo hlboko prerýľujte – skyprite ju minimálne do hĺbky rýľa. Na väčších pozemkoch použite záhradný kultivátor.
  • Odstráňte kamene a zvyšky stavebných materiálov.
  • Trávniky potrebujú ľahšiu pôdu. Pokiaľ je teda tá vaša príliš ílovitá, prevzdušnite ju pridaním piesku. Naopak do príliš piesočnatej zeminy pridajte kompost s vyšším obsahom rašeliny. Môžete na vzorke zmerať aj pH. Hodnota by mala byť medzi 5,5-7. Ak je nižšia, dodajte pôde vápnik. Na zvýšenie kyslosti použite kyslú vrchoviskovú rašelinu, hrabanku z ihličia alebo síru.
  • Pridajte do pôdy trávnikové hnojivo a opäť prerýľujte alebo poorajte.
  • Urovnajte pôdu pomocou hrablí. Na výraznejšie nerovnosti použite záhradný valec.
  • Nechajte pôdu 2-3 týždne odpočívať.
  • Zeminu opäť urovnajte použitím nášľapných dosiek (menšie dosky pripevnené k topánkam) alebo záhradného valca – predídete tým nadmernému prekypreniu.

Nezabudnite na poriadnu výbavu. Na menšie záhrady stačí rýľ, na väčšie pozemky vytiahnite kultivátor. • 

3. Sejba

Keď nechcete čakať niekoľko mesiacov, kým sa hlina premení na hustú zelenú pažiť, môžete založiť predpestovaný trávnikový koberec. Ten si ale musíte objednať. Váš trávnik bude rok rásť v špeciálnej škôlke a potom poputuje už hotový k vám na záhradu. Tento spôsob je ale výrazne drahší.

Ešte nedávno sa koberce používali hlavne na verejných plochách, na miestach vystavených vodnej alebo veternej erózií či na športoviskách. Dnes sú ale čím ďalej populárnejšie aj pri rodinných domoch.

Ak si chcete vypestovať svoj trávnik od prvých korienkov, pustite sa do siatia. Množstvo osiva závisí od účelu trávniku. Na ár (100 m2) sa najčastejšie vysieva 2,5 kg trávneho osiva. Pri športových trávnikoch 3 kg a u menej často kosených (voľne rastúcich) stačí 1 kg. Nezabúdajte, že viac osiva neznamená hustejší trávnik! Vždy sa držte návodu od výrobcu.

Najlepší čas na sejbu je na jar, pretože je pôda dostatočne vlhká.

Ako na to?

  • Rozprestrite zmes rovnomerne po celej ploche – pri väčších plochách si vymerajte menšie sejacie zóny a použite posypový vozík.
  • Sejte za čo najmenšieho vetra do vlhkej (nie premočenej) pôdy.
  • Najprv vysejte tretinu celkovej dávky zmesi a prehrabnite – zapravte semeno do hĺbky 1 cm.
  • Druhú tretinu vysejte kolmo na smer prvej dávky a znova prehrabnite.
  • Poslednú tretinu vysejte v rovnakom smere ako prvú a utužte – napríklad použitím nášľapných dosiek.

Pôda pri siatí nesmie byť vyschnutá. • 

4. Starostlivosť po sejbe

Na vysiatu plochu už pokiaľ možno nevstupujte (prípadne len v nášľapných doskách). Prvých približne 14 dní zalievajte trávnik po malých dávkach niekoľkokrát denne. Povrch by mal byť neustále vlhký – vyklíčené semená nesmú zaschnúť. V zavlažovaní pokračujte minimálne do doby, než zo semien vyrastú prvé lístky trávy.

S kosením začnite až vtedy, keď vyrastie tráva do výšky 8-10 cm. Nepoužívajte techniku. Nabrúste kosu alebo kosák a pokoste na dĺžku asi 3 cm. Akonáhle bude mať tráva opäť približne 10 cm, skoste ručne o niečo viac na dĺžku približne 2 cm. S mechanickým kosením začnite najskôr po treťom ručnom.

Približne po mesiaci už bude váš trávnik plne samostatný.

 

Top 5