Zasýti a zahreje. Nachystajte si vhodnú desiatu (nielen) na svah | Blog Mall.sk

Zasýti a zahreje. Nachystajte si vhodnú desiatu (nielen) na svah

Sneh sa trblieta, v bruchu vyhráva, vy siahnete do batôžka pre zaslúženú dobrotu a… Skoro si vylomíte zub. Zmrznuté müsli tyčinky alebo jablko tvrdé ako ľad nie sú najlepšími parťákmi do mrazu. Pripravte si vhodnú desiatu na svah a užite si zimné radovánky s plným bruchom.

Ovocie a zelenina majú aj v zime zelenú

Kúsky čerstvého jablka alebo rajčín vám v zime síce môžu nepríjemne zmrznúť, to však neznamená, že ich musíte z jedálnička vyškrtnúť. Stačí ich usušiť.

Pri sušení sa zo zeleniny a ovocia odparí voda, takže kúsky sú výdatnejšie, výživnejšie a zaberú menej miesta. Ak sušené plody plánujete kúpiť, dajte si pozor, aby ovocie nebolo ošetrené oxidom siričitým a neobsahovalo pridaný cukor.

Sušené ovocie obsahuje viac ovocného cukru (fruktózy) než čerstvé.Sušené ovocie obsahuje viac ovocného cukru (fruktózy) než čerstvé.

Ak sa ani v horách nechcete vzdať šťavnatých čerstvých plodov, pripravte si zo zeleniny a ovocia husté smoothie alebo pyré. Zabudnite na okázalé servírovanie v sklenených fľašiach a namiesto toho siahnite po opakovane plniteľných desiatových kapsičkách.

Kapsičky majú niekoľko výhod:

  • majú ideálnu veľkosť jednej desiatovej porcie,
  • viečko zvládnete otvoriť aj v rukaviciach
  • a vojdú sa vám do vnútorného vrecka bundy, kde obsah kapsičky nezamrzne.

Náš tip: Do kapsičkovej desiatej pridajte aj chia semienka, zelený jačmeň, goji alebo iné superpotraviny. Ak sú väčšie, do smoothie ich pomeľte.

Neodbite sa studenými sendvičmi alebo rýchlym občerstvením

Zimné výlety priamo núkajú vychutnať si horúci vývar. Za teplým jedlom nemusíte zamieriť do reštaurácie. Hrnček polievky so zeleninou a rezancami napríklad uprostred zasneženého lesa.

>> Stačí si vybrať vhodnú termosku alebo termonádobu. <<

Vďaka nim si dobre pochutíte aj na vopred pripravenej ryži s mäsom alebo kuskuse so zeleninou.

Užiť si poctivé jedlo v prírode je jedinečný zážitok.Užiť si poctivé jedlo v prírode je jedinečný zážitok.

Pri výbere vhodnej termonádoby a vymýšľaní receptu majte na pamäti niekoľko zásad:

  • ak máte pri termoske na výber medzi zacvakávacím viečkom a pevným uzáverom, zvoľte radšej pevný uzáver, polievku ľahšie nalejete,
  • vyhýbajte sa príprave syrových omáčok, ktoré sa na vnútornú stenu termonádoby prichytia a potrápia vás pri čistení,
  • myslite na to, že horúce jedlo sa v termonádobe „zaparí” kvôli skondenzovanej pare, voľte preto také recepty, ktorým dodatočný „parný kúpeľ” príliš neuškodí,
  • ak sa o svoju porciu chcete podeliť, siahnite po termoskách a termonádobách s dvomi kalíškami,
  • jedlo do nádoby ukladajte ideálne hneď po dovarení, kým je ešte teplé,
  • čím viac termonádobu jedlom zaplníte, tým dlhšiu dobu si pokrm teplotu udrží.

Ostrieľaní horali radia do termonádoby alebo termosky naliať pred plnením na chvíľu horúcu vodu. Steny tak nasajú teplo a udržia jedlo i pitie dlhšie vlažné.Ostrieľaní horali radia do termonádoby alebo termosky naliať pred plnením na chvíľu horúcu vodu. Steny tak nasajú teplo a udržia jedlo i pitie dlhšie vlažné.

Outdoorové varenie pre pokročilých

Aj počas celodenného bežkárskeho putovania krajinou si pokojne doprajte plnohodnotné teplé jedlo. Ak vám na nejakom dekagrame navyše nezáleží, pribaľte si do batohu malý varič a jedlo pripravené vákuovým vymrazovaním (lyofilizáciou). Vrecko s porciou chutného jedla stačí zaliať vriacou vodou a o desať minút máte hody pripravené.

Varič poteší aj všetkých kávomilov, ktorí si vďaka nemu a mokka kanvičke vychutnajú svoju zaslúženú šálku kdekoľvek.

Káva na horách? S kvalitnou termoskou alebo varičom to nie je problém.Káva na horách? S kvalitnou termoskou alebo varičom to nie je problém.

Na svoje si však prídete, aj keď je vám každá nadbytočná záťaž v batohu proti srsti. Vďaka baleniu expedičného jedla si za pár minút pripravíte teplé hlavné jedlo i bez variča.

Samoohrev jedál z kuchyne Adventure Menu zvládnete bez riadu i ohňa za 12 minút. Skladá sa z:

  • jednorazovej ohrevnej kapsuly
  • a uzatvárateľného vrecúška, ktoré slúži ako rúra a môžete ho znovu použiť.

Ohrevná kapsula funguje na princípe reakcie medzi nehaseným vápnom a vodou. Pri nej sa uvoľňuje energia a vytvorí teplota až 100 °C. Vriaca voda v uzatvárateľnom vrecúšku ohreje balíček jedla aj v extrémnych podmienkach za 12 minút.

Vo vonkajšej kuchyni uvaríte v 5 krokoch:

  1. Vyberiete ohrevnú kapsulu z obalu a vložíte ju na dno uzatvárateľného vrecúška.
  2. Do vrecúška pridáte jednu alebo dve porcie jedla.
  3. V obale od ohrevnej kapsule odmeriate vodu (nemusí byť pitná) a prelejete ju do uzatvárateľného vrecúška.
  4. Vrecúško zavriete, kapsula po chvíli začne reagovať.
  5. Po 12 minútach vrecúško s horúcou vodou a ohriatym jedlom opatrne otvorte a môžete jesť. 

Použitá kapsula je plne rozložiteľná, takže ju môžete zakopať kdekoľvek v prírode.

>> Vyskúšajte dobrodružné Adventure Menu. <<

Kvalitné jedlo si doprajte aj na horách.Kvalitné jedlo si doprajte aj na horách.

Utíšte hlad aj bez veľkého chystania

Ak nefandíte dlhým prípravám, stavte na desiatovú klasiku. Aj tá má svoje zimné úskalia, ktorým sa môžete ľahko vyhnúť.

  • Namiesto čokoládových, karamelových alebo proteínových tyčiniek radšej zvoľte oblátkové cukrovinky. Tie totiž nestuhnú.
  • Čokoládu vložte do uzatvárateľného vrecúška a prenášajte ju vo vrecku mikiny alebo vnútornom vrecku bundy. Vďaka telesnému teplu nezmrzne a ak by sa začala roztekať, vrecko oblečenie ochráni.
  • Nezabudnite nakombinovať sladké občerstvenie so slaným. Na zimné svahy si pribaľte kúsok salámy alebo balíček sušeného mäsa.

Ako zaháňate hlad na horách vy? Napíšte nám do komentárov.

 

Odporúčame