Voda nad zlato: 8 tipov, s ktorými budete polievať úspornejšie | Blog Mall.sk

Voda nad zlato: 8 tipov, s ktorými budete polievať úspornejšie

Kvôli suchému letu sa oplatí zmeniť zvyklosti polievania záhrady. Budete tak šetrnejší k prírode aj k svojej peňaženke. Máme pre vás tipy, ako na to.

1. Polievajte len občas

Zalievajte raz za čas, ale bohato. Je to lepšie ako každý deň a trochu. Voda na povrchu sa totiž rýchlo vyparí a možno sa ani nestihne vsiaknuť až ku koreňom rastlín.

A kedy je správny čas na polievanie? Keď je pôda suchá zhruba v 10 centimetroch pod povrchom. Skontrolujete to tak, že do pôdy zahrabnete lopatkou.

Všetko pre efektívne zavlažovanie >>

Lepšie než orosiť záhradu vodou každý deň je poriadne polievanie párkrát do týždňa. • 

2. Urobte obete

Zamyslite sa nad tým, ktoré rastliny má cenu v sparnom lete zachraňovať a ktoré nie. Niektoré totiž vyžadujú veľkú zálievku, ako letničky, bylinky alebo trávnik.
V suchu je preto ich zalievanie podobné boju s veternými mlynmi. Letničky navyše rovnako kvitnú len štvrť roka. A tráva sa spamätá.

3. Využite rybník

Je také sucho, že u vás v obci zakázali zalievať pitnou vodou z vodovodu? Ak to nie je tiež zakázané, prineste si vodu z blízkeho rybníka. Zabudnite ale na čerpadlo, na ktoré potrebujete povolenie, budete si musieť vystačiť s vedierkom.

Potoky radšej šetrite, tie majú čo robiť, aby si v suchu udržali aspoň minimálny prietok.

Ak máte záhradku v lese, ako zdroj vody vám skvele poslúži rybník alebo jazero. • 

4. Chytajte dažďovú vodu

Čo spadne z neba, zbierajte do sudov alebo do podzemnej nádrže. A to rovno zo strešného odkvapu. Vystačíte si vďaka tomu sami a nebudete ohľadom zalievania závislí na obecnom vodovode.

Dažďová voda je pre rastliny navyše prospešnejšia ako voda zo studne. Tá obsahuje minerály, ktoré záhradu zbytočne zasoľujú.

Dažďová voda je vzácna komonida. Využívajte ju rozumne. • 

5. Oprášte motyku

Zapršalo? Vezmite motyku a hurá s ňou na záhon. Keď mokrú hlinu trochu prekypríte, voda sa neodparí tak rýchlo. Vodu totiž potrebujete držať práve v spodnej časti pôdy, pri koreňoch rastlín. Hrabaním prerušíte malé kanáliky v pôde, ktoré vyparovanie spôsobujú.

Deti vám s rytím určite rady pomôžu. Zahrajte si hru: kto zrýľuje určitú časť záhona rýchlejšie, ten je kráľom záhrady.

Zapojte do práce malých pomocníkov. • 

6. Vytvárajte tieň

Rovnako ako ľudia, aj rastliny ocenia trochu tieňa. Vďaka nemu totiž zabránite zbytočnému odparovaniu vody z pôdy. Rastliny môžete zatieniť jutou alebo trstinou, ktoré natiahnete nad záhony miesto plachty.

Zútulnite si záhradu >>

7. Mulčujte

Proti odparovaniu vody pomôže aj takzvané mulčovanie. Je to metóda, pri ktorej prikryjete odhalenú pôdu pokosenou trávou, slamou, kôrou zo stromov, hoblinami a podobne. Z pôdy sa potom neodparí voda, a navyše na nej neporastie burina. K mulčovaniu môžete použiť aj drevené odrezky, ktoré pekne voňajú.

8. Vodu kvapkajte na cieľ

Kvapková závlaha vám efektívne zaleje záhon aj kvetináče. Kvapky totiž kvapkajú pravidelne priamo ku koreňom rastlín. Navyše ju kúpite v sadách (takzvané MDS sady), takže s inštaláciou nebudete mať problémy.

 Vyberte si šikovných pomocníkov na zalievanie >>

 

Top 5