Video: vyrobte si s deťmi fidget spinner | Blog Mall.sk

Video: vyrobte si s deťmi fidget spinner

Hračka fidget spinner je hitom posledných týždňov a ak máte doma školáka, pravdepodobne ste o nej už tiež počuli. Možno ale neviete, že vyrobiť si vlastný fidget spinner je otázkou pár minút, pri ktorých si s deťmi užijete veľa zábavy. Na videu vám ukážeme, ako na to!

Kedysi to bolo jojo, teraz je to fidget spinner. Antistresová hračka baví nielen školopovinné deti, ale aj ich prepracovaných rodičov.

Ide pritom o jednoduchú hračku z plastu, kovu alebo papiera, ktorá rotuje na guľôčkovom ložisku. Spinner roztočíte medzi prstami (preto sa tiež niekedy nazýva finger spinner) a upokojíte sa jeho točivým pohybom.

Hračka, ktorá upokojí malých divochov

Pôvodne fidget spinner vymyslela inžinierka Catherine Hettingerová pre deti trpiace hyperaktivitou, ADHD, úzkosťou alebo autizmom. Hračka deti upokojovala, pomáhala im so sústredením a zbavila ich nervózneho vrtenia sa (ktorému sa v angličtine hovorí fidget, preto fidget spinner).

Oficiálne síce pozitívne účinky fidget spinnera žiadny výskum nepotvrdil, faktom ale je, že väčšinu ľudí točenie upokojuje podobne ako cvakanie perom. Na rozdiel od neho ale spinner nevydáva zvuky a nelezie tak na nervy ostatným.

Točenie fidget spinnerom upokojí podobne ako cvakanie perom. A bez hluku! • 

Originálny fidget spinner za pár eur 

Hoci hračka uzrela svetlo sveta prvýkrát už v 90. rokoch, horúcim hitom, ktorý každý školák chce mať vo vrecku, sa hračka stala až na jar tohto roku.

Ako už to tak s detskými trendami býva, kľúčom k úspechu je originalita. Môžete deťom fidget spinner kúpiť, ale ak nechcete zbytočne míňať, zaujmete aj s vlastnoručne vyrobeným kúskom. Nie je to nič zložité, a navyše deti zabavíte, strávite s nimi chvíľu času a ukážete im, že vám záleží na ich koníčkoch a obľúbených aktivitách.

Ako vyrobiť fidget spinner?

Princíp spinnera je postavený na stredovom ložisku. Ak chcete ušetriť, pozrite sa po starom skate boarde alebo inline korčuliach, odkiaľ ložisko vymontujete. Potom s deťmi navrhnite tvar a dizajn hračky. Môže byť okrúhla, obdĺžniková, s výčnelkami... jednoducho podľa detskej fantázie.

Ani pri výbere materiálu sa nedržte skrátka. Najjednoduchšie je vyrobiť fidget spinner z:

  • farebných papierikov,
  • lepenky,
  • vrchnákov od PET fliaš.

Siahnuť môžete ale aj po starej reťazi z bicykla (prevlečte ňou rýchloupínaciu pásku), alebo spinner vyrežte z drevotriesky. Ako závažie na okraj spinnera použite mince, gombíky alebo napríklad kovové matice.

Výroba je jednoduchá – pozrite sa sami!

Celkovo na výrobu spinnera z videa budete potrebovať:

  • guľôčkové ložiská,
  • sekundové lepidlo alebo tavnú pištoľ,
  • materiál na ozdobenie spinnera (papier, trblietky, nálepky...),
  • slamku,
  • ceruzku a nožnice.
 

Top 5