Tipy na výlety po Slovensku: objavte nové miesta | Blog Mall.sk

Tipy na výlety po Slovensku: objavte nové miesta

Slovensko nie sú len Tatry, Slovenský raj, hrady či zámky. Niet pochýb o tom, že aj tie majú svoje čaro, teraz sme pre vás ale pripravili pár neokukaných tipov na výlet po našej domovine. Spoznajte slovenské pláže a prečítajte si, ako vaše deti zabaví napríklad tubing a kde nájdete slovenský Stonehenge.

Objavte nové chodníčky

Ak chcete spoznať nové miesta nemusíte sa vypraviť na celodenný výlet a chodiť ďaleko, každý kraj má v našej rozmanitej krajine čo ponúknuť - určite aj ten váš.

Napríklad len pár minút od Banskej Bystrice objavíte iný svet. Vyberte sa na prechádzku Špaňou dolinou, ktorá vás nabije energiou. Okrem krásnej prírody natrafíte aj na starodávne chalupy, na každom kroku na vás bude dýchať história a na konci výletu sa môžete odmeniť výborným jedlom.

V banskobystrickom kraji ešte chvíľu zostaneme – na južnom úpätí Poľany sa nachádza monumentálny vodopád Bystrô. Dostanete sa k nemu jednoducho po turistickom chodníku z Hriňovej alebo z hotela Poľana.

Vodopád Bystrô a celé jeho krásne okolie určite stojí za návštevu. • 

Ďalší majestátny 13m vodopád nájdete v obci Lúčky v žilinskom kraji, ktorý steká do malého jazierka, v ktorom sa môžete osviežiť.

Popri výlete v prírode si urobte si piknik >>

Pre fanúšikov architektúry

Urobte si výlet do Budmeríc, ktoré ležia medzi Bratislavou a Trnavou a pokochajte sa krásnou dominantou Pálffiovcov – kaštieľom v romantickom slohu. Stavba je zasadená do nádherného prostredia anglického parku, po jeho lesnom chodníčku si môžete urobiť prechádzku až k hradu Červený Kameň.

Stavba kaštieľa Pálfiovcov v sebe spája súbor viacerých architektonických slohov a období. • 

Jedným zo slovenských unikátov je tiež kamenný mlyn v Holíči. Ide o jediný zachovaný veterný mlyn na Slovensku, ktorý pripomína svetoznáme holandské veterné mlyny. Keď už budete v Holíči, nenechajte si ujsť „slovenský Stonehenge“. Holíčske megality sú pamiatkou na doteraz neznámu kultúru na Slovensku.

Ako najlepšie zachytiť zážitky z výletu? >>

Slovenské pláže

Máte už dovolenku pri mori za sebou alebo sa tento rok vôbec nechystáte? Nevešajte hlavu a vyberte sa na niektorú zo slovenských pláží.

Napríklad vo Vyšných Ružbachoch sa nachádza najväčšie travantínové jazero na Slovensku. Návštevníkov očaruje termálnou vodou a vďaka svojej polohe s výhľadom na pohorie Spišská Magura je ako stvorené na romantický výlet.

Ak máte radi retro vyskúšajte jazero Gazérka na Záhorí, v obci Šaštín-Stráže, ktoré zostalo vo svojej takmer nezmenenej podobe z čias socializmu dodnes. Nájdete tu bungalovy, kolotoče a klasické stánky s langošmi a hot-dogmi, minigolf či vodné bicykle. Pohodlný vstup do vody, pieskové pláže a krásne prírodné borovicové okolie sú zárukou dokonalého relaxu.

Krištáľovo čistá tyrkysová voda a terasovité svahy. To je slovenské "plitvické" Šútovské jazero nachádzajúce sa 20 km od Martina. Pri plávaní budete mať nádherný výhľad na lesy Malej Fatry. • 

Zabavte sa pri vode >>

Ak túžite po prímorskej atmosfére a nemáte čas vzdialiť sa príliš ďaleko od hlavného mesta, vyskúšajte Tiki pláž. Len pár kilometrov od Bratislavy, v Dunajskej Lužnej môžete na pieskovo-štrkovej pláži chytať bronz, kúpať sa v priezračnej vode alebo si pochutnať na stredomorských špecialitách.

Schlaďte sa v jaskyni 

V letných horúčavách vám príjemnú zmenu klímy poskytnú ľadové jaskyne. Najznámejšia Demänovská ľadová jaskyňa vám ponúkne prehliadku nádherných kvapľov a ľadovcových stĺpov. Prízemný ľad sa u nej vyskytuje celoročne. Nádherné ľadové scenérie vás očaria aj v najväčšej jaskyni na Slovensku – v Dobšinskej ľadovej jaskyni. Nezabudnuteľný zážitok na vás čaká v jaskyni Domica, ktorú budete spoznávať na člne.

Demänovská jaskyňa slobody je dominantou Demänovskej jaskyne a očarí vás svojou sintrovou výplňovou. • 

Ak ste fanúšikom krasových jaskýň určite si spravte výlet do Prešovského kraja, do jaskyne Zlá Diera, ktorá vznikla v kryhe vápencov a dolomitov. Zažijete tu dobrodružnú prehliadku tajuplného podzemia bez elektrického osvetlenia.

Na výlet do jaskyne si pripravte pevnú obuv >>

Tipy na výlety s deťmi

Ak je vám a vašim deťom blízky adrenalín, potom musíte vyskúšať letný tubing v Starom Smokovci. Tubing je jazda na nafukovacom kolese na rýchlej trati plnej prudkých a nebezpečných zákrut. V Starom Smokovci si môžete vyskúšať aj jazdu na upravenej trati na špeciálnych kolobežkách či horskom bicykli.
Detským rajom sú Donovaly. Okrem známej rozprávkovej dedinky Habakuky sa tu nachádza aj hlavné mesto detí – Donovalkovo. Interaktívny areál, v ktorom sa vaše deti budú zabávať celý deň.

Stávkou na istotu, kde vaše ratolesti vybijú prebytok energie sú lanové parky, ktoré nájdete v každom kraji Slovenska. • 

 

Top 5