Štiepajte drevo rýchlo a bez zbytočnej námahy | Blog Mall.sk

Štiepajte drevo rýchlo a bez zbytočnej námahy

Stále viac chatárov a chalupárov štiepi drevo pomocou hydraulických štiepačiek, okrádajú sa tým ale o ten nádherný pocit, ktorý zažijú len v prípade, že si drevo naštiepajú ručné sekerou. My vám poradíme, ako to docieliť s čo najmenšou námahou.

Základom je príprava dreva a klátu na štiepanie

Aby ste vôbec mohli štiepať, musíte si na to pripraviť vhodné podmienky.

Správna príprava vám uľahčí prácu. • 

Drevo si motorovou pílou narežte na asi 30-40 cm dlhé kláty - podľa toho, aký veľký máte krb alebo kachle. Kmene režte kolmo, aby oba konce klátu boli rovné a hladké. Sú potom počas štiepania stabilnejšie.

Ďalej si pripravte veľký klát na štiepanie dreva. Stačí nájsť vhodný kus medzi guľatinou, ktorú si priveziete z píly.

Ideálny klát je rovný, asi 40-60 cm vysoký a s priemerom cez 40 cm. Dôležitá je hlavne výška, pretože na nízkom kláte sa veľa nadriete a pokiaľ ho miniete, hrozí, že sa seknete do nohy. U vysokého klátu zase gravitáciou nevyviniete dosť veľkú silu na to, aby ste drevo presekli. Klát by vám mal siahať niekam do úrovne medzi kolenami a pásom.

Poriadny klát na štiepanie je základ. • 

Drevo štiepajte na rovnej ploche a v otvorenom priestranstve, kde máte dostatok priestoru sa rozohnať a kde nehrozí, že niekoho zraníte - či už sekerou alebo napríklad kúskom odseknutého dreva.

Nabrúste si sekeru

Dôležitý je aj správny výber sekery. Na tvrdšie drevo (dub, buk, hrab, jaseň) voľte sekerky s dlhším poriskom a širokým ostrím (tzv. Kalače), na mäkké drevo (smrek, borovica, jedľa, smrekovec, breza) vám postačí menšia sekerka s úzkym ostrím.

S tupou sekerkou moc práce neurobíte, preto ju pred každým štiepaním naostrite. Vyskúšajte klasický brúsič alebo pilník s diamantovým prachom, ak si chcete prácu uľahčiť, kúpte si ostrič. Na finálne vybrúsenie použite brúsny papier.

Využite slabiny dreva

Teraz sa už stačí len správne obliecť a môžete ísť na to. Drevo štiepajte s ochrannými okuliarmi, v rukaviciach, dlhých nohaviciach a v pevnej obuvi. Nejeden hrdina skončil v nemocnici kvôli tomu, že štiepal v sandáloch a klát mu spadol na nohu.

Pri samotnom štiepaní nejde ani tak o silu, ako skôr o techniku. Nemusíte dávať sekeru až za hlavu a čo najväčšou silou udrieť - skôr využite švih a gravitáciu.

Vašou slabšou rukou (praváci ľavú, ľaváci pravú) uchopte koniec poriska a pevne stlačte. Silnejšiu ruku dajte tesne pod hlavu sekery a až počas náprahu ju stiahnite kúsok nižšie. Čím bližšie k hlave sekery svoju dominantnú ruku máte, tým presnejšie môžete mieriť.

Pri štiepaní mierte na praskliny, drevo potom často povolí na jednu ranu. • 

Je dobré sa pri štiepaní vyhnúť hrčiam (miesta v okolí odrezanej vetvy alebo drevných kazov), naopak mierte na tie miesta, kde je viditeľná prasklina. Časom sa takto naučíte väčšinu polien rozseknúť na jednu ranu.

 

Top 5