Paddleboarding - zábava pre celú rodinu | Blog Mall.sk

Paddleboarding - zábava pre celú rodinu

Neviete, čo podniknúť cez víkend s rodinou? Vyskúšajte paddleboarding! Jednoduchý vodný šport, pri ktorom stojíte na surfe a pádlujete. Naučíte sa ho za pár minút, zabavíte seba aj deti a navyše si užijete super deň v prírode.

Čo je to paddleboarding?

Paddleboarding vznikol už v 60.rokoch na Havaji, u nás jeho popularita narástla až v poslendých rokoch. Tento šport spočíva v tom, že stojíte na špeciálnom surfe (resp. plaváku) a pádlujete. Plavák je oveľa širší ako surf, takže na ňom udržíte stabilitu jednoduchšie. Zvyčajne stačí len pár minút tréningu, po ktorom už jazdíte ako skúsený paddle-boarder.

Na to, aby ste vyskúšali paddleboarding nemusíte cestovať k moru a čakať na vhodné vlny. Vyberte sa na rybník, priehradu či rieku. Vždy si zvoľte také miesto, ktoré odpovedá vašim skúsenostiam – na začiatku oceníte pokojné stojaté vody, postupne vás určite zlákajú divokejšie zjazdy.

Základný postoj zvládnete za pár minút. • 

Pri jazde na paddleboarde dáte zabrať celému telu. Pri pádlovaní zapojíte lýtka, chrbát, brucho aj ruky. A je to oveľa príjemnejšie a prirodzenejšie ako trápiť sa v posilňovni.

Ako začať?

Ak ste na paddleboarde ešte nikdy nestáli, bude najlepšie, ak si to vyskúšate pod dohľadom. Paddleboarding na Slovensku je už dosť rozšírený, môžete si vybrať z množstva miest, v ktorých vám poradia a požičajú celú výbavu. Začiatky s paddleboardom si užijete napríklad na jazere Draždiak pri Petržalke, na Zlatých pieskoch, na Vodnom diele Žilina, Teplom Vrchu, Liptovskej Mare či Seneckých jazerách. Miest je neurékom a ceny za požičanie výbavy sa pohybujú od 5 €.

Pri prvej jazde začnite na kolenách, naučte sa pracovať s pádlom a zistite ako plavák reaguje na vaše pohyby. Až po chvíli sa opatrne postavte. Na začiatku sa vám možno budú trochu triasť kolená, ale uvidíte, že to hneď prejde. A hlavne – ak náhodou spadnete do vody, nič sa nedeje. Každý predsa raz začínal.

Začnite s pádlovaním na kolenách a na pokojnej vode. • 

Vyberte si správny paddleboard

Pri výbere plaváku platí jednoduchá zásada – čím širší, tým stabilnejší, bezpečnejší a pomalší. Ako začínajúci paddleboardisti by ste mali začať s minimálne 80 cm širokom plaváku. To isté platí, ak budete chcieť zjazdiť divokú vodu. V týchto prípadoch potrebujete stabilnú základňu.

Pádlo by malo byť asi o 20 cm vyššie, ako ste vy. Vďaka tomu, dokážete poriadne zabrať aj v stoji. Pádlo by sa pri zábere nemalo veľmi pohnúť, ale nesmie byť ani úplne tuhé.

A čo na seba?

V ideálnom prípade plavky, v ktorých vám náhodné vykúpanie nebude vadiť. Plavky môžete skombinovať s tenkými športovými kraťasmi. Na výlety s paddleboardom si nezabudnite pribaliť záchrannú vestu. V chladnejšom počasí vám príjemne zahreje a oceníte ju aj pri náhodnom páde. Obzvlášť pre deti je vesta úplnou samozrejmosťou.

Skúsili ste už niekedy paddleboarding? A bavilo bás to? Dajte nám vedieť do komentárov.

Všetko pre vaše obľúbené vodné aktivity nájdte tu >> 

 

Top 5