Neobvyklí domáci miláčikovia? Kúpte si domov vodného dráčika či skunka | Blog Mall.sk

Neobvyklí domáci miláčikovia? Kúpte si domov vodného dráčika či skunka

Mačku alebo psa má doma každý druhý človek. Ak teda uvažujete, že si zaobstaráte domáceho miláčika, vyberte si exotiku. S vodným dráčikom alebo prasiatkom na vôdzke zažijete doma veľa zábavy. Inšpirujte sa neobvyklými zvieratami, ktoré môžete chovať aj v paneláku.

Zvládnete sa o zvieratko postarať?

Hoci vás deti často prosia o chlpatého kamaráta, kúpu domáceho zvieratka s deťmi najprv dôkladne prediskutujte. Štvornohí miláčikovia totiž potrebujú neustálu starostlivosť. Overte si, že sa o ne deti naozaj zvládnu postarať. 

Kúpa psa je záväzok a rozhodnutie na viac ako 10 rokov. Deti pritom môže povinnosť venčiť čoskoro omrzieť a psy potom končia v útulkoch. Najviac ich tam pribúda práve po vysvedčeniach a v období Vianoc.

Predtým, než si zaobstaráte domáceho miláčika, poraďte sa s chovateľom a zistite si dostatok informácií. Každé zvieratko je iné a má iné nároky, na ktoré by ste nemuseli stačiť.

Domáceho miláčika má viac ako polovica domácností. • 

Ak sa s deťmi dohodnete na živom darčeku, vyberajte radšej menej náročné zvieratá alebo také, ktoré sa nemusia často a pravidelne venčiť. Zvoliť môžete napríklad tradičnejšieho škrečka či morča, alebo sa odviažte a kúpte si domov exotickejšie tvory. Inšpirujte sa našimi tipmi.

1. Slimák

Čo takto slizkého kamaráta? Aj keď nie sú stvorené práve na maznanie, medzi obľúbených domácich miláčikov sa v posledných rokoch zaradili veľké africké slimáky. S ich starostlivosťou nebudete mať takmer žiadne starosti.

Kŕmiť ich môžete takmer všetkým, čo vám zostane v chladničke. Kúsok syra, cestoviny, šalát i ovocie. To všetko zjedia. Niet preto divu, že dokážu dorásť do obrovských rozmerov. Ulita dospelých slimákov môže merať až 30 centimetrov.

Kúpte im preto veľké sklenené terárium alebo plastovú škatuľu s dierkami na vzduch. Slimáky obľubujú vysokú vlhkosť a teploty okolo 27 stupňov.

Na domáci chov sa hodia desiatky druhov slimákov. U nás je obľúbeným druhom Achatina. • 

2. Skunk

Sú zvieratá, ktoré by ste si domov nikdy nevzali. Donedávna sa k nim radil aj skunk pruhovaný – malá smradľavá potvorka pochádzajúca zo Severnej Ameriky. Dnes je skunk obľúbeným domácim miláčikom, ktorého si ľahko zvládnete skrotiť.

Malé pruhované šelmy sú prítulné a na svojho pána nedajú dopustiť. Odborníci ich často porovnávajú s chovom mačiek. Nemusíte sa báť, že by vám skunk celý byt zamoril zápachom. Svoju účinnú zbraň používa len vtedy, ak sa zľakne alebo sa cíti ohrozený.

Pripravte sa na to, že skunky sú mäsožravce. Hmyz aj malé cicavce sú pre nich tie najväčšie maškrty. Snívajú však aj o ovocí alebo orieškoch.

3. Vodný dráčik

Snáď každé dieťa si predstavuje, aké by bolo chovať doma draka. Pritom si domov stačí zaobstarať axolotla mexického. Malý obojživelník totiž získal vďaka svojmu vzhľadu prezývku vodný dráčik.

Dospelé jedince dorastajú do dĺžky až 35 centimetrov. Potrebujú preto dostatok priestoru. Skôr ako si ich prinesiete domov, uistite sa, že máte v byte miesto pre päťdesiatlitrové akvárium.

Tento drak však nežerie princezné. Ulovte mu dážďovku, malú rybičku alebo mu hádžte kúsky bieleho mäsa.

Axolotl je obľúbený pre svoj dračí vzhľad a náznak úsmevu na tvári. Spoločnosť vám bude robiť veľmi dlho – dožíva sa totiž až 20 rokov. • 

4. Pestúnka japonská

Ak sa túžite ráno prebúdzať za spevu vtákov, kúpte si domov pestúnku japonskú. Exotický vták je ideálny aj pre chovateľov  začiatočníkov. Klietky v bytoch aj vonkajšie voliéry – pestúnka bude spokojná všade. Stačí, keď jej zoženiete miesto na búdku a pár kamarátov.

Vtáčik totiž žije v kŕdľoch, takže sa nebojte domov priniesť hneď niekoľko okrídlených maznáčikov zároveň. Toľko miesta nezaberú – jeden meria len asi 11 centimetrov. Kŕmte ich prosom, obilninami alebo zeleným kŕmením. V čase hniezdenia však nepohrdnú ani praženicou.

5. Miniprasiatko

Prasa – priateľ človeka. V pochopení i inteligencii šliapu psom na päty takzvané miniprasiatka. Múdre stvorenia sú navyše ideálne aj pre alergikov, ktorí si bežného chlpatého kamaráta dovoliť nemôžu.

Sadni, ľahni, k nohe. To všetko sa prasiatko naučí. Môžete ho dať na vôdzku a vyraziť s ním na prechádzku do mesta.

Ale pozor! Prasiatka sú poriadni pažravci. Akonáhle si nájdu cestu do chladničky, nedajú pokoj. Potešíte ich trávou, zrnom, ovocím i zeleninou. Pochutia si však aj na tvrdom pečive alebo psích granuliach.

Najobľúbenejším druhom je Göttingenské miniprasiatko. Počítajte ale s tým, že aj miniprasiatka môžu mať v dospelosti až 40 kíl. • 

6. Ježko

Pichľavý tvor už dávno nebýva len na záhradách. Ježka si môžete priniesť aj domov. Medzi najväčších domácich obľúbencov patrí ježko bielobruchý. Ľahko sa krotí a k šťastiu mu postačí pelech v plastovom boxe.

Vie stiahnuť pichliače, takže sa ho nemusíte báť vziať do dlaní. Cez deň si s ním ale veľa zábavy neužijete – je to nočný tvor. Vhodný je preto skôr pre staršie deti, ktoré pochopia jeho návyky a životný rytmus. 

Kŕmte ho hlavne hmyzom – múčne červy a šváby sú ideálne. Stravu mu ale môžete spestriť aj granulami alebo kapsičkami pre mačky, vareným vajcom alebo sladkým ovocím. 

7. Leguán

Ak máte s chovom domácich maznáčikov už nejaké skúsenosti, zvládnete aj skutočného jaštera. Medzi netradičné domáce zvieratká totiž patrí leguán zelený, obľúbený predovšetkým pre svoju krotkú povahu

Mláďatko leguána môžete dokonca kŕmiť aj z ruky. Keď im ponúknete maškrtu, budú za vami behať ako šteňa. V lete nebudete mať so zháňaním potravy žiadne starosti – čokoľvek odtrhnete, urobí im radosť. Púpava, ďatelina aj žihľava. V zime im kúpte rukolu, poľný šalát alebo nastrúhajte mrkvu. 

V byte však pre leguána vyhraďte dostatok miesta. Dospelé leguány dosahujú výšku 1,5 metra. Terárium by preto malo mať na šírku aj výšku okolo 2 metrov.

Leguánom musíte doma vymedziť veľa priestoru. Dospelý samec môže merať až 180 cm. • 

 

Top 5