Návod, s ktorým si vyberiete tie správne korčule, aj keď ste na nich nikdy predtým nestáli | Blog Mall.sk

Návod, s ktorým si vyberiete tie správne korčule, aj keď ste na nich nikdy predtým nestáli

Keď s korčuľovaním začínate, nemusíte hneď kupovať korčule za niekoľko stoviek, ale šetriť by ste tiež nemali. Kúpu lacného modelu budete ľutovať po pár minútach na ľade. Ako si vybrať ten správny model, aby vám korčule dlho a dobre slúžili?

Vyberte si hlavne pohodlné korčule

Keď sa chcete naučiť korčuľovať, dobré korčule sú základ. Ich výber je rovnako dôležitý ako výber topánok. Síce v nich nestrávite celý deň, ale musíte balansovať na nestabilných nožoch a to už je samo o sebe dosť náročné. Preto korčule vyberajte hlavne podľa pohodlia. Počítajte však s tým, že spočiatku, než ich rozchodíte, nebudú úplne príjemné žiadne korčule.

Topánka síce musí byť čo najpohodlnejšia, ale musí taktiež pevne obopínať členok a miesto, kde našľapujete. Len tak zvládnete pohodlne a plynulo prenášať váhu bez akýchkoľvek kŕčov.

Korčule, ktoré sedia, sa vám budú dobre ovládať, korčuľovanie vás bude viac baviť a tiež sa ľahšie naučíte zatáčať alebo brzdiť. Aj deti sa budú po ľade preháňať s väčším nadšením, keď ich nebude nič tlačiť.

Keď výberu korčúľ venujete dostatok času (aj peňazí), bude korčuľovanie zrazu omnoho ľahšie. Korčule totiž musia dobre sedieť, aby ste nad nimi mali plnú kontrolu. Čím kvalitnejšie majú ostrie a čím pohodlnejšie sú, tým lepšie sa vám budú ovládať. • 

Pri výbere veľkosti korčúľ si dajte záležať

Vždy počítajte s tým, že si na korčuľovanie vezmete teplejšie ponožky, ale nikdy si nekupujte korčule väčšie o viac než jedno číslo. Ak by sa vám v nich noha šmýkala, riskujete minimálne škaredé pľuzgiere, a v tom najhoršom možnom prípade aj poranenie členkov.

Väčšina detských korčúľ má dnes špeciálny rozťahovací systém, vďaka ktorému korčule vyrastú s vašimi deťmi až o 4 čísla. Také korčule kúpte, ak vaša ratolesť korčuľuje len pre radosť a nie v hokejovom tíme, kam dochádza dvakrát do týždňa. Klasické kanady totiž nič nenahradí.

Pri skúšaní korčúľ sa presvedčte, že:

  • máte v špičke dosť miesta pre pohyb prstov
  • a že vás korčule príliš netlačia vpredu na píšťale, keď nohy mierne pokrčíte v kolenách.

Ak áno, skúste povoliť šnurovanie alebo vyskúšajte iný model. Tento nebude pre vás.

Odporúčame vám vziať si už priamo na skúšanie korčúľ silnejšie ponožky. Tak budete mať istotu, že ste si veľkosť vybrali správne. • 

Zúbky nechajte pokročilejším

Korčule dostať textilné, kožené, gumené, nylonové, plastové, ale najčastejšie v kombinácii viacerých materiálov. Čím mäkší materiál, tým skôr sú korčule vhodné pre občasné rekreačné vychádzky.

Pri dámskych korčuliach máte na výber z:

  • klasických modelov so zúbkami na špičke, ktoré sa využívajú pri otočkách, piruetách a skokoch (niektorí ich však nesprávne využívajú aj na odraz pri rozbiehaní),
  • alebo „dámske kanady” bez zúbkov.

Je na vás, ktorým dáte prednosť. Ale ľahšie je naučiť sa korčuľovať s tými bez zúbkov, pretože o zúbky môžete ako začiatočník zakopávať. Korčule s piatimi a viac zubmi sú pre profíkov a vy sa im vyhnite. Ak ste zimomravejší, poohliadnite sa po modeloch zateplených kožúškom

Pri pánskych modeloch vyberáte medzi:

  • klasickými kanadami
  • a tzv. rekreačnými korčuľami z mäkkých a teplejších materiálov.

Vyhýbajte sa však celoplastovým modelom, ktoré sa natoľko neprispôsobia tvaru vašej nohy. A na to si dávajte pozor hlavne pri detských korčuliach.

I keď sa snehu možno nedočkáme, už teraz pekne prituhuje, takže prvý ľad môžeme očakávať ešte pred Vianocami. Nečakajte na Ježiška a vyberte si korčule už teraz, nech ich v zime využijete naplno. • 

Pracky alebo šnúrky, to je otázka

Pri pánskych i dámskych korčuliach pre dospelých dajte prednosť šnurovaniu. Jedine tak si korčule utiahnete presne tak, aby držali pevne, ale netlačili.

Keď vyberáte korčule pre deti, uistite sa, že si vaše dieťa zvládne šnurovacie korčule dobre utiahnuť aj samo. Pokiaľ nie, kúpte radšej tie s prackami, ktoré raz nastavíte a potom už len zaklapnete. Inak riskujete, že jedného dňa príde domov s plačom. S nedostatočne utiahnutými korčuľami sa nielen zle šantí, ale hrozí aj poranenie členkov.

Nože z nehrdzavejúcej ocele sú už dnes základom. Ale aj tak ich musíte po každom korčuľovaní vytrieť do sucha a zabaliť do savej tkaniny, než ich uložíte do škatule či skrinky na topánky. • 

Vlhkosť je nepriateľ korčúľ na ľad

Je jedno, či korčuľujete pravidelne, alebo vytiahnete korčule len párkrát do roka. Vždy im venujte náležitú starostlivosť, než ich uložíte naspäť do škatule. Ak chcete, aby vám korčule dlho vydržali, dodržiavajte týchto šesť zásad:

  • Pri prenášaní dávajte na nože korčúľ plastové či silikónové chrániče, ktoré zabraňujú otupeniu. A nech vás ani nenapadne chodiť v korčuliach bez chráničov po brehoch rybníka či mimo gumový prístup ku klzisku.
  • Korčule vždy vytrite do sucha. Na nožoch si dajte extra záležať. A ešte pred uložením ich nechajte vyschnúť pri izbovej teplote.
  • Korčule nikdy nenechávajte vo vlhkej pivnici alebo na balkóne. Očistené nože korčúľ pred uskladnením zabaľte do mäkkej savej tkaniny, a do skrinky na topánky korčule uložte otvorené s povolenými šnúrkami, aby mohli dýchať.
  • Pravidelne kontrolujte aj šnúrky. Časom môžu spráchnivieť a ľahko prasknúť v najnevhodnejšej chvíli. Vždy majte jedny v zálohe, keby vám praskli napríklad pri uťahovaní korčúľ na brehu rybníka.
  • Ak sú topánky kožené, po dôkladnom vysušení ich natrite ochranným vyživujúcim krémom, aby npraskali.
  • Nepokúšajte sa korčule brúsiť sami. Brúsiť síce potrebujú, kedykoľvek máte pocit, že vám na ľade „kĺžu”, ale vždy ich odneste k odborníkom, ktorí vedia, ako na to. Len tak vám vydržia dlhé roky.
 

Top 5