Najlepšie európske lyžiarske strediská – kam tento rok vyraziť? | Blog Mall.sk
Najlepšie európske lyžiarske strediská – kam tento rok vyraziť?

Najlepšie európske lyžiarske strediská – kam tento rok vyraziť?

Aj keď tento rok nám zima veľmi nepraje, lyžiari sa cez to všetko vydávajú na hory a hľadajú tie najlepšie strediská. Chcete si aj vy ešte užiť posledné chvíle s rodinou alebo priateľmi na svahu? Máme pre vás pár tipov, čo kde si lyžovačku do sýtosti vychutnáte.

Každoročne sa priaznivci zimných športov vydávajú na zasnežené kopce a hľadajú lyžiarske strediská, ktoré by nepraskali vo švíkoch. Hľadáte aj vy niečo nové? Tak zbaľte lyže, zimné oblečenie a partiu super ľudí a ide sa. Kam?

Mölltal– Rakúsko

Rakúsko vďaka prítomnosti Álp ponúka perfektné podmienky na lyžovačku. Navyše tu nájdete stovky zjazdoviek pre začiatočníkov aj pokročilých. Areál Mölltaler GletscherMölltalský ľadovec je síce malý, ale zato o poznanie kľudnejší, než iné väčšie strediská v okolí. Patrí k najnovším areálom v oblasti Korutan a pýši sa najdlhšou lyžiarskou podzemnou dráhou na svete – Gletscher Express. Navyše sa tu dá lyžovať celoročne, čo je isto výhoda. Celkovo v areáli nájdete 43 km zjazdoviek s vysokým, stredným a nízkym stupňom náročnosti. Pozornosť by tomuto miesto mali venovať aj priaznivci freeride lyžovaniu.

Ankogel Mallnitz – Rakúsko

V Rakúsku ešte zostaneme a pozrieme sa na najvyššie položenú lyžiarsku oblasť z Korutan. Ankogel Mallnitz leží vo vysokohorskom teréne vo výške cez 2600 m. n. m. Nájdete tu takmer 13 km zjazdoviek s rôznymi stupňami obtiažnosti. Okrem toho si na svoje prídu aj bežkári, konkrétne na 25 km trate pre klasický aj carving štýl.

Samozrejmosťou je aj škola lyžovania pre deti. Tie môžete napokon zveriť aj do rúk tučniaka Boba a jeho detskej lyžiarskej škôlke. Pre odvážlivcov, ktorí hľadajú dobrodružstvo je tu pripravená aj boardcrossová trať. Stretnete na nej množstvo profíkov, od ktorých určite veľa pochytíte.

Špindlerův Mlýn – Česko

Aj naši Českí susedia majú v rukáve niekoľko nádherných lyžiarskych stredísk. Najznámejším z nich je práve Skiareál Špindlerův Mlýn. Na tomto mieste sa dvakrát konal Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní. Trať FIS World Cup má sklon až 62 %, je teda veľmi strmá, ale zároveň aj celkom široká.

Celá oblasť zaberá zjazdovky v 5 oblastiach – Svatý Petr, Medvědín, Hromovka, Horní Mísečky a Labská. Spolu predstavujú 27 km trate. Najvýznamnejším zo všetkých je areál Svatý Petr, ktorý je centrom športového diania – domáceho aj medzinárodného. S deťmi ale odporúčame navštíviť skôr Labskú, kde trať vedie pomedzi les a čarovné chalúpky a zjazdovky sú prevažne určené začiatočníkom.

Szczyrk – Poľsko

Obec Ščyrk v Poľsku sa často označuje ako poľské zimné hlavné mesto. Vzhľadom na špecifickú polohu je naozaj ideálnym miestom pre milovníkov zimných športov každého druhu – leží v poľskej časti Sliezskych Beskýd. V areáli Szczyrk Mountain Resort, ktorý je jedným z najväčších v Poľsku je nachystaných viac ako 22 km zjazdoviek. Rezort prešiel v posledných rokoch modernizáciou a dosahuje úroveň alpských lyžiarskych rezortov.

 

Top 5