Jarná údržba kosačky: všetko, na čo nesmiete zabudnúť pred prvým kosením | Blog Mall.sk

Jarná údržba kosačky: všetko, na čo nesmiete zabudnúť pred prvým kosením

Výmena oleja, vzduchového filtra aj kontrola zapaľovacích sviečok. V prípade, že máte v garáži zaparkovanú benzínovú kosačku, musíte jej ešte pred prvým tohtoročným kosením venovať pomerne veľkú pozornosť. Odmenou za túto jarnú údržbu vám však bude nádherne ostrihaný trávnik i dlhšia životnosť stroja. Na čo nezabudnúť?

Vymeňte olej

Olej v motore záhradnej kosačky meňte aspoň raz ročne alebo zhruba po 50 hodinách prevádzky – presné číslo nájdete v manuáli k vášmu stroju. Práve začiatok jari je na výmenu oleja ako stvorený, pretože vám potom vydrží až do konca jesene a nemusíte nič riešiť uprostred sezóny.

Pri niektorých kosačkách olej vypustíte pomocou vypúšťacej skrutky na dne nádoby, ak ju vaša kosačka nemá, musíte vypúšťať cez horné hrdlo naklonením stroja na bok – opäť sa držte pokynov v manuáli. Keď vám konštrukcia alebo váha kosačky nedovoľuje stroj pohodlne nakloniť, využite na odsatie oleja striekačku s hadičkou.

Olej vypúšťajte vždy zahriaty, pretože potom je redší a vezme so sebou viac nečistôt. Ešte pred vypúšťaním preto kosačku na pár minút naštartujte.

Ak sa z akéhokoľvek dôvodu rozhodnete olej nemeniť, skontrolujte pomocou mierky aspoň jeho hladinu. V prípade, že je príliš nízka, olej nedolievajte, ale vymeňte za nový. Doliatím oleja totiž ponecháte v motore staré nečistoty a zbytočne tým znižujete jeho výkon i životnosť.

Aj keď olej nemeníte, skontrolujte aspoň jeho hladinu. • 

Vyčistite alebo vymeňte vzduchový filter

V benzínových kosačkách najčastejšie narazíte na filtre papierové alebo penové (molitanové). Mali by ste ich meniť zhruba každé 3 mesiace alebo po 25 hodinách prevádzky. Papierový filter jednoducho nahraďte, nový penový filter najprv napustite čistým motorovým olejom, handričkou zľahka vysušte a až potom vložte na miesto.

Ak ste vzduchový filter menili krátko pred skončením jesennej sezóny, stačí ho teraz len vyčistiť. Papierový najlepšie očistíte prefúknutím tlakovým vzduchom, penový filter prepláchnite vodou. Nezabúdajte filter pravidelne čistiť aj počas sezóny.

Vyčistite alebo vymeňte sviečku

Každú jar alebo po každých 100 hodinách prevádzky vymeňte zapaľovaciu sviečku. Motor vďaka tomu bude spoľahlivo štartovať a nespotrebujete toľko paliva.

Počas sezóny potom sviečku pravidelne čistite pomocou oceľovej kefy. Dávajte si pritom pozor, aby ste príliš veľkým tlakom nezmenili vzdialenosť medzi elektródami. Keď ešte pod sviečku vstreknete kvapku čistého motorového oleja, tým lepšie.

Novou zapaľovacou sviečkou zaistíte spoľahlivý štart aj nižšiu spotrebu. • 

Celý stroj vyčistite a nastavte

Ďalšie pravidlá jarnej údržby platia tak pre kosačky benzínové, ako aj pre tie elektrické. Pred prvým jarným kosením:

  • Skontrolujte ostrosť a vyváženosť nožov. Silné vibrácie kosačky alebo zľahnutá nepokosená tráva naznačujú problém s nožmi. Dajte si ich nabrúsiť a vyvážiť v servise, prípadne kúpte nože nové.
  • Prehliadnite remeň pojazdu. Opotrebovaný či rozstrapkaný remeň radšej hneď vymeňte, inak preverte, že je dostatočne napnutý.
  • Vyčistite podvozok. Pomocou drevenej či plastovej škrabky, prípadne kefy a vody, opatrne vyčistite podvozok. Dávajte si pozor pri nakláňaní stroja – musíte to robiť tak, aby sa olej nedostal do vzduchového filtra alebo výfuku. Viac informácií opäť hľadajte v manuáli k vašej kosačke.
  • Premažte pastorky. Aby kosačka dobre jazdila aj po ťažkom teréne, potrebuje dobre premazané pastorky = ozubené kolesá. Preto ich pred sezónou premažte plastickým mazivom.
 

Top 5