Nezabudnite na Vianoce na štvornohých miláčikov | Blog Mall.sk

Nezabudnite na Vianoce na štvornohých miláčikov

Darčeky pre celú rodinu už máte takmer pohromade? Myslite na Vianoce aj na svojich domácich miláčikov. Pripravte pre nich pod stromček poriadnu nádielku – psíkov potešíte originálnou hračkou a aj niečím dobrým pod zub. Pripravili sme pre vás pár tipov, ktoré zvládnete hravo pripraviť aj doma.

Napečte psie sušienky

Žiadneho psíka neurazíte poriadnou dobrôtkou. Granule mu možno doprajete aj počas roka, ale na Vianoce by to chcelo niečo špeciálne, napríklad domáce psie sušienky. Nachystajte si na ne:

  • 200 gramov žitnej jemne mletej múky,
  • 100 gramov kukuričnej polohrubej múky,
  • 50 gramov sušeného hovädzieho mäsa,
  • 4 lyžice olivového oleja,
  • konzervu tuniaka vo vlastnej šťave,
  • vajce,
  • mrkvu.

Ako na to:

  1. Mrkvu nastrúhajte najemno a nasypte k nej pokrájané sušené mäso – dostanete ho v obchode, kde predávajú krmivo pre psy. Ak vám nepôjde pokrájať nožom, skúste kuchynské nožnice.
  2. Pridajte múku, olej, tuniaka a vajce. Všetky ingrediencie spolu poriadne premiešajte a vypracujte cesto. Hneď ako je pevné a vláčne, máte hotovo.
  3. Dosku si posypte trochou žitnej múky a cesto vyvaľkajte. Neurobte placku zbytočne tenkú, výška 5 milimetrov bude ideálna.
  4. Pomocou formičky napríklad v tvare kosti vykrajujte jednotlivé sušienky a ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru rozohrejte na 180 °C a dajte sušienky piecť asi na 8 minút. Uvidíte, že sa váš chlpatý maznáčik bude oblizovať až za ušami.

NÁŠ TIP: Ak chcete svojho psíka potešiť dvojnásobne, okrem sušienok mu doprajte aj trochu tekutého maškrtenia. Vedeli ste, že existujú špeciálne pivá pre psov? Sú vyrobené z hovädzieho extraktu a jačmenného sladu. Na nich si váš chlpáč iste pochutí.

Vyberte pre svojho psíka aj ďalšie pochúťky >>

Ak máte vo svojom okolí známych, ktorí majú psíkov, napečte sušienok viac. Zabaľte ich do darčekovej škatuľky a originálny vianočný darček pre psičkára je na svete. • 

Miska pre najlepšieho kamaráta

Láska neprechádza len cez žalúdok, ale tiež cez krásnu psiu misku – urobte radosť psíkovi a vyberte mu novú misku, z ktorej psíkovi bude chutiť ešte viac. Na výber sú rôzne dizajny aj špeciálne dvojmisky, do ktorých môžete dať dobroty aj vodu na zapitie.

A ak chcete niečo extra, dajte svojmu maznáčikovi vyrobiť originálnu misku s vlastnou potlačou – napríklad vašou spoločnou fotkou.

Misky rôznych tvarov aj farieb do 20 Eur >>

Kto sa hrá, nehnevá

Zahryzne sa, ťahá a nepustí. Bez preťahovadla by psie hry neboli to pravé – pri ťahaní sa psík zabaví a príjemne unaví. Ak má už váš maznáčik to staré zničené alebo rozhryzené, vyberte mu nové alebo ho pokojne vyrobte sami. Stačia vám na to 2 staré tričká a nožnice:

  1. Vyberte si tričká rôznych farieb, nech je preťahovadlo farebné a veselé. Potom ich zdola až po rukávy nastrihajte na asi 1 centimeter široké prúžky.
  2. Všetky tričkové šnúrky dajte k sebe a hore zviažte pevným uzlom, nech držia pohromade.
  3. Teraz spleť šnúrok rozdeľte na tri rovnaké časti a upleťte z nich silný vrkoč. Hneď ako prídete na koniec, urobte znovu uzol a pevne ho utiahnite. A preťahovacia hračka je na svete.

Kúpte svojmu psíkovi zo všetkého niečo – na prechádzky sa hodia aportovacie hračky, na doma zase interaktívne hlavolamy. • 

Spriateľte psíka s chobotnicou

Čokoľvek, čo sa dá hrýzť alebo cmúľať, vyvolá pod stromčekom zvieracie nadšenie. Okrem klasického preťahovadla preto vyrobte aj loptičkovú chobotnicu, s ktorou sa môže váš štvornohý parťák hrať. Potrebovať na ňu budete staré tričko, nožnice a tenisovú loptičku:

  1. Z trička vystrihnite zadný diel, nech máte veľkú plochu látky.
  2. Doprostred látky dajte loptičku a podviažte ju tenkým prúžkom ustrihnutým zo zvyšku trička. Tým vznikne hlavička.
  3. Zostávajúcu látku rozstrihajte na tenké prúžky a zapleťte do niekoľkých vrkôčikov. A je hotovo.

Ponamáhajte psiu hlavičku hlavolamom

Čo tak darovať psíkovi hlavolam? Inteligentnou hračkou skrátite psíkovi dlhé chvíle, rozvíjate jeho myslenie i motoriku a trénujete čuch.

Hlavolamy obsahujú rôzne zásuvky, posuvné časti alebo vyberacie okienka, do ktorých schováte maškrty – nalámané tyčinky, psie sušienky alebo aj granule. A potom už len sledujete, ako si váš chlpáč hľadá k dobrotám cestu.

NÁŠ TIP: Ak sa vám nechce za inteligentné hračky míňať peniaze, vyrobte hlavolam z domácich zásob. Do formy na muffiny dajte maškrty – do každého košíčka jednu – a posaďte na ne tenisové loptičky, nech ich nie je vidno. Pes musí ňufákom alebo labkou loptičku nadvihnúť, aby sa k dobrote dostal.

Hlavolamy pomáhajú psíkovi sústrediť sa a pohrať sa s nimi môže malé šteňa aj urastený pes. • 

Niečo na zahryznutie

Váš pes bude mať nepochybne radosť, keď pod stromčekom objaví nejaké maškrty. Zvoľte napríklad pochúťky z byvolej kože, sušené mäso alebo napríklad žuvacie kosti. Tie navyše znižujú zápach z úst, bránia usadzovaniu zubného povlaku a tvorbe zubného kameňa, takže navyše niečo urobíte aj pre psie zdravie.

NÁŠ TIP: Zabaľte psíkovi darček do vianočného papiera a nechajte ho, nech si pod stromčekom svoj balíček sám vyňuchá.

V peliešku je vždy najlepšie

Tak ako vy, aj psík po náročnom dni rád zaľahne do pohodlného pelešteka. Tak prečo mu nejaký pekný nedopriať? Pri výbere si skontrolujte veľkosť – hlavne ak máte veľké plemeno, nemusel by sa pes do každého peliešku vždy vojsť. Pozor dajte aj na možnosť prania.

Psie pelechy pre každého psíka >>

A ak už máte doma peliešok, na ktorý je váš maznáčik zvyknutý, kúpte mu jeden napríklad na chatu. Originálny kúsok nemusíte nutne kupovať, ale – ak viete trochu šiť – pokojne vyrobiť. Nachystajte si:

  • sveter,
  • výplň (vankúšik alebo staré uteráky, molitan),
  • ihlu a niť,
  • nožnice.

Ako na to:

  1. Pripravte si sveter alebo mikinu – ideálne vyberte taký kúsok, ktorý vám nie je dobrý alebo ho nenosíte. Zošite otvor okolo krku, s rukávmi zatiaľ nič nerobte.
  2. Sveter si položte na stôl, nech leží rovno. Pomocou metra a kriedy na textil nakreslite priamku, ktorá spája obe podpazušia. V danom mieste potom sveter zošite veľkým stehom.
  3. Jedným rukávom začnite dávať dovnútra molitanovú penu (alebo inú výplň). Dajte jej tam dosť, aby postupne zaplnila oba rukávy aj zošitú krčnú časť –  vznikne vám tak vypchatý oblúk, ktorý potom bude tvoriť okraje pelešteka.
  4. Nakoniec naplňte brucho svetra výplňou – využite kúpený vankúšik, ktorý bude psovi pohodlný alebo napríklad uteráky, ktoré už nepoužívate. Máte? Teraz zošite dolné okraje svetra k sebe.
  5. Na záver k sebe priložte konce rukávov a zošite ich. A peleštek je hotový.

Vyberte vášmu štvronohému kamarátovi novú psiu búdu >>

V pelešteku je proste najlepšie. Vyberte v obchode taký, ktorý bude psíkovi vyhovovať. Alebo sa vrhnite na šitie a zrecyklujte napríklad starú mikinu či sveter. • 

Kúpte plyšového kamaráta

Ak má váš psík problém so zubami a plastové hračky pre psy mu nerobia dobre, potešíte ho i klasickým plyšiakom.

Dajte však pozor na všetky drobné čiastočky, ktoré by mohol psík omylom prehltnúť – ak sú na plyšiakovi prilepené oči alebo našitý ňufák, radšej ich rovno sami odstrihnite. A hneď ako štvornohý bitkár hračku roztrhá, hneď ju vyhoďte, aby pes nevdýchol vypchávku.

Vyberte psíkom hračku >>

 

 

Top 5