Čím (ne)kŕmiť divoké zvieratá | Blog Mall.sk

Čím (ne)kŕmiť divoké zvieratá

Dobré úmysly v kombinácii s malou informovanosťou potrápili už nejeden zvierací žalúdok. Do kŕmidiel a krmelcov nosíme pochúťky, po ktorých sa zvieratá síce vrhnú, ale dobre im neurobia. Prečítajte si, ako na správne prikrmovanie zvieratiek a aké zaujímavosti môžete deťom pri krmelcoch porozprávať.


Najväčší nepriateľ vysokej zveri - pečivo

Pre srnce, jelene, daniele a ďalších obyvateľov lesov je pečivo nebezpečným lákadlom. Obsahuje lepok, ktorý prežúvavce nevedia stráviť. To si však maškrtné zviera neuvedomuje a aj z niekoľkých malých kúskov pečiva má veľké bolesti a môže aj zomrieť.

Do krmelcov nepatria ani žiadne druhy sladkého pečiva, ako napríklad vianočka, cukrovinky alebo perníčky. Ak teda tento rok na Vianoce napečiete viac, než spotrebujete, radšej cukrovinky zamrazte a vychutnajte si ich na jar, kedy bude vanilkový rožtek vzácnosťou, a nie ďalším útokom na novoročné predsavzatia o chudnutí.

Čo všetko môžete zamraziť?>>

Kŕmenie zveri je lákavé, nevhodné dobroty ale môžu zviera stáť život. • 

Ovocie a zeleninu s mierou

Vysoká zver si na kúsku jabĺčka alebo mrkvy pochutí, ale zelenina a ovocie nesmie tvoriť hlavný objem ich stravy. Servírované kúsky tiež musia byť nezávadné a bez plesne. Nevhodné je aj premrznuté ovocie.

Čo do krmelcov patrí

Najviac si jelene, srnce a ďalší krásavci s parohami pochutnajú na sene. To môžete vylepšiť ešte sušenou lucernou, ďatelinou, bylinkami alebo malinami.

Nie každý, kto chce zvieratkám prilepšiť, má ale k dispozícii seno. V takom prípade ku krmelcu doneste:

  • žalude,

  • bukvice,

  • obilie,

  • kukuricu

  • alebo trochu hrachu.

Dávajte ale pozor, nech zvieratkám neprivodíte ťažkosti. Ani tieto dobroty by nemali paroháči konzumovať vo veľkom množstve. Ak teda pri krmelci zanechal pochúťky už niekto pred vami, príďte inokedy alebo vyhľadajte iný, prázdnejší krmelec.

Ak je krmelec už plný, nemusíte pridávať. Všetkého veľa škodí aj dobrôt pre zvieratká. • 

Náš tip: Ideálne je neprikrmovať zvieratá na vlastnú päsť. Ak chcete zvieratkám pomôcť, kontaktujte lesnú správu či poľovníkov vo vašom revíri a opýtajte sa, čo konkrétne pre zvieratká môžete urobiť.

Zaujímavosti o krmelcoch

Výlet ku krmelcom je nielen krásnou rodinnou aktivitou, ale odovzdávate pri ňom deťom i lásku a rešpekt k prírode. Preto si do lesa nachystajte zaujímavosti a príbehy, ktorými malým zálesákom spríjemníte cestu a prebudíte ich zvedavosť.

Diviak lesný

Žije v skupine približne 20 ošípaných a spoločnosť človeka nevyhľadáva. Keď pred ním bráni mladé alebo potrebuje utiecť pred nebezpečenstvom, dokáže bežať rýchlosťou až 45 kilometrov za hodinu.

Nájdete ho takmer všade, najviac sa ale vyžíva v listnatých lesoch, kde si pochutnáva na bukvici. V lete sa až päťkrát denne váľa v bahne. Tým sa nielen ochladzuje, ale predovšetkým sa tak zbavuje kliešťov. Tie totiž po bahennom kúpeli zodrie o kmene stromov.

Nájdete ho takmer všade, najviac sa ale vyžíva v listnatých lesoch, kde si pochutnáva na bukvici. V lete sa až päťkrát denne váľa v bahne. Tým sa nielen ochladzuje, ale predovšetkým sa tak zbavuje kliešťov. Tie totiž po bahennom kúpeli zodrie o kmene stromov.

Srnec lesný

Ich stáda najčastejšie vedie dospelá srna. Keď sa skupina ocitne v nebezpečenstve, vydáva varovné zvuky podobné psiemu štekaniu.

Hoci nám tieto približne 20-30 kíl vážiace zvieratá môžu pripadať všetky rovnaké, každá srna aj srnec má jedinečne vykreslenú bielu maľbu okolo nosa. Srnčie nosy by tak mohli fungovať rovnako ako ľudské odtlačky prstov.

Jelene sú najaktívnejšie podvečer. Práve vtedy sa snažia nájsť vhodnú potravu a plné krmelce. • 

Prilepšite aj zvieratkám v meste

Kvôli pomoci zvieratkám nemusíte chodiť do lesa, niekedy dokonca nie je potrebné ani opustiť teplo bytu. Na balkón alebo terasu umiestnite vtáčie kŕmidlo a sledujte, koľko speváčikov privábite.

Vyrobte s deťmi jedno zo štyroch kŕmidiel.>> 

Ani do kŕmidla ale nepatrí všetko. Rozhodne vtáčikom neservírujte:

  • slané potraviny,

  • plesnivé pečivo,

  • cestoviny,

  • údeniny alebo prepálený tuk.

Krmítko pre vtáčiky vždy umiestnite dostatočne vysoko, aby sa k nemu nedostala mačka či iný predátor. • 

Hitom každého kŕmidla sú slnečnicové semienka alebo pripravené zmesi zrniečok, obilnín a orieškov.

Čím vtáčiky v kŕmidle nadchnete.>> 

 

Top 5