Chystáte sa zazimovať chalupu? Na tieto veci nikdy nesmiete zabudnúť | Blog Mall.sk

Chystáte sa zazimovať chalupu? Na tieto veci nikdy nesmiete zabudnúť

Vypustiť vodu, vyhodiť poistky, vymiesť lístie z odkvapov… je to všetko? Prinášame zoznam vecí, ktoré musíte bezpodmienečne urobiť pre to, aby vaša chata alebo chalupa bez ujmy prečkala aj tú najkrutejšiu zimu.

Zabráňte zamrznutiu vody

Teploty pod bodom mrazu spôsobujú, že voda v potrubí, čerpadlách či nádržiach zamŕza, pomaly sa rozpína a nakoniec všetko roztrhá. Tomu musíte zabrániť.

Vôbec najjednoduchšie je, keď uzavriete prívod vody a všetku vodu vypustíte. I keď je toto riešenie rýchle, má taktiež svoju nevýhodu – prázdna nádoba bojlera či vnútorné steny potrubia rýchlejšie korodujú. Alternatívne tak môžete do vody nasypať soľ alebo do nej naliať nemrznúcu zmes, vďaka čomu významne znížite bod mrazu a voda počas zimy nezamrzne. Toto využite napríklad pri bazénoch.

Finančne najnáročnejšie, avšak taktiež najbezpečnejšie, je využitie vykurovacích káblov. Tie nainštalujete na potrubie aj všetky nádoby s vodou a o zvyšok sa už postará termostat, ktorý automaticky spína a nedovolí, aby teplota klesla pod určitú hranicu (zvyčajne v rozmedzí 3-5 °C).

Keď už ste si dali tú prácu s vodou, nezabudnite na izoláciu vodomeru, ktorý by sa vplyvom mrazu mohol poškodiť. Buď znovu využite vykurovací kábel s termostatom, prípadne skrinku s vodomerom zvnútra zaizolujte polystyrénom.

Ak nechcete vypúšťať vodu, nasypte do odpadu soľ alebo nalejte nemrznúcu zmes. • 

Vypnite elektrinu

Keď je vyriešená voda, vrhnite sa na elektrinu. Vypnite všetky elektrické zariadenia v chalupe, vytiahnite ich zo zásuvky a následne vypnite všetky poistky. Toto samozrejme neplatí, ak využívate vykurovacie káble – v tom prípade ponechajte okruh s príslušnou zásuvkou nahodený.

Zvlášť opatrní buďte s bojlerom alebo kotlom, pri ktorých vypnite elektrinu skôr, než vypustíte vodu – v opačnom prípade by vykurovacie teleso pracovalo „nasucho“ a vyhorelo by. Podobne aj na jar najprv napustite vodu a až potom zariadenie pripojte k elektrickej sieti.

Skontrolujete strechu a zveste odkvapy

Lístie alebo ďalšie nečistoty v odkvapoch spôsobujú, že voda počas zimy nestíha odtekať, zamŕza a odkvapy poškodzuje. Preto odkvapy pred zimou dôkladne vyčistite alebo – ak máte tú možnosť – úplne dajte dole a uložte. Ďalšou možnosťou je, že do odkvapov opäť nainštalujete vykurovacie káble.

Takisto pred zimou skontrolujte aj stav strechy. Počas leta mierne poškodené trámy nemuseli vadiť, ale hneď ako strechu zaťaží silná vrstva snehu, mohli by sa trámy pod touto váhou zlomiť a strecha prepadnúť.

Strecha počas zimy dostáva zabrať – preto na jeseň skontrolujte jej stav. • 

Zazimujte záhradnú techniku

Reťazové píly, krovinorezy, kosačky… väčšina výrobcov priamo v manuáli píše, ako máte tieto prístroje zazimovať. Všeobecne však platí, že by ste z nich mali vyliať benzín a motor premazať olejom. Využite zimnú prestávku aj na servis – a dajte si napríklad naostriť reťaz na píle.

Zvážte tiež, či drahú techniku na chalupe vôbec nechávať. Dlhé zimy sú výzvou pre zlodejov, ktorí obchádzajú opustené chaty a hľadajú lup.

Všetko jedlo preč

Cez zimu na svojej chalupe nikdy nenechávajte jedlo – a to ani trvanlivé. Napríklad do múky vám môžu vliezť myši alebo mole. Všetky potraviny a nápoje si odvezte domov, chladničku s mrazničkou vyčistite a odpojte zo zásuvky.

Myslite tiež na periny a oblečenie, ktoré z chaty buď úplne odvezte, alebo aspoň uschovajte do vákuových vriec. V opačnom prípade poslúžia ako domov myšiam. Prehliadnuť by ste nemali ani knihy, ktoré uschovajte na miesto, kam sa myši nedostanú.

Vo vákuových vreciach sú periny či oblečenie v bezpečí a zaberajú minimum miesta. • 

Zazimovanie zakončite kozmetikou

Majte na pamäti, že cez zimu sa na chalupe nebude vetrať. Trvale vlhké miesta, napríklad drevené poklopy alebo pivničné trámy, preto ošetrite prípravkom proti plesniam.

Pozornosť venujte aj zámkom, ktoré postriekajte silikónovým sprejom proti mrazu. A ak je to aspoň trošku možné, dohodnite sa s miestnymi, aby vám na chatu z času na čas pozreli a skontrolovali ju.

 

Top 5