Ako začať s macramé: staronový trend vám ozdobí byt | Blog Mall.sk

Ako začať s macramé: staronový trend vám ozdobí byt

Macramé určite poznáte, aj keď vám názov na prvú dobrú nič nehovorí. V 70. rokoch sa bohato využívalo na tašky, náramky alebo ozdoby do interiéru. Pozrite sa, ako sa macramé za posledné roky zmenilo a prečo je teraz opäť na výslnie. 

Mladá generácia hlási návrat k tradičným ručným prácam. Viažte uzlíky z povrázkov rovnako ako ich mamičky a babičky a tvorte aktuálne dosť populárnu ozdoby na stenu.

Aké sú hlavné výhody macramé?

  • Potrebujete len povrázok a nožnice,
  • zvládnete krásne dielka aj so základnými typmi uzlíkov,
  • naučíte sa to doslova za pár minút
  • a máte ozdobu do bytu alebo na seba.

 

Ako začať s macramé: čo potrebujete

To najdôležitejšie sú povrázky. Môžete skúsiť tenšie aj silnejšie a uvidíte, aké vám budú viac vyhovovať. Pri práci so silnejšími povrázkami ide dielo rýchlejšie od ruky, ale je zároveň mohutnejšie. Ak použijete tenké bavlnené šnúrky, bude vaša dielo jemnejšie. Preto sú napríklad na náramky ideálne klasické vyšívacie bavlnky a na nástenné ozdoby pokojne silnejšie povrazy.

Vhodný materiál je bavlna. Nič ale nepokazíte ani povrázkami s prímesou ľanu alebo napríklad sisalom. Ten ale trochu kĺže a je horšie poddajný, a tak si začiatočník lepšie poradí s bavlnou.

Na drhanie potrebujete ešte predmet, na ktorý si povrázky upevníte a môžete pohodlne splietať uzly. Stačí obyčajná vareška alebo silnejšie pletacie ihlice. Ak tvoríte bohémsku dekoráciu napríklad do obývačky, môžete uzlíky splietať rovno na peknej vetvičke, ktorú si prinesiete z lesa, a ktorá bude aj súčasťou vášho diela.

>> Kúpte si dekoráciu do bytu z MALL.SK. <<

Keď použijete silnejší špagát, vytvoríte populárne drhané ozdoby do interiéru za chvíľku. A pokojne sa pohrajte aj s farbami - môžete používať prírodýé špagát, ale napríklad aj pestrofarebný. Záleží na tom, ako ladíte váš interiér.

A pokojne sa pohrajte aj s farbami - môžete používať prírodýé špagát, ale napríklad aj pestrofarebný. • 

Ako postupovať pri drhaní

Povrázky si musíte nastrihať na požadovanú dĺžku. Tá závisí na tom, aké konkrétne dielo tvoríte. Obvykle pracujete s dvoma typmi povrázkov:

  • z jedného viažete uzlíky (kľudne úplne obyčajné),
  • ktoré vždy obmotáte okolo druhého povrázku (prvý povrázok obtočíte okolo druhého a zauzlíte).

Z toho vyplýva, že prvý povrázok, z ktorého tvoríte uzlíky, musí byť podstatne dlhší ako ten, na ktorom uzlíky prichytávate.

Pri ďalšom obľúbenom postupe nastriháte všetky povrázky rovnako dlhé a potom v polovici nadviažete napríklad na vetvičku pomocou jednoduchého upevňovacieho uzla čiže líščej slučky. Prehneme povraz napoly, takže vznikne oko, naň položíte vetvičku a špagát okolo vetvičky pretiahnete okom. Šnúrky potom rôzne na striedačku uzlíte a tvoríte vlastné kreatívne dielo.

Náš tip: Ak sa povrázky po strihaní štiepia, zauzlite ich na koncoch. Po dokončení môžete tieto "pracovné" uzly rozmotať.

K najbežnejším uzlom patria:

  • základné
  • krúžkovacie (robíte uzlíky z jedného povrázku a obmotáváte ich okolo druhého)
  • alebo retiazkový (prvýkrát urobíte uzlík z povrázku 1 okolo povrázku 2 a potom uzlík z povrázku 2 okolo povrázku 1 a tak to stále striedate).

Uzlíky môžete povoľovať alebo naopak pevne uťahovať - ako sa vám to bude páčiť. Môžete tiež použiť korálky s väčšími dierkami, ktoré pri drhaní navliekate na šnúrky a upevňujete ich do uzlov.

Keď máte dielo hotové, zastrihnite trčiace kúsky povrázkov do tvaru, ktorý sa vám páči. Môžete ich nechať dlhší alebo skrátiť kúsok pod poslednými uzlíkmi a potom trochu upraviť jednoduchým prečesaním hrebienkom alebo kefou na vlasy. Ale pozor, nech máte uzlíky na konci dobre utiahnuté, aby sa macramé nerozplietalo.

Macramé podložka pod hrnček nie je náročná na kombinovanie rôznych druhov uzlov a keď použijete silnejšiu šnúru, máte ju hneď. • 

Do čoho sa môžete pustiť pre začiatok

Najjednoduchšie je malá ozdoba na stenu, na ktorú použite peknú vetvičku alebo napríklad ozdobnú varešku, ktorá vám v kuchyni nie je moc k úžitku. A začnite silnejším povrázkom, nech sa vám vaše prvé uzlíky lepšie viažu.

Potom sa môžete pustiť napríklad do letného farebného náramku a možno vás to tak chytí, že ho vytvoríte aj pre kamarátky.

Vyššia dievčenská pre skúsenejších "drhačky" je napríklad batôžtek, plážová kabela, puf na sedenie, povlak na vankúš alebo záves na kvetináče. Ani to ale nie sú projekty len pre vyvolených a čoskoro sa k nim tiež dopracujete. K naozaj veľkým dielam patria napríklad paravány a závesy do okien.

A ak sa vám macramé páči, ale nestíhate doň investovať čas, k zakúpeniu zoženiete už hotové dekorácie. Stačí ich len zavesiť.

Macramé domáca hojdačka? Prečo nie. Až si natrénujete na menších kúskoch, môže to pre vás byť ideálna výzva. • 

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.

 

Top 5