Kto suší, má za tri
Snáď v každej hubárskej rodine tento rok dostala slovo sušička či rúra alebo aspoň radiátor na pár dní okupovali pruhy papiera na pečenie s rozprestrenými plátkami hríbikov, kozákov či kuriatok. Hubám sa totiž tento rok skutočne darilo. A kto by si nechcel prechádzky voňavým lesom pripomenúť aj v zime.
Sušením huby stratia väčšinu svojej hmotnosti, z ich pôvodnej váhy skladujete približne len 5 %.
Ale práve skladovanie u sušených húb býva kameňom úrazu. Ak teda nechcete prácne nazbierané a nasušené poklady vyhodiť po pár týždňoch do koša, dodržujte tieto pravidlá:
- používajte nepriedušne uzatvárateľné nádoby,
- do nádob vkladajte len čisté a suché huby,
- skladujte ich na tmavom mieste,
- pravidelne huby kontrolujte, či v nich nie sú škodci,
- sušené huby vždy radšej rozdeľte do niekoľkých pohárov. Zárodky červov môžu sušenie prežiť a následne zlikvidovať celý obsah nádoby.
Sušené huby skladujte maximálne 3 roky.
Náš tip: Nevítaných škodcov môžete odradiť primiešaním štipky mletého korenia do dózy s hubami.
Sušené huby na vašich tanieroch
Halušky s hubami
Prebieha aj vo vašej rodine spor o tom, či je to knedlík, alebo nok? Nad týmto jedlom na všetky hádky zabudnete. Halušky s hubami potešia vegetariánov, prevoňajú celý byt a zasýtia aj počas neďelného obeda.
Ingrediencie na halušky:
- 500 g hrubej múky,
- 1 lyžička soli,
- ½ balíčka kypriaceho prášku,
- 1 veľké vajce,
- 300 ml studenej vody.
Ďalej potrebujete:
- 2 veľké hrste sušených húb,
- 2 veľké cibule,
- 100 g masla,
- sušené paradajky,
- strúhaný syr na posypanie,
- čerstvé alebo sušené bylinky.
Postup:
- Namočte huby do studenej vody, kým nezmäknú. U tenkých plátkov stačí 10 minút. Po zmäknutí ich preceďte.
- Olúpte cibule, nakrájajte nadrobno a osmažte na panvici dozlata.
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou a kypriacim práškom.
- Ku zmesi prilejte vodu a rozmiešajte vajcia. Vytvarujte pružné cesto, ktoré sa ale nelepí na steny misy. Podľa potreby pridajte múku alebo vodu.
- Vo veľkom hrnci uvarte vodu. Pridajte do nej mäkké huby a vlhkou lyžicou odoberajte z misy budúce halušky. Tie vkladajte do hrnca s vriacou vodou a hubami.
- Halušky varte 10 minút a aj s hubami preceďte.
- Rýchlo premiešajte s osmaženou cibuľkou a sušenými paradajkami, posypte syrom a bylinkami.
Hubová pizza
Populárna pochúťka, ktorá zaujme aj deti. Môžete upiecť niekoľko menších placiek a každému servírovať jeho vlastnú porciu.
Ingrediencie na 4 malé pizze:
- 600 ml teplej vody,
- 1 kocka droždia,
- 2 lyžičky cukru,
- 2 lyžičky soli,
- 900 g hladkej múky.
Ingrediencie na posyp pizze:
- 4 veľké hrste mäkkých namočených húb,
- 4 mozzarelly,
- 4 cibule,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 4 farebné papriky,
- 4 vajcia,
- 10 lyžíc olivového oleja,
- tymián a bazalka,
- soľ a korenie.
Postup:
- Zmiešajte teplú vodu, rozdrvené droždie a cukor. Nechajte na teplom mieste odpočinúť a vzísť.
- V mise zmiešajte múku so soľou a postupne vareškou zapracujte kvások. Cesto nechajte pod utierkou nakysnúť na teplom mieste približne dve hodiny.
- Cesto rozdeľte na štvrtiny a rozvaľkajte do tvaru pizze. Preložte na plech.
- Dve cibule nakrájané nadrobno upražte dozlata. Pridajte cesnak a huby. Osoľte a okoreňte a nechajte tri minúty variť.
- Na plátky nakrájajte mozzarellu a dajte ju na pizze. Pridajte hubovú zmes.
- Nakrájajte zvyšné cibule a papriky a pridajte ich na pizzu.
- Natrite okraje pizze olejom (kvapnite aj do stredu) a pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 10 minút.
- Do stredu pizze rozklepnite vajcia a pečte ďalších 5 minút.
- Hotovú pizzu posypte bylinkami
Zapečené zemiaky so slaninou a hubami
Vôňa sa linie zo zapekacej misy a vy sa cítite ako späť v lese. Mňam, len zaboriť vidličku do roztečeného syra.
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov,
- 4 hrste vopred namočených sušených húb,
- 4 šalotky,
- 250 g kyslej smotany,
- 50 ml vývaru,
- 200 g slaniny,
- 2 lyžice nasekaných sušených paradajok,
- 4 lyžice nasekaných vlašských a lieskových orieškov,
- estragón,
- syr na posypanie,
- soľ a čierne korenie.
Postup:
- Oškrabte zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky.
- Nasekajte šalotky a estragón na jemné kúsky.
- Slaninu pokrájajte na kocky.
- Pridajte do vývaru kyslú smotanu, soľ a korenie.
- V zapekacej mise zmiešajte zemiaky, šalotky, estragón a smotanu, prelejte zmesou vývaru a smotany a posypte orechmi a paradajkami.
- Celú zmes rovnomerne posypte nastrúhaným syrom.
- Zapekajte na 180 °C asi 45 minút.