3 dobroty zo sušených húb pre maškrtné jazýčky

Pre hubárov pomaly končí bohatá sezóna. V lesoch predovšetkým na konci septembra a v októbri prebiehala hotová hubová žatva. Poradíme vám, ako štedrú lesnú nádielku čo najlepšie využiť.

Kto suší, má za tri

Snáď v každej hubárskej rodine tento rok dostala slovo sušička či rúra alebo aspoň radiátor na pár dní okupovali pruhy papiera na pečenie s rozprestrenými plátkami hríbikov, kozákov či kuriatok. Hubám sa totiž tento rok skutočne darilo. A kto by si nechcel prechádzky voňavým lesom pripomenúť aj v zime.

Sušením huby stratia väčšinu svojej hmotnosti, z ich pôvodnej váhy skladujete približne len 5 %.

Nie všetky huby sa hodia na sušenie a uskladnenie – napríklad hríb kováč alebo čírovka fialová obsahujú maličké množstvo jedu, ktorý sa pri varení zničí, ale pri sušení v teplote okolo 60 stupňov sa zničiť nemusí. Nehodí sa ani pre babky, v ktorých sa môže objaviť parazit nedohub.Nie všetky huby sa hodia na sušenie a uskladnenie – napríklad hríb kováč alebo čírovka fialová obsahujú maličké množstvo jedu, ktorý sa pri varení zničí, ale pri sušení v teplote okolo 60 stupňov sa zničiť nemusí. Nehodí sa ani pre babky, v ktorých sa môže objaviť parazit nedohub.

Ale práve skladovanie u sušených húb býva kameňom úrazu. Ak teda nechcete prácne nazbierané a nasušené poklady vyhodiť po pár týždňoch do koša, dodržujte tieto pravidlá:

  • používajte nepriedušne uzatvárateľné nádoby,
  • do nádob vkladajte len čisté a suché huby,
  • skladujte ich na tmavom mieste,
  • pravidelne huby kontrolujte, či v nich nie sú škodci,
  • sušené huby vždy radšej rozdeľte do niekoľkých pohárov. Zárodky červov môžu sušenie prežiť a následne zlikvidovať celý obsah nádoby.

Sušené huby skladujte maximálne 3 roky.

Náš tip: Nevítaných škodcov môžete odradiť primiešaním štipky mletého korenia do dózy s hubami.

Sušené huby na vašich tanieroch 

Halušky s hubami

Prebieha aj vo vašej rodine spor o tom, či je to knedlík, alebo nok? Nad týmto jedlom na všetky hádky zabudnete. Halušky s hubami potešia vegetariánov, prevoňajú celý byt a zasýtia aj počas neďelného obeda.

Do halušiek sa najviac hodia sušené dubáky, použiť ale môžete aj zmes sušených húb.Do halušiek sa najviac hodia sušené dubáky, použiť ale môžete aj zmes sušených húb.

Ingrediencie na halušky:

  • 500 g hrubej múky,
  • 1 lyžička soli,
  • ½ balíčka kypriaceho prášku,
  • 1 veľké vajce,
  • 300 ml studenej vody.

Ďalej potrebujete:

  • 2 veľké hrste sušených húb,
  • 2 veľké cibule,
  • 100 g masla,
  • sušené paradajky,
  • strúhaný syr na posypanie,
  • čerstvé alebo sušené bylinky.

Postup:

  1. Namočte huby do studenej vody, kým nezmäknú. U tenkých plátkov stačí 10 minút. Po zmäknutí ich preceďte.
  2. Olúpte cibule, nakrájajte nadrobno a osmažte na panvici dozlata.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou a kypriacim práškom.
  4. Ku zmesi prilejte vodu a rozmiešajte vajcia. Vytvarujte pružné cesto, ktoré sa ale nelepí na steny misy. Podľa potreby pridajte múku alebo vodu.
  5. Vo veľkom hrnci uvarte vodu. Pridajte do nej mäkké huby a vlhkou lyžicou odoberajte z misy budúce halušky. Tie vkladajte do hrnca s vriacou vodou a hubami.
  6. Halušky varte 10 minút a aj s hubami preceďte.
  7. Rýchlo premiešajte s osmaženou cibuľkou a sušenými paradajkami, posypte syrom a bylinkami.

Hubová pizza

Populárna pochúťka, ktorá zaujme aj deti. Môžete upiecť niekoľko menších placiek a každému servírovať jeho vlastnú porciu. 

Posyp obmeňujte a pizza tak bude vždy trochu iná.Posyp obmeňujte a pizza tak bude vždy trochu iná.

Ingrediencie na 4 malé pizze:

  • 600 ml teplej vody,
  • 1 kocka droždia,
  • 2 lyžičky cukru,
  • 2 lyžičky soli,
  • 900 g hladkej múky.

Ingrediencie na posyp pizze:

  • 4 veľké hrste mäkkých namočených húb,
  • 4 mozzarelly,
  • 4 cibule,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 4 farebné papriky,
  • 4 vajcia,
  • 10 lyžíc olivového oleja,
  • tymián a bazalka,
  • soľ a korenie.

Postup:

  1. Zmiešajte teplú vodu, rozdrvené droždie a cukor. Nechajte na teplom mieste odpočinúť a vzísť.
  2. V mise zmiešajte múku so soľou a postupne vareškou zapracujte kvások. Cesto nechajte pod utierkou nakysnúť na teplom mieste približne dve hodiny.
  3. Cesto rozdeľte na štvrtiny a rozvaľkajte do tvaru pizze. Preložte na plech.
  4. Dve cibule nakrájané nadrobno upražte dozlata. Pridajte cesnak a huby. Osoľte a okoreňte a nechajte tri minúty variť.
  5. Na plátky nakrájajte mozzarellu a dajte ju na pizze. Pridajte hubovú zmes.
  6. Nakrájajte zvyšné cibule a papriky a pridajte ich na pizzu.
  7. Natrite okraje pizze olejom (kvapnite aj do stredu) a pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 10 minút.
  8. Do stredu pizze rozklepnite vajcia a pečte ďalších 5 minút.
  9. Hotovú pizzu posypte bylinkami

Zapečené zemiaky so slaninou a hubami

Vôňa sa linie zo zapekacej misy a vy sa cítite ako späť v lese. Mňam, len zaboriť vidličku do roztečeného syra.

Cibuľka a huby k sebe jednoznačne patria.Cibuľka a huby k sebe jednoznačne patria.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov,
  • 4 hrste vopred namočených sušených húb,
  • 4 šalotky,
  • 250 g kyslej smotany,
  • 50 ml vývaru,
  • 200 g slaniny,
  • 2 lyžice nasekaných sušených paradajok,
  • 4 lyžice nasekaných vlašských a lieskových orieškov,
  • estragón,
  • syr na posypanie,
  • soľ a čierne korenie.

Postup:

  1. Oškrabte zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky.
  2. Nasekajte šalotky a estragón na jemné kúsky.
  3. Slaninu pokrájajte na kocky.
  4. Pridajte do vývaru kyslú smotanu, soľ a korenie.
  5. V zapekacej mise zmiešajte zemiaky, šalotky, estragón a smotanu, prelejte zmesou vývaru a smotany a posypte orechmi a paradajkami.
  6. Celú zmes rovnomerne posypte nastrúhaným syrom.
  7. Zapekajte na 180 °C asi 45 minút.
 

Odporúčame