3 dobroty zo sušených húb pre maškrtné jazýčky | Blog Mall.sk

3 dobroty zo sušených húb pre maškrtné jazýčky

Pre hubárov pomaly končí bohatá sezóna. V lesoch predovšetkým na konci septembra a v októbri prebiehala hotová hubová žatva. Poradíme vám, ako štedrú lesnú nádielku čo najlepšie využiť.

Kto suší, má za tri

Snáď v každej hubárskej rodine tento rok dostala slovo sušička či rúra alebo aspoň radiátor na pár dní okupovali pruhy papiera na pečenie s rozprestrenými plátkami hríbikov, kozákov či kuriatok. Hubám sa totiž tento rok skutočne darilo. A kto by si nechcel prechádzky voňavým lesom pripomenúť aj v zime.

Sušením huby stratia väčšinu svojej hmotnosti, z ich pôvodnej váhy skladujete približne len 5 %.

Nie všetky huby sa hodia na sušenie a uskladnenie – napríklad hríb kováč alebo čírovka fialová obsahujú maličké množstvo jedu, ktorý sa pri varení zničí, ale pri sušení v teplote okolo 60 stupňov sa zničiť nemusí. Nehodí sa ani pre babky, v ktorých sa môže objaviť parazit nedohub.

Ale práve skladovanie u sušených húb býva kameňom úrazu. Ak teda nechcete prácne nazbierané a nasušené poklady vyhodiť po pár týždňoch do koša, dodržujte tieto pravidlá:

  • používajte nepriedušne uzatvárateľné nádoby,
  • do nádob vkladajte len čisté a suché huby,
  • skladujte ich na tmavom mieste,
  • pravidelne huby kontrolujte, či v nich nie sú škodci,
  • sušené huby vždy radšej rozdeľte do niekoľkých pohárov. Zárodky červov môžu sušenie prežiť a následne zlikvidovať celý obsah nádoby.

Sušené huby skladujte maximálne 3 roky.

Náš tip: Nevítaných škodcov môžete odradiť primiešaním štipky mletého korenia do dózy s hubami.

Sušené huby na vašich tanieroch 

Halušky s hubami

Prebieha aj vo vašej rodine spor o tom, či je to knedlík, alebo nok? Nad týmto jedlom na všetky hádky zabudnete. Halušky s hubami potešia vegetariánov, prevoňajú celý byt a zasýtia aj počas neďelného obeda.

Do halušiek sa najviac hodia sušené dubáky, použiť ale môžete aj zmes sušených húb.

Ingrediencie na halušky:

  • 500 g hrubej múky,
  • 1 lyžička soli,
  • ½ balíčka kypriaceho prášku,
  • 1 veľké vajce,
  • 300 ml studenej vody.

Ďalej potrebujete:

  • 2 veľké hrste sušených húb,
  • 2 veľké cibule,
  • 100 g masla,
  • sušené paradajky,
  • strúhaný syr na posypanie,
  • čerstvé alebo sušené bylinky.

Postup:

  1. Namočte huby do studenej vody, kým nezmäknú. U tenkých plátkov stačí 10 minút. Po zmäknutí ich preceďte.
  2. Olúpte cibule, nakrájajte nadrobno a osmažte na panvici dozlata.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou a kypriacim práškom.
  4. Ku zmesi prilejte vodu a rozmiešajte vajcia. Vytvarujte pružné cesto, ktoré sa ale nelepí na steny misy. Podľa potreby pridajte múku alebo vodu.
  5. Vo veľkom hrnci uvarte vodu. Pridajte do nej mäkké huby a vlhkou lyžicou odoberajte z misy budúce halušky. Tie vkladajte do hrnca s vriacou vodou a hubami.
  6. Halušky varte 10 minút a aj s hubami preceďte.
  7. Rýchlo premiešajte s osmaženou cibuľkou a sušenými paradajkami, posypte syrom a bylinkami.

Hubová pizza

Populárna pochúťka, ktorá zaujme aj deti. Môžete upiecť niekoľko menších placiek a každému servírovať jeho vlastnú porciu. 

Posyp obmeňujte a pizza tak bude vždy trochu iná.

Ingrediencie na 4 malé pizze:

  • 600 ml teplej vody,
  • 1 kocka droždia,
  • 2 lyžičky cukru,
  • 2 lyžičky soli,
  • 900 g hladkej múky.

Ingrediencie na posyp pizze:

  • 4 veľké hrste mäkkých namočených húb,
  • 4 mozzarelly,
  • 4 cibule,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 4 farebné papriky,
  • 4 vajcia,
  • 10 lyžíc olivového oleja,
  • tymián a bazalka,
  • soľ a korenie.

Postup:

  1. Zmiešajte teplú vodu, rozdrvené droždie a cukor. Nechajte na teplom mieste odpočinúť a vzísť.
  2. V mise zmiešajte múku so soľou a postupne vareškou zapracujte kvások. Cesto nechajte pod utierkou nakysnúť na teplom mieste približne dve hodiny.
  3. Cesto rozdeľte na štvrtiny a rozvaľkajte do tvaru pizze. Preložte na plech.
  4. Dve cibule nakrájané nadrobno upražte dozlata. Pridajte cesnak a huby. Osoľte a okoreňte a nechajte tri minúty variť.
  5. Na plátky nakrájajte mozzarellu a dajte ju na pizze. Pridajte hubovú zmes.
  6. Nakrájajte zvyšné cibule a papriky a pridajte ich na pizzu.
  7. Natrite okraje pizze olejom (kvapnite aj do stredu) a pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 10 minút.
  8. Do stredu pizze rozklepnite vajcia a pečte ďalších 5 minút.
  9. Hotovú pizzu posypte bylinkami

Zapečené zemiaky so slaninou a hubami

Vôňa sa linie zo zapekacej misy a vy sa cítite ako späť v lese. Mňam, len zaboriť vidličku do roztečeného syra.

Cibuľka a huby k sebe jednoznačne patria.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov,
  • 4 hrste vopred namočených sušených húb,
  • 4 šalotky,
  • 250 g kyslej smotany,
  • 50 ml vývaru,
  • 200 g slaniny,
  • 2 lyžice nasekaných sušených paradajok,
  • 4 lyžice nasekaných vlašských a lieskových orieškov,
  • estragón,
  • syr na posypanie,
  • soľ a čierne korenie.

Postup:

  1. Oškrabte zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky.
  2. Nasekajte šalotky a estragón na jemné kúsky.
  3. Slaninu pokrájajte na kocky.
  4. Pridajte do vývaru kyslú smotanu, soľ a korenie.
  5. V zapekacej mise zmiešajte zemiaky, šalotky, estragón a smotanu, prelejte zmesou vývaru a smotany a posypte orechmi a paradajkami.
  6. Celú zmes rovnomerne posypte nastrúhaným syrom.
  7. Zapekajte na 180 °C asi 45 minút.