Zbavte sa švehiel v kúpeľni: pomôžu zásoby z domácej špajze | Blog Mall.sk

Zbavte sa švehiel v kúpeľni: pomôžu zásoby z domácej špajze

Ak doma pri návšteve kúpeľne alebo záchoda vidíte na zemi kmitajúce sa malé potvorky, zrejme sa u vás ubytovali švehly. Poradíme vám, ako sa nepozvaných hostí zbaviť – napríklad pomocou zemiakov alebo vanilky.

Švehly milujú vlhko a tieň, preto tento drobný hmyz najčastejšie objavíte v kúpeľni, v špajze alebo v pivnici. Pre človeka sú neškodné, v domácnosti však dokážu narobiť peknú neplechu.

Keď sa v byte premnožia, dokážu zničiť staré fotky, knihy, tapety alebo koberce. Živia sa totiž zvyškami škrobov a sacharidov, ale pochutia si aj na kúsku papiera. Zjedia aj omrvinky zo zeme, zvyšky odumretej kože, vlasov a nechtov.

Švehly majú rady tmu – hneď ako v miestnosti zasvietite, tento drobný bezkrídly hmyz sa schová do tmavých kútov. • 

Ako sa švehiel zbaviť?

Ak sa vám doma švehly usadili, neznamená to nutne , že ste zanedbali upratovanie. Hneď ako je v miestnosti vlhko a menej sa vetrá, švehly si tam nájdu cestu. Zbavíte sa ich, keď ich potenciálne skrýše udržíte v suchu:

  • predložky v kúpeľni a na záchode pravidelne vytriasajte a nechajte vždy uschnúť,
  • nezabudnite v miestnosti dostatočne vetrať,
  • pri upratovaní utierajte podlahu dosucha – nenechávajte vlhké ani rohy a škáry.

>> Všetky prostriedky (nielen) na utieranie dosucha nájdete na MALL.sk. <<

Švehly sa môžu schovávať aj v knihovničkách alebo pod nábytkom. • 

3 tipy, ako nastražiť švehlám pascu

Ak sa od vás striebristé mršky nechcú pohnúť, inšpirujte sa babskými radami a nachystajte im pasce z domácich zásob. Čo pomôže?

1. Vanilková aróma

Zatiaľ čo ľuďom pripomína vôňa vanilky vianočné sviatky a prináša pohodu, švehlám veľmi nevonia. Využite to a zbavte sa ich pomocou vanilkových strukov – rozrežte ich, nakrájajte na kúsky a rozložte do rohov miestnosti. O pár dní švehly silná aróma vyženie.

NÁŠ TIP: Vanilkové náhrady (ako je vanilkový cukor) švehlám nevadia – chce to naozaj vanilku.

2. Zemiaky

Nastražte pascu zo zemiakov – nastrúhajte ich a večer rozložte na noviny do rohov miestností, kde sa švehly schovávajú. Zemiakom neodolajú a zahrabú sa do nich. Ráno jednoducho vyhodíte nástrahu aj s nezvanými hosťami.

Chuti nastrúhaných zemiakov švehly neodolajú. • 

3. Vetvičky levandule

Podľa niektorých pomáha proti hmyzím príživníkom aj voňavá levanduľa. Zaobstarajte si pár zväzkov alebo naplňte látkové vrecúško sušenými levanduľovými kvietkami. Tie potom rozmiestnite v kúpeľni a všade, kde vás švehly trápia.

>> Zaúčinkujú aj éterické oleje s vôňou levandule. <<

Vytiahnite do boja s chémiou

Keď všetky prírodné vychytávky zlyhajú, siahnite po chemických prostriedkoch. Overeným pomocníkom na hubenie je napríklad bórax (tetraboritan sodný). Ten sa bežne používa ako prípravok na hnojenie rastlín a dostanete ho v drogérii či záhradníckych potrebách. Vyrobte z neho pascu:

  • zmiešajte ho s práškovým cukrom v pomere 1:1
  • a nastražte na miesta, kade sa švehly doma preháňajú.

Ale dajte pozor. Bórax môže u citlivejších jedincov spôsobiť zdravotné komplikácie. Ak máte doma malé deti alebo domácich miláčikov, radšej bóraxové nástrahy vynechajte a kúpte špeciálne prípravky na hubenie hmyzu. Predávajú sa rôzne druhy pascí, lepiacich pások a sprejov.

>> Kúpte si prípravky proti lezúcemu hmyzu na MALL.sk. <<

Ak máte doma švehiel stále dosť a nič nefunguje, možno vám do bytu zateká alebo vás trápi pleseň – tá totiž priťahuje švehly ako magnet. Preto pre istotu zavolajte inštalatéra, aby skontroloval odpad.

Ak zlyhá pravidelné upratovanie aj prírodné pasce a švehiel máte doma čím ďalej tým viac, kúpte si chemické prostriedky, ktoré si s hmyzom poradia. • 

Prevenciou proti švehlám

Aby sa k vám tieto potvorky už nikdy nevrátili, udržiavajte všetky chúlostivé miesta čo možno najsuchšie. Pomôže aj, keď budete:

  • dôkladne čistiť všetky kúty a škáry v kúpeľni,
  • utierať miestnosti dosucha,
  • preplachovať odpad horúcou vodou
  • a na noc dávať zátky do umývadla a vane, aby sa k vám švehly nedostali.
 

Top 5