Viete, ako správne triediť odpad? | Blog Mall.sk

Zatočte s neporiadkom v odpadkoch a separujte správne

Preteká vám odpadkový kôš už tri dni pred vyvezením? Možno do neho dávate veci, ktoré tam nepatria. Naučte sa správne triediť odpad. Máme pre vás tipy, ako cestami k farebným kontajnerom skutočne pomôžete prírode. Správne triedenie môže totiž byť niekedy zradné.

Farba nie je všetko

Aj keď si myslíte, že triedenie odpadu máte v malíčku a viete, do ktorého kontajnera odpadky zahodiť, radšej si vždy prezrite nálepku na kontajneri. Tá upresňuje, čo do farebného kontajnera patrí.

Povolený obsah kontajnera závisí od schopností triediacej linky, do ktorej sa odpad zváža. Preto napríklad kartóny od džúsov či mlieka do niektorých žltých kontajnerov patria a do iných nie.

Triedenie odpadu si zjednodušíte farebnými košmi • 

Žltá na plasty

Keď začnete starostlivo triediť plastové odpadky, ušetríte aj tretinu miesta vo vašom odpadkovom koši. Plasty na nás totiž číhajú všade. Do žltého kontajnera patria napríklad:

PET fľaše od vody, piva aj limonád, plastové obaly od potravín, igelitové vrecká, tégliky od jogurtov.  

Častým mýtom okolo triedenia plastov je, že obaly musia byť dokonale čisté. To nie je pravda. Mierne znečistenie nevadí, plastový recyklát sa pred ďalším spracovaním ešte čistí.

Problémom je ale mastnota. Kým tégliky od smotany alebo jogurtov stačí len dôkladne vyškrabať, plastové fľaše od olejov vyčistite saponátom a teplou vodou. Rovnaké čistenie doprajte aj skleneným fľašiam od olejov. Pridajte ich k ostatnému špinavému riadu do umývačky.

Ak olej z nádob čistiť nechcete, radšej ich vyhoďte do zmiešaného odpadu. Na linke by zbytočne znehodnotili čisté a vzorne vytriedené plasty či sklo.

Vymývať naopak nemusíte plastové obaly od mydiel, šampónov alebo inej vlasovej kozmetiky. Iba ich čo najviac spotrebujte, nech zbytočne neplytváte.

Do kontajnera na plasty ale nepatria vypotrebované maskary, farby na vlasy a ďalšia skrášľovacia kozmetika, z ktorej je ťažké vymyť zvyšky. Vhoďte ich do bežného smetiaka.

Pri triedení plastu nezabudnite všetky obaly poriadne postláčať a zmenšiť ich objem. • 

Ľudia tiež často váhajú pri triedení:

  • plastových obalov na jedlo, ktoré používajú reštaurácie, keď ho balia hosťom so sebou,
  • plastových výplní v doručovaných balíkoch
  • a polystyrénu.

Všetky tieto plasty do žltého kontajnera patria (samozrejme po kontrole nálepky na smetiaku). Ak ste ale polystyrén používali ako izoláciu domu a je teraz znečistený, dovezte ho so zvyškom stavebného materiálu na zberný dvor.

Náš tip: Do žltého kontajnera patrí bublinková fólia aj veľké ochranné plastové bubliny. S malými bublinkami si nerobte starosti, ale veľké bubliny prepichnite. Túto povinnosť zverte ako netradičnú zábavu deťom - bubliny môžu rozdupať alebo ich popraskajú v dlaniach.

Do triedenia odpadu zapojte aj vaše ratolesti. Vysvetlite im, čo znamenajú farby jednotlivých smetiakov na triedenie odpadu a poučte ich prečo je recyklácia dôležitá. • 

Do plastov nehádžte obal od liekov. Je potiahnutý hliníkovou fóliou a preto patrí do zmiešaného odpadu. Nepoužité lieky vždy odneste do akejkoľvek lekárne. Budete tak mať istotu, že neznečistia vodu alebo pôdu.

Vyberte si odpadkový kôš na správnu recykláciu >> 

Stopku pred žltým kontajnerom majú aj PVC podlahové krytiny, molitan, obaly so zvyškami farieb a všetky obaly od žieravín, prípravkov proti hmyzu alebo obaly od nebezpečných látok. Tie patria do zberného dvora.

Modrá na papier

Recykláciu papiera si v malom množstve môžete vyskúšať doma s deťmi.

  • Starý papier natrháte na malé kúsky, zalejete vodou a krátko povaríte.
  • Papierovú zmes rozmixujete, vzniknutú kašu rozprestriete na sito v tenkej vrstve a vysušíte.  

V špecializovaných čističkách majú zložitejšie postupy, ale pre predstavu deťom taký príklad postačí.

Papier nie je možné recyklovať donekonečna. Jeho životnosť končí väčšinou siedmym cyklom v podobe málo kvalitného papiera. Vyrábajú sa z neho napríklad:

  • roličky na toaletný papier či papierové utierky
  • alebo kartóny na vajíčka.

Tie po použití do kontajnera na papier už nepatria, nie sú na recykláciu dostatočne kvalitné. Vyhoďte ich do obyčajného odpadkového koša.

Vyrobte z rolky od toaletného papiera kŕmidlo pre vtáky. >>

Všetko sa zrecyklovať nedá. Napríklad rolky od toaletného papiera do modrého odpadkového koša nepatria. Dajú sa však využiť na rôzne kreatívne účely - spolu s vašimi deťmi z nich môžete vyrobiť najrôznejšie postavičky. • 

Rovnako ako u plastov myslite na to, že čím viac odpadu sa do kontajnera zmestí, tým menej často ho budú musieť vyvážať. Pred vhodením do kontajnera preto kartóny aj plasty dôkladne zašliapnite.

Častým omylom pri triedení papiera je, že do modrého kontajnera nesmiete vhodiť napríklad:

  • časopisy,
  • papiere s kancelárskymi sponkami
  • alebo obálky s plastovým okienkom.  

Drobné kovové alebo plastové kúsky nie sú na obtiaž. Pri recyklačnom procese si s nimi poradia. Pred vytriedením ale vytrhajte plastové vnútrajšky z bublinkových obálok.

Veľkým problémom sú ale umastené papiere, papiere s voskovou úpravou, použité papierové vreckovky alebo papierové plienky (použité aj nepoužité). Tie patria do komunálneho odpadu.

Do modrých kontajnerov nedávajte ani účtenky. Väčšina termopapiera, na ktorom sú účtenky vytlačené, obsahuje škodlivé látky, ktoré znečisťujú vodu v papierňach.

Zelená a biela na sklo

Sklo dokáže v bežnom smetiaku narobiť paseku. Keď sa rozbije, pretrháva vrecia s odpadkami a z nich vyteká nevábna zmeska. Odpadkový kôs potom zapácha a musíte ho umyť. Aj z toho dôvodu je dobré so sklom zájsť ku kontajnerom.

V niektorých obciach alebo mestských častiach narazíte na dvojitý kontajner na sklo - zelený a biely. Do bieleho patrí číre sklo, do zeleného ostatné. Farebné odlíšenie uľahčuje následnú recykláciu.

Ani do jedného z nich ale nepatrí:

  • autosklo,
  • porcelán,
  • keramika
  • ani zrkadlá.

Rozbitú alebo starú žiarovku vyhoďte do komunálneho odpadu, nie každé sklo je možné recyklovať. • 

Do kontajnerov na sklo netrieďte ani riad z varného skla. S ním si pri bežnom tavení linky neporadia, preto v malom množstve patrí do komunálneho odpadu alebo ideálne na zberný dvor.

Do kontajnerov nepatria ani staré žiarovky. Bežné zlikvidujte s komunálnym odpadom, LED a sodíkové žiarovky a výbojky odovzdajte v niektorých predajniach elektra, drogériách alebo na zbernom dvore.

A čo so zvyškom?

Keď sa vrhnete na triedenie plastov, papiera a skla, výrazne znížite množstvo odpadu vo vlastných smetných košoch. V niektorých mestách narazíte aj na špeciálne červené kontajnery na nápojové kartóny.

Inde trojicu kontajnerov dopĺňa zberné miesto na čistý a už nepoužívaný textil. Staré oblečenie v dobrom stave môžete tiež venovať na charitatívne účely, zužitkovať v domácnosti napríklad pri upratovaní alebo im pri tvorení vdýchnuť nový život.

Popustite uzdu svojej fantázii a veciam, ktoré nie je možné zrecyklovať vdýchnite nový život. Keramické nádoby alebo staré topánky premeňte napríklad na kvetináče • 

Vo väčších mestách pribúdajú aj kontajnery na elektroodpad. Pokiaľ u vás nie je, pridajte elektroodpad k ďalším kúskom, ktoré raz za čas odveziete na zberný dvor.

Triediť môžete aj hliník - postarajú sa o neho v zbernom dvore alebo vo výkupných kovov.

Ako ste v triedení odpadu úspešní vy? Viete vždy, kam odpad vyhodiť? Napíšte nám do komentárov.

 

Top 5