Prebuďte váš balkón k životu | Blog Mall.sk

Vytvorte si na balkóne oázu pokoja

Máte balkón a používate ho len na vešanie bielizne? Alebo ako sklad nepotrebných vecí? To je ale veľká škoda. Každý balkón dokážete pretvoriť na útulnú relaxačnú zónu s kúskom prírody. 

Doprajte si sobotné raňajky a kávu na čerstvom vzduchu. Alebo poseďte večer len tak s pohárom vína a pozorujte hviezdy. Na to, aby ste si oddýchli a vypli na čerstvom vzduchu nepotrebujete nutne veľkú záhradu. Postačí vám aj balkón s pár metrami štvorcovými.

Vezmite to od podlahy

Upravená podlaha je rovnako dôležitý prvok ako samotný nábytok. Ak máte na balkóne dlažbu alebo drevené rošty, nezabudnite na štýlový koberček, ktorý poslúži ako trendová dekorácia. Koberce majú tú výhodu, že ich môžete upravovať a meniť podľa potreby. Tie z pvc sú vodeodolné a pri zašpinení ich stačí len opláchnuť. Časť balkónu si tiež môžete obložiť matracmi, vytvoríte tak útulné a súkromné relaxačné zátišie.

Štýlové posedenie vytvoríte aj z paliet. Na palety položte matrac či podsedák spolu s vankúšmi a relaxujte. • 

Príjemné posedenie je základ

Gro vašej balkónovej oázy bude tvoriť nábytok na sedenie. Na výber sa ponúka množstvo alternatív, vždy dbajte na svoje potreby. Ak sa radi slníte, tak je lehátko na opaľovanie priam nevyhnutnosťou. Ak chcete na balkóne raňajkovať, bude pre vás veľký stôl asi dôležitejší. Pri výbere materiálu stavte na jeho praktickosť. Najvhodnejší materiál je ratan, kov, oceľ či dubové drevo. Pohodlne sa vám bude sedieť aj na plastovom nábytku, ktorý je na údržbu najmenej náročný.

Ak potrebujete na balkóne šetriť každý centimenter vsaďte na skladací nábytok. Doplňte ho vankúšikmi s plédou a vaša relaxačná oáza je na svete. • 

Náš tip: Pre malé balkóny sú skladacie a multifunkčné kúsky priam nevyhnutnosťou. Podnos môže poslúžiť ako doska malého stolu a do lavice s úložným priestorom schováte balkónový neporiadok. Alebo nechajte veci ležať v drevených debničkách, ktoré budú zároveň niestom pre kvetináče.

Vyberte si zo širokej ponuky nábytku na balkón >>

Pri zariaďovaní balkónu sa môžete inšpirovať rôznymi štýlmi. Medzi tie najobľúbenejšie, ktoré vykúzlia útulný priestor na relax patria:

Rustikálny

Vychádza z kúzla vidieka a je ako stvorený pre staršie panelákové bytovky. Ak chcete premeniť váš balkón na rustikálnu oázu, taksi zakúpte drevený nábytok, hlinené kvetináče, konvičky a podobne. Nábytok vyberajte jednoduchý z lakovaného dreva. 

Škandinávsky

Je založený na minimalizme a prírodnýh materiáloch. Ak by sa vám páčil balkón práve v takomto štýle, vyberajte nábytok vo svetlých farbách, ideálne drevený alebo kombináciu dreva kovu či skla. Pocit tepla vykúzlite pomocou sviečok či lampiónov.

Orientálny

Hrá všetkými farbami a vzormi inšpirovanými Marokom a Istanbulom. Na balkón v tomto štýle sa bude hodiť níízka pohovka alebo vankúše, deky, prehozy a lucerny. K dokonalosti vám už chýba len marocký mätový čaj a šíša.

Balkón v čistom škandinávskom štýle môžete zútulniť svetielkami. • 

Na detailoch záleží

Na to, aby sa z balkónu stalo vaše obľúbené miesto v byte, nestačí nový nábytok. Pobyt na balkóne vám spríjemnia vankúše, podsedáky a deky či plédy, ktoré navyše vyčarujú pravú domácku atmosféru. Na balkón si pokojne môžete zavesiť aj hojdaciu sedačku či rovno hojdaciu sieť, ak vám to rozmery dovolia. Skvelým doplnkom sú cinkátka či zvonkohry alebo vaše osobné doplnky – prázdne fľaše od vína, kamienky či mušle z dovolenky.

Relax v hojdacej sieti je na nezaplatenie. Balkón je pre ňu idáelnym miestom. • 

Čerešničkou na torte je osvetlenie. Správne zvolené kúsky razom vyčarujú útulnú atmosféru. Girlandy, lucerničky, LEDsvetielka či klasické sviečky. Alebo využite slnečnú energiu na maximum a zadovážte si solárne osvetlenie. Lampióny, sklenené svietniky alebo lampu na stole oceníte aj pri večernom drinku.

Osvetlenie na balkón vyberajte tu >>

Ak máte veľký balkón, určite si radi usporiadate večerné posedenia s rodinou či kamarátmi. Tito príležitosti sú ako stvorené na grilovanie najrôznejších dobrôt. Namiesto klasického grilu sa vám bude viac hodiť mnší, elektrický gril, s ktorým vám nebude hroziť žiadna nehoda ani dym obťažujúci susedov.

Na sviečky nepotrebujete nevyhnutne kupovať svietnik. Romantickú atmosféru vytvoria aj v pohároch na víno. • 

Zelená oáza

K dokonalej balkónovej idylke patrí zeleň. Ak chcete vyskúšať niečo originálnejšie ako muškáty stavte na rozmarín, citrusy, ibištek, olivovník, myrtu, krušpány, oleandre alebo myrtu. Váš balkón razom získa stredomorský nádych. Skvelou voľbou sú popínavé rastliny, ktoré navyše zvýšia úroveň vášho súkromia. Najosvedčenejšími druhmi sú hrachor, povojník, okrasná fazuľa a kapucínka, ktroým sa darí aj v tieni. Nezabudnite im pripraviť pevnú oporu, po ktorej sa budú ťahať. 

Ak potrebujete na balkóne ušetriť miesto, zaveste truhlíky z vonkajšej časti zábradlia. • 

Vyberte si kvetináče podľa vašich predstáv >>

Nebojte sa ani tropických rastlín - pokojne si balkón vyzdobte kaktusom či palmou pre trochu exotického nádychu.

Na balkóne by tiež nemali chýbať bylinky, ktoré využijete v kuchyni – bazalka, mäta, tymián a môžete si vyskúšať vypestovať jahody či rajčiny.

Z byliniek si môžete pripraviť rovno osviežujúce drinky:

Mojito

Na nealko variantu budete potrebovať:

  • mätu
  • trstinový cukor
  • limetku
  • ľad
  • perlivú vodu 
  • Sprite alebo jablkový džús

Do alko verzie použite namiesto Spritu alebo džúsu pol deci bieleho rumu.

  1. Do vysokého pohára vhoďte lístočky mäty, ktoré ste pred tým rozdrobili medzi prstami, aby pekne rozvoňali
  2. Pridajte trochu cukru a limetku nakrájanú na mesiačiky. Drvte, dokým limetka nepustí štavu.
  3. Pridajte ľad, pol deci džúsu, Spritu alebo bieleho rumu a dolejte perlivou vodou.

Barmanské pomôcky, s ktorými namiešate profi drinky nájdete tu >>

Ananásová limonáda s rozmarínom

Pripravte si:

  • ananásový džús
  • sódu
  • ananás
  • vetvičky rozmarínu
  • citrónovú šťavu
  • a ľad.

A pustite sa do toho:

  1. Ananás očistite a nakrájajte na kocky.
  2. Do džbánu dajte ľad, nakrájaný ananás a vetvičky rozmarínu.
  3. Prilejte džús a dobre zamiešajte.
  4. Dolejte sódu

Pri letných drinkoch sa nemusíte báť experimentov • 

 

 

Top 5