Recenzia kapsúl Persil: vyperú aj fľaky od červeného vína | Blog Mall.sk

Recenzia pracích kapsúl Persil: silák, ktorý odstráni aj fľaky od vína

Tiež vás niekedy lákalo poliať svoje obľúbené oblečenie vínom alebo zašpiniť od čokolády, aby ste vyskúšali, či prací prášok naozaj funguje ako v reklame? My sme do toho išli. Na testovanie sme si vybrali novinku – prvé 4-komorové pracie kapsuly Persil Discs. Tie sľubujú, že odstránia aj odolné škvrny, rozžiaria farby a bielizeň prevoňajú aj bez aviváže. Prečítajte si, ako obstáli v našom pracom teste a či zachránili náš šatník.

Sila 4 komôr sa postará o to, aby oblečenie dlho vydržalo

Bežné pracie kapsuly nájdete v obchodoch vo variante „duo”, teda s dvomi komorami, ktoré odstraňujú škvrny a bielizeň prevoňajú. Persil pridal ešte ďalšie dve komory navyše a ako prvý predstavil 4-komorových pracích pomocníkov. Každá zložka má inú funkciu, všetky štyri sa potom zmiešajú až v priebehu pracieho cyklu:

  • z bielizne odstraňujú škvrny,
  • rozžiaria farby,
  • oblečenie prevoňajú a zaistia dlhotrvajúcu sviežosť,
  • a starajú sa o textilné vlákna, aby oblečenie dlho vydržalo.

Pracie kapsuly Persil sa vyrábajú v dvoch prevedeniach:

My sme vyskúšali obe varianty. A aby sme overili, ako sa kapsuly k oblečeniu správajú, do prania sme sa pustili niekoľkokrát. Prali sme väčšinou zhruba 3 kilogramy bielizne a program sme nastavili na 40 °C, prací cyklus trval asi hodinu

S Persil Discs sa ľahko pracuje – jednoducho vezmete kapsulu a vhodíte ju do bubna práčky. Nemusíte riešiť správne dávkovanie ani pridávať aviváž. Vďaka tomu bola príprava na pranie rýchlejšia.

Persil Discs pracujú s takzvanou Deep Clean technológiou – jednotlivé zložky sú umiestnené do 4 oddelených komôr, ich obsah sa zmieša až v práčke. Vďaka tomu si zložky zachovávajú maximálnu účinnosť. • 

Kapsuly odstránili z oblečenia aj škvrny od červeného vína

Najprv sme prali várku bieleho oblečenia. Automatickú práčku sme naplnili asi do polovice a prihodili pár extra špinavých kúskov: biele tričko poliate červeným vínom a svetlé nohavice s mastnými škvrnami od oleja a omáčky.

Nadchlo nás, ako si kapsuly so špinou poradili. Z práčky sme vytiahli snehobiele tričko, na ktorom nebolo po víne ani stopy. Márne sme pátrali, kde presne pôvodne fľak bol. Takisto dobre Persil odstránil aj mastnotu – ani na nohaviciach sme neobjavili žiadne zvyšky škvŕn.

Jedna z komôr kapsúl Persil obsahuje zmes enzýmov, ktoré zbavia bielizeň aj odolných škvŕn a nečistôt. • 

Farby zostávajú stále rovnaké

V druhom kole sme práčku naplnili farebnou várkou. Kapsuly sme otestovali aj na zašlých ponožkách, ktoré boli navyše zospodu špinavé, pretože v nich deti lietali celý deň u babičky bez topánok a z domu sa párkrát vydali aj von na terasu. Tentokrát sme práčku naplnili asi do dvoch tretín.

Ponožky síce neboli po vypraní úplne čisté, ale so stavom, v akom sme ich hádzali do práčky, sa to nedalo porovnať. Len zospodu zostali trochu zašlé, ale inak sa farby viac rozžiarili a boli živšie. Na ostatnom oblečení z danej várky sme nespozorovali tak veľké rozdiely.

Chceli sme otestovať, či farby po niekoľkých vypraniach nestratia sýtosť. Farebné kúsky sme preto hodili do práčky 3×. Farby sa však nezmenili: výrazne sa nerozjasnili, ale ani nebledli.

Oblečenie sme prali niekoľkokrát, aby sme overili trvanlivosť farieb. Ani pri opakovanom praní farby nevybledli a oblečenie zostávalo rovnaké. • 

Praktické balenie šetrí životné prostredie

Boli sme príjemne prekvapení aj balením – kapsuly sú uložené v praktickej uzatvárateľnej krabici s detskou poistkou. Pokojne ich uložte do skrinky v kúpeľni, deti sa k nim nedostanú. A navyše sú krabice recyklovateľné, takže ich bez obáv vyhodíte do triedeného odpadu.

Potešilo nás, že kapsuly využijete, či už periete iba sebe alebo celej rodine – dajú sa totiž kúpiť balenia po 11, 22, 28 alebo 38 dávkach.

Kapsuly Persil sú uložené v praktickej krabičke. Hneď po otvorení zacítite príjemnú vôňu, ktorá pri praní prevonia aj vaše oblečenie. • 

Dajte si pozor na to, ako kapsuly do práčky vkladáte

Výrobca upozorňuje na správne umiestnenie kapsúl do bubna práčky – ak chcete, aby sa poriadne rozpustila, dajte ju vždy dozadu na dno práčky a až potom vložte oblečenie. Kapsula je tak v kontakte s vodou a rozpustí sa rýchlejšie.

Keď sme kapsulu vložili až na oblečenie alebo práčku naplnili viac než do polovice a spustili kratší program, gél z kapsúl zostal v niekoľkých prípadoch nerozpustený na oblečení. Keď potom hneď bielizeň neočistíte vodou, stopy gélu na bielizni zostanú a vytvoria tvrdé fliačiky, ktoré dostanete preč až pri ďalšom praní.

Pomôže však práčku nepreplňovať alebo prať na dlhších programoch a dbať na správne umiestnenie kapsúl – vtedy nemá pranie chybu.

Voňavá bielizeň aj bez aviváže

Ku klasickému praciemu prášku pridáva aviváž väčšina gazdiniek. Dodáva totiž bielizni mäkkosť a navyše ju prevonia. Mali sme preto obavy, či bude oblečenie voňavé a jemné aj bez aviváže. Kapsuly však aviváž úplne nahradia. Hneď po vytiahnutí z práčky sme cítili, ako oblečenie vonia. A rovnako svieže a voňavé vydržalo dokonca aj po dvoch noseniach.

Kapsuly kúpite vo variantoch na bielu bielizeň aj špeciálne na farebnú. • 

Záver: kapsuly si poradia aj s odolnou špinou

Pracie kapsuly Persil Discs Regular na bielu bielizeň aj Persil Discs Color na farebnú bielizeň sa pri praní osvedčili – poradia si so škvrnami a oblečenie zanechajú svieže. Najlepšie je, že sú rovno nadávkované. Vhodíte kapsulu do bubna a môžete prať, bez toho, aby ste premýšľali nad správnym množstvom gélu. Navyše jedna z komôr kapsuly bielizeň natoľko prevonia, že nemusíte používať aviváž.

Malý nedostatok vidíme v rozpustnosti kapsúl – keď pustíte kratší program alebo práčku príliš zaplníte, nerozpustia sa úplne. To však vykompenzujú ostatné funkcie kapsúl aj ich cena. Najväčšie balenie na 38 pracích cyklov vás vyjde len na 12,90 eur, za jednu várku bielizne tak zaplatíte necelých 34 centov.

Bielizeň je po vypraní kapsulami jemná, voňavá a nezostávajú na nej škvrny. • 

Používate na pranie pracie kapsuly? Napíšte nám do komentárov, ako ste s nimi spokojní.

A aby vám nič neušlo, sledujte nás na sociálnych sieťach – sme na Facebooku, Instagrame aj na YouTube.

 

Top 5