Preč s ním! Zbavte sa prachu v domácnosti v 7 krokoch | Blog Mall.sk

Preč s ním! Zbavte sa prachu v domácnosti v 7 krokoch

Na jar si užívame slnečné lúče, ktoré prúdia do bytu. Má to však aj jednu veľkú nevýhodu – na každom rohu vidíte, ako veľa máte doma prachu. Naučte sa ho obmedziť, zvládnete to v 7 krokoch.

Peľ, baktérie, plesne a roztoče, ale tiež šupinky ľudskej kože, vlasy alebo zvieracie chlpy – to všetko obsahuje domáci prach. Nadobro sa ho nikdy nezbavíte. Keď však budete dodržiavať zopár rád, môžete poletujúce čiastočky aspoň výrazne obmedziť. Ako na to?

1. Upratujte namokro

Ak si na utieranie prachu beriete len suchú prachovku, docielite iba to, že prach rozvírite po miestnosti a presuniete na iné miesto. Vezmite si na pomoc radšej vodu a všetky police a skrinky dôkladne otrite navlhčenou handričkou alebo utierkou.

To isté platí aj pre podlahy. Pri vysávaní prach začne poletovať vzduchom a o chvíľu sa znovu usadí. Vytrite zem radšej namokro.

Ak aj napriek tomu chcete iba vysávať, rozmyslite si aspoň poradie upratovania – podľa niektorých odborníkov sa oplatí začať práve vysávaním a utieranie prachu z nábytku nechať na neskôr. Rozvírený prach z podlahy sa totiž usádza aj na poličkách a skrinkách, odkiaľ ho následne zotriete vlhkou handričkou. Keby ste však začali upratovať odhora a prach utierali z nábytku ešte pred vysávaním, vaša práca by nakoniec vyšla navnivoč.

>> Kúpte si robotický vysávač, ktorý prach natoľko nevíri. <<

Nadmerné množstvo prachu spôsobuje aj suchý vzduch – okrem upratovania mokrou cestou preto v byte udržujte vlhkosť vzduchu medzi 40 a 60 %. • 

2. Nezabúdajte na posteľ

Trávite v nej množstvo času, takže sa v perinách usádzajú šupinky vašej kože a množia roztoče. Venujte preto posteli náležitú pozornosť a aspoň raz týždenne periny dôkladne pretrepte. Ale nie v byte! Tam by ste prach len rozvírili. Choďte radšej na balkón alebo vytraste periny z okna.

A to najdôležitejšie – meňte často obliečky. Ideálne každý týždeň.

3. Obmedzte textilné doplnky

Závesy, dekoračné vankúšiky alebo dečky možno urobia útulnú domácnosť, ale zároveň váš byt premieňajú na zásobáreň prachu. Na textíliách sa totiž prach usádza najviac. Zamerajte sa hlavne na:

  • Záclony a závesy – ak máte doma veľa prachu, z bytu ich dajte radšej preč. Nahraďte ich napríklad žalúziami alebo roletami, ktoré jednoducho opláchnete.
  • Koberce – pohlcujú prach, ktorý sa do nich pri každom kroku zadupáva. Namiesto veľkých kobercov cez celú miestnosť zvoľte aspoň menšie kusové koberčeky, ktoré sa dajú vyprášiť alebo vyprať.
  • Sedačku – ak ju práve vyberáte, zvoľte radšej koženú alebo koženkovú verziu. Prach sa na nej tak nedrží a prípadne sa zotrie vlhkou handričkou.

Koberce sú najväčším lapačom prachu v byte. Ak máte doma alergika, vyhnite sa im úplne. • 

4. Preč s lapačmi prachu

V boji s neodbytným prachom vám pomôže taktiež inventúra v byte – zbavte sa vecí, ktoré nepotrebujete a na nič neslúžia. Neznamená to však, že musíte žiť v holobyte so štyrmi prázdnymi stenami. Stačí iba obmedziť počet dekorácií a nechať si pár výrazných kúskov. Sošky na poličkách, vystavené suveníry alebo plyšiakov schovajte do krabice.

Zdravému prostrediu nenahrávajú ani otvorené skrine a police. Ak môžete, vybavte si domácnosť radšej uzavretými skrinkami a vitrínami, kam sa prach nedostane tak ľahko.

5. Urobte si poriadok v šatníku

I keď vešiate oblečenie na vešiaky a skladáte do komínov do skrine, prach si k nemu aj tak cestu nájde. Raz za čas preto v šatníku urobte poriadok:

  • Sezónne veci alebo oblečenie, ktoré často nenosíte, schovajte do krabíc alebo vákuových vriec, kam sa prach nedostane.
  • Všetky poličky a dno skrine dôkladne vytrite vlhkou handrou.

Myslite aj na to, aby ste žiadne oblečenie nenechávali váľať len tak po byte. Nasáva tak prach ešte viac. • 

6. Odstráňte prach z rastlín

Ak chcete mať doma zdravé prostredie, oplatí sa zaobstarať si kvetiny, ktoré čistia vzduch (napríklad potosovec, svokrin jazyk alebo aloe vera). O rastliny sa však musíte dôkladne starať – keď si ich nebudete všímať, stanú sa aj ony prenášačmi prachu.

Z času na čas im preto doprajte sprchu – pokojne ich dajte do vane a osprchujte, opláchnite pomocou rozprašovača či pretrite listy vlhkou hubkou. Na záver ešte kvetiny jemne vysušte, inak budú mokré listy priťahovať prach ešte viac. 

7. Vetrajte, ale...

Aby sa vám doma prach nehromadil, pravidelne vetrajte – vymeníte vzduch v miestnosti a zbavíte sa zvíreného prachu. Myslite však na to, že spolu s čerstvým vzduchom k vám zvonku môžu prúdiť aj ďalšie prachové častice – okná preto otvárajte hlavne po daždi alebo keď práve nefúka.

Vdychovaním nezotretého prachu si môžete spôsobiť poriadne zdravotné problémy. • 

>> Zbavte sa prachu doma pomocou čističky vzduchu. <<

Robíte všetky opatrenia, aby ste sa prachu v domácnosti zbavili? Napíšte nám do komentárov, ako s poletujúcimi čiastočkami bojujete.

 

Top 5