Ochráňte váš domov pred komármi | Blog Mall.sk

Ochráňte váš domov pred komármi

Teploty stúpajú a vy by ste si určite radi vyvetrali aj po zotmení. S tým však riskujete, že vám okolo uší budú celú noc bzučať komáre a ráno sa zobudíte s nepríjemnými štípancami. Pripravte sa na nepovolaných návštevníkov a prečítajte si, ako sa pred náletmi komárov uchránite.

Komáre v noci zo všetkého najviac priťahuje oxid uhličitý, ktorý vydychujeme. Preto je dôležité, aby hranice vášho domova ani neprekročili.

Odstrašte komáre ultrazvukom

Vy si ho ani nevšimnete, ale komáre ho neznášajú. Ultrazvukové odpudzovače vydávajú vysokofrekvenčné zvuky, ktoré ľudské ucho ani nezachytí, ale komárov účinne odoženie. Fungujú na baterky, takže ich môžete umiestniť kamkoľvek.

Náš tip: Existujú programy a aplikácie, ktoré vydávajú vysokofrekvenčné zvuky. Stiahnite si ich do počítača alebo do telefónu a zapnite, kedykoľvek budete potrebovať.

Počas horúcich letných nocí si asi každý z nás potrebuje vyvetrať. Vybavte sa odpudzovačmi komárov a spite pri čerstvom vzduchu. • 

Bráňte sa chémiou

Chemické odpudzovače uvoľňujú do ovzdušia látky, ktoré komáre udržia mimo vašu spálňu. Stačí ich zapojiť do zástrčky a raz za čas vymeniť náplň. Tento spôsob zaháňania komárov však neodporúčame ak máte doma malé deti. Chemické látky totiž vdychujte aj vy, aj keď vo veľmi malom množstve.

Chytajte ich na UV svetlo

Možno sa vám to bude zdať trochu drastické, ale rozhodne ide o účinnú metódu – UV svetlo dokáže komáre prilákať k elektróde, ktorá ich zneškodní elektrickým prúdom. Elektrické lapače hmyzu zapojíte do zástrčky a necháte ich robiť svoju prácu. Nie je potrebné meniť žiadne náplne ako pri chemických odpudzovačoch.

UV lapače neohrozia ani vaše deti či domácich miláčikov, pretože elektróda je skrytá za mriežkou, cez ktorú prejde len drobný hmyz.

Skryte sa pod moskytiéru

Moskytiéra nie len ochranou proti komárom, ale aj romantickým doplnkom spálne. Jej inštalácia chce trochu manuálnych zručností, ale nejde o nič, čo by ste s pomocou vŕtačky nezvládli. Na strop nad posteľou pripevníte háčik, na ktorý moskytiéru zavesíte a rozprestriete ju okolo postele. Cez jemne utkanú látku sa k vám komáre nedostanú.

Moskytiéra ochráni pred komármi aj vaše bábätko. Na kočíku sa vám bude hodiť najmä počas večerných prechádzok. • 

Sieťky v oknách

Ak ich ešte nemáte, pouvažujte o ich nákupe. Vďaka sieťkam môžete totiž celú noc vetrať a budete chránený od akéhokoľvek hmyzu. Komáre sa k vám však dokážu dostať aj obyčajným otvorením dverí. Ak teda sieťky v oknách skombinujete napríklad s UV lapačmi, máte veľkú šancu, že si celé leto užijete bez komárích štípancov.

Prírodné riešenie

Namiesto toho, aby ste si kupovali chemické odpudzovače, natrhajte si na záhrade tie prírodné. Existujú totiž rastlinky, ktorých pach komáre doslova neznesú:

  • mäta
  • medovka
  • rozmarín
  • karafiát
  • citrónová tráva

Bylinky môžete zavesiť do okna alebo ich nechajte usušiť v mištičke na nočnom stolíku.

Náš tip: Naplňte bavlnené vrecko medovkou alebo mätou a dajte si ho pod vankúš. Medovka má totiž upokojujúce účinky a jej vôňa vám pomôže zaspať.

Bylinky odpodzujúce komáre si môžete zavesiť na okno alebo si ich pokojne dajte do vázy či zasaďte do kvetináča, • 

Babské rady odporúčajú aj prírodné repelenty, ako napríklad ocot alebo cesnak – tieto vône by ste asi nechceli mať u seba doma stále

Zapáľte aromalampy

O niečo intenzívnejšie ako bylinky sú aromatické lampy, do ktorých nakvapkáte prírodné esenciálne oleje s vôňou eukalyptu alebo levandule a pod nádobou zapálite sviečku. Teplom sa vôňa uvoľní, a tak bude celá vaša spálňa prevoňaná a komáre si k vám netrúfnu.

Aromalampa u vás doma razom vykúzli útulnú atmosféru. A nepozvaní hostia nebudú mať šancu. • 

Vyberte si aromalampu alebo difuzér s obľúbenou vôňou >>

Repelent v náramku

V obchodoch nájdete aj špeciálne náramky, ktoré sú napustené aromatickými extraktmi z byliniek a citrusov. Fungujú podobne ako repelenty v spreji, ktoré si streknete na oblečenie, keď idete na prechádzku do prírody. Jeden náramok vydrží asi 10 dní a stojí približne 2 eurá.

 

Top 5