Oblečte posteľ do letného | Blog Mall.sk

Oblečte posteľ do letného

Nemôžete zaspať a keď sa vám to konečne podarí, budí vás teplo a nepríjemné potenie. Prezlečte periny do letných obliečok a spríjemnite si horúce noci. Vieme, aké materiály a farby zvoliť i ako sa o obliečky správne starať.

Materiály, ktoré vás ochladia

Až 90% ľudí spí v lete pod perinou aj za cenu nepríjemného potenia. Obľúbeného zvyku sa pritom ani v letných mesiacoch nemusíte zbavovať. Stačí vymeniť perinu za tenkú prikrývku a zvoliť správne obliečky

Ideálne letné obliečky musia byť chladivé, priedušné a savé. Práve materiál je to, o čo pri výbere ide. Stavte na prírodu a siahnite po nasledujúcich materiáloch.

Bavlna

Bavlnené obliečky sú mäkké, príjemné na dotyk a ich údržba vám prácu nepridá. Ich kvalitu ovplyvňuje dĺžka bavlnených vlákien, preto vyberajte obliečky z dlhých alebo extra dlhých vlákien. Stávkou na istotu je egyptská bavlna alebo jemná bavlna Sea Island, prípadne bavlna v bio kvalite.

Nebojte sa práce naviac. Bavlnené obliečky správne zaveste a nemusíte ich ani žehliť. • 

Satén a damask

Do posteľového neba vás vynesú saténové obliečky. Hebká, lesklá látka má skvelé termoregulačné schopnosti, v lete vás ochladí a v zime zahreje. Pri praní bavlneného saténu ale buďte opatrní, nastavte nízku teplotu a obliečky perte naopak. 

Rovnako ako satén patrí aj damask k tomu najluxusnejšiemu, čo môžete od obliečky očakávať. Kvalitnú bavlnu s damaskovou úpravou spoznáte podľa lesklého povrchu a rovnako ako satén, poskytuje letné ochladenie aj zimné zahriatie. Oproti saténu, ktorý sa zvyčajne nemusí ani žehliť, vás damaskové obliečky donútia vytiahnuť žehliacu dosku – pri praní sa totiž veľmi krčia.

Perkálové obliečky a bavlna renforcé

Ak vám nevyhovuje lesklý vzhľad saténu a damasku, siahnite po matných, bavlnených obliečkach v perkálovej alebo renforcé úprave. Perkálové obliečky sú mimoriadne mäkké a skvele sajú vlhkosť, preto sú na leto ideálne. Savé sú tiež obliečky z bavlny renforcé, tie sú navyše vyrobené z extra silných vlákien a dobre sa udržiavajú.

Krepové obliečky

O krepových obliečkach ani nebudete vedieť, že ich máte. Nežehlia sa a ich „pokrčený“ povrch na sebe skoro neucítite. Obliečky z krepu sú maximálne priedušné a majú všetky pozitívne vlastnosti 100% bavlny.

Bambus, hodváb, ľan

Na obliečky z bambusu, hodvábu či ľanu v obchodoch narazíte len zriedka. Keď sa vám ale pošťastí ich zohnať a oblečiete si s nimi posteľ, užijete si dotyk prírody v mäkkých, priedušných a savých obliečkach.

Vyberte správnu plachtu alebo posteľné návliečky

Periny a vankúše nie sú všetko, pre pohodlie sú dôležité tiež kvalitné posteľné návliečky. Aj tu vládne bavlna, najčastejšie s úpravou froté. Vďaka nej sú posteľné návliečky elastické, priedušné a nemusia sa žehliť.

Pre pohodlie sú dôležité kvalitné posteľné návliečky. Zvoľte froté bavlnu alebo prírodnú zmes bambusu a bavlny. • 

Ak si chcete dopriať niečo výnimočné, siahnite po posteľných návliečkach zo zmesi bambusu a bavlny a užite si mäkučké návliečky, ktoré vás v lete ochladia a v zime zahrejú.

Chladí už na pohľad 

Modrá obloha, tyrkysové vlny mora či zelené odtiene lesa. Farby tiež pôsobia na pocity, a preto na leto vyberajte obliečky v studených odtieňoch modrej, zelenej či neutrálnej sivej a bielej. Ak chcete psychologické účinky farieb dotiahnuť k dokonalosti, vyberte obliečky s motívom prílivu alebo palmových listov.

Obliečky s motívom pláže vás prenesú späť na letnú dovolenku a navodia vám chladný pocit aj v letnom sparne. • 

Chladiaca finta skvelo pôsobí aj na deti, ktoré horúčavy lepšie znášajú v obliečkach s Ľadovým kráľovstvom alebo podmorským svetom.

Letné obliečky meňte 1× týždenne

V posteli strávite v ideálnom prípade aspoň 50 hodín týždenne, čo je viac než koľko času zostávate v práci alebo trávite inými aktivitami. A hoci si do zamestnania každý deň oblečiete čisté tričko, obliečky mení 80 % ľudí len raz za 3 týždne.

Pri spánku sa pritom z tela odlupujú šupinky kože a v posteli sa množia roztoče. Nehovoriac o tom, že sa v lete viac potíte a obliečky a plachta všetko absorbuje.

Obliečky meňte 1× týždenne. Praním a žehlením zničíte roztoče a baktérie a zostane len perfektne čistá posteľná bielizeň. Vždy sa ale riaďte pokynmi na štítku – napríklad saténové obliečky by ste nešetrným praním zničili.

Hlavne ak si užívate raňajky v posteli, dbajte na zvýšenú hygienu a obliečky pravidelne meňte a dôkladne perte. • 

NÁŠ TIP: Ak trpíte alergiou na roztoče, siahnite po obliečkach z mikrovlákna, ktoré majú skvelé antibakteriálne vlastnosti. Túto umelú tkaninu na prvý pohľad nerozoznáte od bavlny. Vďaka svojim vlastnostiam sa hodí práve pre alergikov a tiež absorbuje 5× viac potu ako bavlnené obliečky.

Aké obliečky máte najradšej vy? Napíšte nám do komentárov na Facebooku

 

Top 5