Hľadám opatrovanie, zn. pre mačku | Blog Mall.sk

Hľadám opatrovanie, zn. pre mačku

Dovolenka zaplatená a kufre zbalené. Kvety zaleje susedka, ale o Murka sa kvôli alergii nepostará. Čo teraz?

Mačka nie je pes a v prípade stráženia to platí dvojnásobne. Kým pre psa sú dôležití ľudia, mačky sa viac fixujú na prostredie. Už z toho vyplýva, že cestovanie je pre chlpaté spoločníčky často väčší stres ako týždenný pobyt osamote. Vybrať sa s mačkou do kempu alebo egyptského hotelu preto, aj bez ohľadu na ďalšie komplikácie, neodporúčame.

Je teda treba vyriešiť stráženie a sami už určite tušíte, čo je práve pre vašu mačku to najlepšie. Ak by týždeň bez vás žalostne mňaukala, je treba sa zariadiť inak ako v prípade, že je jej úprimne jedno, či trávi týždeň doma, u kamarátky alebo v mačacom hoteli.

Mačky síce rady lezú do kufrov, ale verte, že na dovolenku s vami ísť nechcú. • 

Mačka na prázdninách: mačací hotel alebo stráženie

Víkend sama doma zvládne s dostatočnou zásobou granúl a vody každá mačka. Ak sa ale chystáte preč na viac ako týždeň, je vhodné vybaviť opatrovanie. Hoci existujú automatické dávkovače krmiva, samočistiaci mačací záchod, bohužiaľ, ešte nikto nevymyslel.

Ak máte po ruke ochotného opatrovateľa a mačku, ktorej nevadí nové prostredie, môžete miláčika počas svojej dovolenky presťahovať. Buďte si ale naozaj istý, že to vaša mačka (aj opatrovateľ) zvládne. Mačky v novom prostredí môžu:

  • rozškrabať všetko, na čo dosiahnu,
  • značkovať teritórium,
  • a tiež sa pomočovať z nervozity.

Niektoré mačky v novom prostredí zo stresu zalezú do najtmavšieho kúta. • 

Kapitola sama o sebe je spolužitie s vlastnými zvieratami opatrovateľa, členmi rodiny a zvyky. Stráženie mačky, ktorá celú noc narieka, môže spôsobiť nielen kruhy pod očami, ale aj dramatické ochladnutie vzťahov.

Ak nechcete riskovať vzťahy s rodinou alebo priateľmi, môžete svojej mačke vybaviť profesionálne stráženie v mačacom hoteli. Takéto zariadenia sú ale drahé a v niektorých nemajú mačky potrebný výbeh. Vopred si preto dobre preverte, kam svojho chlpatého miláčika dáte.

Mačka sama doma: s profesionálom alebo známym

Profesionálni opatrovatelia sa ale nemusia o mačky starať len v hoteloch. Hlavne vo veľkých mestách fungujú agentúry zabezpečujúce ich stráženie doma. Za takúto službu, samozrejme, tiež niečo zaplatíte, máte ale istotu, že je mačka v známom prostredí. Pokiaľ si vyberiete preverenú agentúru, nemusíte sa báť ani zverenia kľúčov do cudzích rúk.

Aj tie najneprítulnejšie mačky si po týždni samoty užijú maznanie. • 

Samozrejme, najlepšia možnosť je, keď vám mačičku doma postráži spoľahlivý známy alebo člen rodiny. Poproste ho, aby k vám každý deň zašiel a:

  • mačke nasypal čerstvú kapsičku alebo konzervu,
  • doplnil granule,
  • vymenil vodu za čerstvú,
  • vyčistil toaletu
  • a poprípade sa aj s vašim štvornohým miláčikom trochu pomaznal alebo sa s ním pohral.

Slušnosťou je nachystať opatrovateľovi dostatočnú zásobu podstielky aj krmiva, ktoré má vaša mačka rada, a tiež sa mu náležite odvďačiť. Napríklad tamojšia špecialita z miesta vašej dovolenky určite poteší. 

Ako riešite stráženie mačky vy? Podeľte sa s nami v komentároch alebo na Facebooku.

 

Top 5