Čo vám rastlinka hovorí, keď... | Blog Mall.sk

Čo sa vám snaží rastlina povedať svojimi listami?

Aj keď izbové rastliny nevedia hovoriť, aj tak s vami komunikujú. Napríklad tým, že im žltnú listy, krútia sa alebo opadávajú. Prečítajte si, podľa akých signálov spoznáte, že je izbovka nespokojná, a ako ju zachránite.

Nespokojnosť kvety dávajú najavo hlavne cez listy. Keď rastlinkám niečo chýba, alebo naopak prebýva, listy trebárs zmenia farbu, objavia sa na nich škvrny a skrútia sa.

Menej skúsení pestovatelia často pripisujú tieto zmeny škodcom či chorobám, na vine sú ale väčšinou chyby v zalievaní alebo zlé svetelné podmienky. Tu sú najčastejšie varovné signály, ktoré rastlinky vysielajú:

1. Listy sú hnedé a suché

Keď ste smädní, máte sucho v hrdle a cítite sa vyprahnutí. Rovnako to majú aj rastliny, ak na ne zabúdate s pravidelnou zálievkou, listy zosychajú. Akonáhle si všimnete, že listy hnednú, zamerajte sa na zalievanie.

Zeminu udržujte neustále vlhkú, ale zároveň ju neprelievajte. V kvetináči ani miske by nemala stáť voda. Správnu zálievku si overíte jednoduchým testom:

•       zapichnite prst do kvetináča približne 2-3 centimetre hlboko,

•       ak je tam hlina suchá, zalievate málo.

Náš tip: Po zaliatí nechajte rastlinu, nech sa poriadne napije. Vodu, ktorú izbovka počas pár hodín nespotrebuje, z podmisky vylejte.

Ak má rastlinka hnedé len špičky alebo okraje listov, možno za to môže príliš suchý vzduch. Na ten trpia hlavne panelákové byty. Izbové rastliny zachránite, keď budete listy pravidelne rosiť. Dobre jej tiež urobí, ak postavíte kvetináč do misky s okruhliakmi zaliatymi vodou.

Listy vo veľkom hnednú a schnú tiež rastlinám, ktoré sú umiestnené nad radiátorom. Z neho totiž stúpa teplo a rastline uberá vzdušnú vlhkosť. Ak chcete, aby sa izbovke darilo, premiestnite ju inam. • 

Vyberte s samozavlažovací kvetináč >>

2. Rastlina opadáva

Izbové rastliny síce trpia, keď na ne so zalievaním zabúdate, ale ani druhý extrém sa im nepáči. Najčastejšie zhadzujú listy práve vtedy, keď sú preliate. Otestujte si, ako veľmi je hlina v kvetináči vlhká, a prípadne so zálievkou na nejaký čas šetrite.

Zamerajte sa nielen na to, ako často rastlinky zalievate, ale aj na kvalitu a teplotu vody. Izbové rastliny totiž opadávajú aj v prípade, že do kvetináča lejete príliš studenú vodu. Ideálne je odstatá voda s teplotou približne 22 °C.

Pozor dávajte aj na prievan. Niektoré druhy, ako napríklad fikus, sú na neho veľmi citlivé. Radšej v ich blízkosti neotvárajte okno, alebo kvetináč premiestnite do závetria.

Náš tip: Ak listy opadávajú ešte zelené, spôsobila to najskôr prudká zmena podmienok.  Napríklad, keď domov priveziete novú izbovku, pri presune z obchodu do bytu utrpí teplotný šok. Vytvorte jej doma prostredie, ktoré potrebuje, a dajte rastline čas, nech sa spamätá.

3. Listy blednú a žltnú

Ak majú rastliny dostatok svetla, listy sú sýto zelené a pevné. Akonáhle izbovku postavíte do tmavého kúta alebo na tienisté stanovište, listy zblednú a zožltnú. Ako prvá pomoc premiestnite rastlinu tam, kde bude mať svetla dostatok, ale zároveň nehrozí, že ju spália slnečné lúče.

Sfarbenie dožlta niekedy spôsobuje aj nedostatok živín, konkrétne železa a dusíka. Neurobíte chybu, keď rastlinu pohnojíme hnojivom, ktoré obe látky obsahuje.

Okrem nedostatku svetla spôsobuje žltnutie listov napríklad aj zalievanie tvrdou alebo prechlórovanou vodou. Ak vám z kohútika tečie taká voda, pred zalievaním ju prevarte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Najlepšie ale urobíte, keď si na polievanie rastlín nachytáte dažďovú vodu. • 

4. Rastlinka se deformuje a krúti

Väčšina druhov izbových rastlín pochádza pôvodne z trópov a je zvyknutá na vyššie teploty. Ak chcete, aby sa izbovkám u vás doma darilo, udržujte teplotu v byte medzi 15 a 23 °C. Chladnejšie podmienky aj prievan rastlinám nesvedčia a reagujú na ne trebárs krútením listov.

Listy sa deformujú aj v prípade, že má rastlina rada polotieň a vy ju postavíte na ostré slnečné svetlo. Stačí, keď ju prenesiete na miesto, kam priamo nesvieti, a za pár dní sa spamätá.

Niekedy sa listy aj stáčajú na jednu stranu. Dôvodom býva:

•       suchý vzduch,

•       preschnutá, alebo naopak preliata hlina,

•       či nedostatok živín, ako je horčík a mangán.

5. Objavujú sa škvrny alebo bodky

Ak si na listoch všimnete hnedých máp, najskôr ide o spáleniny od prudkého slnka. Listy so škvrnami ostrihajte a celý kvetináč preneste do polotieňa.

Suché škvrny bývajú tiež dôsledkom nedostatku zálievky. Ak však fliačky mokvajú a vzdúvajú sa, najskôr vám zmena svetelných podmienok alebo zalievanie nepomôže, tiež škvrny alebo bodky sú znakom choroby či napadnutia škodcami. Poraďte sa v kvetinárstve a kúpte na rastlinu správny postrek.

 

6. Izbovka nemá kvety

V prírode kvitne takmer každá rastlina, akonáhle si ale zaobstaráte nejakú domov, kvitnúť sa im nechce. Väčšinou je to kvôli tomu, že majú málo svetla. Premiestnite kvetináče na svetlejšie miesto a uvidíte, že sa kvetov dočkáte.

Ak rastlinka kvitne, ale kvety rýchlo odkvitajú alebo opadávajú, môže za to klíma v byte: príliš vysoká teplota a nízka vzdušná vlhkosť. Aby ste rastlinku povzbudili, udržujte doma teplotu pod 23 °C.

Ak vaša kvetina štrajkuje ďalej, možno je na vine nedostatok fosforu. Kúpte si hnojivo pre kvitnúce rastliny, ktoré obsahuje vyšší podiel fosforu a nabudí izbovku ku kvitnutiu.

Podľa niektorých záhradníkov potrebujú rastliny impulz k tomu, aby začali kvitnúť. Ak sa vašej izbovke nechce, skúste nejakú zmenu, napríklad osvetlenie, umiestnenie alebo teploty v byte. • 

Tip na záver, aby vaše rastliny vôbec nemuseli volať SOS

Až si budete vyberať nový rastlinný prírastok, nepozerajte sa len na to, ako rastlinka vyzerá. Zistite si, aké podmienky k životu potrebuje, a zvážte, či ich doma zvládnete vytvoriť. Informácie hľadajte na internete alebo sa spýtajte predajcov v kvetinárstve. Tí vám tiež poradia, či má izbovka nejaké zvláštne nároky a koľko starostlivosti jej musíte venovať.

Aké rastlinky prežijú skoro všetko? >>

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.

 

Top 5