Ako zbaviť uteráky zápachu? | Blog Mall.sk

Ako zbaviť uteráky zápachu?

Prečo uteráky prichádzajú o svoju vôňu? Pretože do seba vstrebávajú všetky zvyšky z nerozpustených pracích prostriedkov. A tie sa v nich usadzujú. Ale žiadne strachy – spísali sme pre vás tipy, ako na uteráky, do ktorých sa vďaka ich skvelej vôni budete chcieť zaboriť.

Babská rada, ktorá pomáha: ocot a sóda

Ocot je hotový všeliek pre vašu bielizeň. Vyperie, odstráni škvrny, zbaví zápachu. Do zásobníka na prací prášok nalejte pohár klasického vínneho octu. Nastavte práčku na čo najvyššiu teplotu vody a zapnite. A to je všetko. Ocot odstráni chemické usadeniny z pracích prostriedkov. Po uschnutí budú vaše uteráky ako nové – savé a voňavé. Naozaj. A keď budú uteráky schnúť, ocot ani nezacítite.

Ak nemáte ocot po ruke alebo sa ho bojíte, rovnako skvelú službu vám odvedie jedlá sóda. Rozdiel je len v tom, že namiesto pohára octu použijete ½ pohára s jedlou sódou.

Náš tip: ocot dobre znášajú aj bábätká. Ak si teda chcete byť istí, že máte bielizeň vydezinfikovanú šetrnou prírodnou cestou, použite klasický biely ocot. • 

Uteráky s uterákmi a na 60 stupňov

Vždy si vyčleňte jednu várku, v ktorej vyperiete len uteráky, prípadne utierky. Väčšina oblečení, ktoré bežne nosíme, si pri praní vystačí so 40 stupňami. Uterákom svedčia naopak vyššie teploty. Je to najmä z toho dôvodu, že pri nich zanikajú baktérie, ktoré sa utieraním môžu v uteráku usadzovať.

Rozlúčte sa s avivážou

Aspoň pri praní uterákov a osušiek. Ak na ne vezmete aviváž, dôjde k opačnému výsledku, než ste zamýšľali. Aviváž znižuje savosť. Okrem toho, že sa vlákna prilepia k sebe a potom majú tendenciu zapáchať, tak vás uterák poriadne neosuší. V redakcii tomu hovoríme syndróm vlhkého uteráka.

Do hry vstupuje citrón

Mnoho ľudí si pomyslí, že pranie s citrónom musí vyzerať, ako keď psíček s mačičkou piekli tortu, ale opak je pravdou. Citrón bielizeň prevonia a navyše vybieli, takže sa najviac hodí na biele uteráky. Všeobecne platí, že s citrónom sa to pri praní nemá preháňať – na celú jednu práčku stačí 100 mililitrov citrónovej šťavy. Dôležité je povedať, že ak máte doma deti trpiace alergiou, poraďte sa s lekárom, či je citrón správna voľba pre vašu domácnosť.

Sušička 2 v 1: usuší a prevonia

Po vypraní voňavé, po usušení smradľavé. Čím to môže byť? Sušením. Vyvarujte sa sušenia na radiátore. Spôsoby, ako uchovať vôňu čerstvo vypraných uterákov sú dva:

  1. buď sušte uterák rozprestretý na sušiaku,
  2. alebo ho dajte do sušičky.

Sušička je váš parťák na pranie. Poradí si úplne so všetkými materiálmi, takže okrem osušiek zvládne vysušiť aj bielizeň, ktorú doma máte. Proste všetko od vlny, bavlny cez syntetiku po satén. Ak niečo ušetrí hlavne mamičkám niekoľko mesiacov voľného času, tak je to sušička.

Uteráky zo sušičky voňajú a sú krásne našuchorené. Po sprche sa zaboríte do osušky ako do obláčiku. • 

 

Top 5