Ako správne ukotviť a zabezpečiť trampolínu? | Blog Mall.sk

Ako správne ukotviť a zabezpečiť trampolínu?

Teploty stúpajú a s nimi aj detská chuť poriadne si zaskákať na trampolíne. Aby ste sa nemuseli o svoje hopkajúce ratolesti strachovať, máme pre vás užitočné tipy, ako trampolínu správne zabezpečiť pred zbytočnými úrazmi.

1. Nájdite to pravé miesto

Prvým a zároveň najdôležitejším pravidlom bezpečného poskakovania je správne umiestnenie trampolíny. Nemala by stáť na betóne, asfalte či dlažbe, pretože ju nie je možné zakotviť do zeme a navyše hrozí pád skokana na tvrdú zem. Vyberte radšej trávnik alebo hlinenú pôdu.

V ideálnom prípade by trampolína mala stáť niekoľko metrov od stromov a plotov. Nemala by sa nachádzať pod strechou alebo konármi, aby ambicióznejších skokanov nečakalo nepríjemné prekvapenie v podobe úderu do hlavy. Povrch by mal byť samozrejme rovný, aby sa skákalo len rovno do výšky.

Trampolíny si najlepšie rozumejú s otvorenými priestormi ďaleko od stromov a plotov. • 

2. Ukotvite trampolínu do zeme

Aby trampolína samovoľne necestovala po vašej záhrade a počas vetra neohrozovala široké okolie, je potrebné ju dôkladne zafixovať do zeme. Na to slúžia špeciálne súpravy na ukotvenie trampolíny, ktoré sa skladajú z hákov a popruhov.

Háky sú zavŕtavacie a je nutné ich zatlačiť hlboko do zeme. Väčšinu hákov stačí otáčavým pohybom vtlačiť do pôdy, ako pri otváraní fľaše vína. Zavŕtanie si uľahčíte páčidlom či rúrkou, ktorú prestrčíte horným okom a nemusíte použiť toľko fyzickej sily. Nezatĺkajte kotvu kladivom, pretože by sa mohlo poškodiť oko.

Nezabudnite bezpečnosť trampolíny pravidelne kontrolovať. • 

Len čo je kotva pevne zaborená v zemi, pretiahnite okom popruh a obopnite ním nohu trampolíny v jej hornej časti. Utiahnite popruh pomocou spony a opakujte tento postup pri všetkých nohách. Teraz už vám vaša trampolína počas nepríjemného počasia neutečie.

3. Nezabudnite na ochrannú sieť

Pokiaľ chcete svojim skákajúcim ratolestiam zaistiť maximálne bezpečie, nemali by ste zabudnúť na ochrannú sieť. Musí byť vždy pevne napnutá a jej vchod zapnutý, aby žiaden zo skokanov z trampolíny nevypadol. Pri upevňovaní siete k trampolíne nezabudnite na spony, ktorými spojíte uchycovacie tyče s nohami trampolíny.

Pred začiatkom hopkania vždy zapnite vchod do ochrannej siete. • 

Pretože ochrannú sieť najčastejšie držia oceľové tyče, zabezpečte ich tak, aby sa vaše deti nemuseli v škole chváliť poriadnymi hrčami. Odporúčame tyče obaliť mäkkým materiálom, ako je napríklad molitan. Ak si chcete prácu uľahčiť, vyberte si sieť, ktorá už má tyče zabezpečené.

4. Poučte deti o bezpečnosti

Bezpečie trampolíny síce technickými vychytávkami navýšite, ale aj tak nezabudnite svoje ratolesti poučiť o pravidlách bezpečného hopkania. Zároveň si zistite maximálnu nosnosť vašej trampolíny, aby náhodou nedošlo k jej preťaženiu.

Väčší počet detí púšťajte radšej len na trampolíny, ktoré sú dostatočne široké. • 

Na trampolíne by mal vždy skákať iba jeden človek, ale niektoré väčšie trampolíny môžu byť výnimkou. Skákať by sa malo uprostred, a ak nie sú vaše ratolesti rokmi ostrieľanými skokanmi, mali by sa vyhnúť saltám, piruetám a iným akrobatickým kúskom.

Pamätajte si, že je nebezpečné skákať na trampolíne po daždi. Plocha je vlhká a veľmi ľahko sa na nej môžu vaši špunti pošmyknúť. Počkajte radšej, kým povrch trampolíny úplne uschne.

 

Top 5