Ako ochladiť byt alebo vyhrajte boj s teplom | Blog Mall.sk

Ako ochladiť byt alebo vyhrajte boj s teplom

Tohtoročné letné horúčavy sú úmorné. Denné teploty sa už niekoľko dní držia vysoko nad hranicou 30 ° C a tie nočné sa nezdajú byť o veľa nižšie. Pokiaľ nepatríte medzi tých šťastných, v ktorých byte je inštalovaná nástenná klimatizácia, iste vás počasie posledných dní donútilo sa minimálne zamyslieť nad zaobstaraním mobilnej klimatizácie, ochladzovača vzduchu alebo aspoň ventilátora. Aký je medzi jednotlivými riešeniami rozdiel, ako účinne pracujú a na koľko vyjde ich obstaranie? To vám priblížime v našom článku.

Ventilátory

Ventilátor vás ochladí iba pocitovo, napriek tomu sa v horúcich letných dňoch stane potrebným pomocníkom. • 

Ventilátory sú cenovo najdostupnejším riešením, ako sa ochladiť. Teplotu v miestnosti pomôžu znížiť predovšetkým v noci, kedy je vonkajšia klíma znesiteľnejšia. Pokiaľ po zotmení ventilátor natočíte smerom k oknu, pomôže s cirkuláciou vzduchu a ten horúci vyženie z miestnosti von. Teplo v byte ide zvyčajne ruka v ruke so suchým vzduchom. Cez deň tak môžete pred ventilátor zavesiť mokrú utierku či uterák a tým vzduch v byte zvlhčiť, alebo sa vírením vzduch aspoň trochu ochladí.

Výhody a nevýhody ventilátora

+ Najlacnejšie riešenie

+ V noci pomôže vyhnať horúci vzduch z bytu

- Vyššia hlučnosť

- Chladí len pocitovo vírením vzduchu

Ochladzovače vzduchu

Ochladzovač vzduchu môžete používať aj vo vonkajších priestoroch. • 

Ochladzovače vzduchu sa hodia ako nárazové riešenie občasných tropických teplôt. Pracujú na podobnom princípe ako mobilné klimatizácie, sú však finančne dostupnejšie ako klimatizácia, a navyše u nich nemusíte riešiť odvodnú hadicu.

Na rozdiel od klimatizácií ale zvlhčujú prostredie - odparenú vodu vyfukujú spoločne s ochladeným vzduchom späť do miestnosti. To má za následok zvýšenie vlhkosti vo vnútri miestnosti a skoré zastavenie prístroja. Ochladzovač totiž nie je schopný z filtra dostať ďalšiu vodu, preto po niekoľkých desiatkach minút sám prestane pracovať a je nutné počkať, až klesne vlhkosť vzduchu. V prašnom a nie príliš vlhkom prostredí môže byť zvlhčovanie užitočné.

Výhody a nevýhody ochladzovača vzduchu

+ Lacnejšie ako klimatizácia

+ Bez nutnosti vedenia vzduchu von z domu

+ Nižšia hlučnosť, menšia spotreba energie

- Obmedzená účinnosť kvôli zvlhčovaniu

- Nedostačujúce pre dlhodobé používanie

Mobilná klimatizácia

Mobilnú klimatizáciu je potrebné umiestniť blízko okna kvôli odvodnej hadici. • 

Hoci obstaranie mobilnej klimatizácie vyžaduje najväčšiu počiatočnú investíciu, jedná sa o najefektívnejší spôsob, ako ochladiť byt. V ideálnych podmienkach dokáže stiahnuť vnútornú teplotu až k 15 ° C. Mobilná klimatizácia nasáva vzduch z miestnosti, jeho časť potom ochladí, vyfúkne späť do miestnosti a zvyšok putuje odvodnou hadicou von. Ako chladivo slúži najčastejšie plyn uzavretý v kovových trubkách. Dostupné sú modely v cenovom rozmedzí 7-26 tisíc korún, ktoré sa navzájom líšia výkonom a rozmermi miestnosti, ktorú zvládnu ochladiť. Všímajte si preto označenie BTU (jednotka pre chladiaci výkon), prípadne udávaného výkonu v kilowattoch (1 kW zodpovedá cca 3 500 BTU). Dostupné sú mobilné klimatizácie s výkonom v rozmedzí 7 000 až 12 000 BTU.

Akú výkonnú mobilnú klimatizáciu potrebujete?

Pre rýchly výpočet potrebného chladiaceho výkonu mobilnej klimatizácie môžete použiť jednoduché pravidlo: každý 1 meter kubický potrebuje chladiaci výkon 30 wattov.

Príklad:

Chceme ochladiť miestnosť 7 × 5 m s výškou stropu 2,5 m. Najskôr vypočítame objem miestnosti, potom toto číslo vynásobíme tridsiatimi, čím získame potrebný výkon vo Wattoch:

6 × 5 × 2,5 m = 87,5 m3

30 W × 87,5 m3 = 2 625 W (2,63 kW)

Pre miestnosť s objemom 87,5 m3 sa teda odporúča chladiaci výkon 2,63 kW (cca 9 205 BTU / h). Všeobecne ale platí, že pre spoľahlivejšie ochladenie je lepšie zvoliť vyšší výkon, funkčnosť klimatizácie totiž väčšina užívateľov znižuje častými chybami pri používaní.

Mobilné klimatizácie sú často vybavené displejom a diaľkovým ovládaním pre jednoduchšie a rýchlejšie nastavenie správnej teploty. • 

Ako maximalizovať výkon klimatizácie?

Ak zároveň s mobilnou klimatizáciou použijete stropný ventilátor, dosiahnete príjemnú klímu po celej miestnosti. Stropný ventilátor rozdúchava teplotné vrstvy, napr. pomocou spätného chodu. Pomáha chladnému vzduchu stúpať nahor od zeme a pocitovo zlepšuje klímu v miestnosti. Zároveň udržuje ochladený vzduch chladným po dlhšiu dobu.

Zásadnou a veľmi častou chybou sú vystrčené odvodné hadice z okna alebo dverí. Vďaka ich priemeru 12 až 15 cm musia okná či dvere zostať do značnej miery otvorené, čo spôsobuje únik chladného vzduchu von, a naopak vniknutie odvedeného tepla späť do miestnosti. Efektívnosť zariadení je tým výrazne znížená. Ideálnym riešením je vyvŕtanie otvoru do steny či skla. Pokiaľ ale takýto zásah robiť nechcete, môžu vám pomôcť tesnenia a najrôznejšie sady, ktoré stratu efektivity pomáhajú znížiť.

Výhody a nevýhody mobilné klimatizácie

+ Veľká efektivita chladenia

+ Odvlhčovanie

+ Vhodná pre dlhodobé používanie

- Vyššia obstarávacia cena

- Vyššia spotreba energie

- Väčšia hlučnosť

- Nutnosť umiestnenia odvodnej hadice

Ďalších 10 užitočných tipov, ako ochladiť byt:

Veľmi dôležité je dodržiavať pitný režím a dostatočný prístup čistej vody, ktorou si môžete ochutiť napríklad citrónom. • 

  1. Cez deň neotvárajte okná a nesnažte sa vetrať. Vpustíte tým do miestnosti horúci vzduch zvonku.
  2. Najviac tepla sa do bytov dostáva skrze slnečné lúče, teda oknami. Zatemnite preto okná záclonami, závesmi, žalúziami či roletami. Záclony namočte alebo ich zvlhčite rozprašovačom.
  3. Vyvarujte sa vareniu, pečeniu či vyprážaniu, tieto činnosti totiž vytvárajú ďalší horúci vzduch. V tropických letných teplotách siahnite skôr po sviežich, studených pokrmoch, akými sú napr. zeleninové šaláty, čerstvé pečivo alebo rýchlo uvarené jedlá - cestoviny s mozzarellou, paradajkami a bazalkou.
  4. Na pár desiatok minút vložte oblečenie do mrazničky a potom sa do neho oblečte. Vášmu telu sa zaručene uľaví.
  5. Rozmiestnite po obvode stien miestnosti nádoby s kockami ľadu. Do vane a drezu napustite pár centimetrov ľadovej vody. Tá sa v horúčave začne odparovať, a tým ochladzovať vzduch.
    V horúcich letných dňoch sa osviežite aj letným šalátom, ktorý je naviac pripravený za pár minút. • 
  6. Obmedzte používanie počítača, televízie, žehličky a ďalších spotrebičov na minimum. Produkujú totiž teplo, a môžu tak brániť vašej snahe o ochladenie miestnosti. Nechajte zapnuté iba tie spotrebiče, ktoré práve používate (samozrejme aj chladničku a mrazničku).
  7. Používajte saténovú či mikrovláknovú posteľnú bielizeň alebo sa prikryte len plachtou. Pokiaľ ho ešte pred spaním dáte na hodinu do mrazničky, máte o chladivý pocit stopercentne postarané.
  8. Nenechajte sa zlákať ľadovou sprchou, ktorá má tendenciu uzatvárať póry. Dlhšie trvajúci pocit úľavy vám dodá vlažná sprcha. Zároveň sa skúste po sprchovaní neutierať a nechajte pokožku uschnúť prirodzene, aj to totiž ochladzuje.
  9. Mokrou handrou v priebehu dňa vytierajte podlahu - zvlhčíte tým vzduch a miestnosť sa vďaka tomu ochladí.
  10. Dbajte na pitný režim. Vyhnite sa sladeným minerálkam, šťavám a limonádam. Doprajte si čistú vodu, ideálne ochutenú plátkami citrónu, uhorkou, čerstvou mätou alebo béžovými kvetmi. Nič nepokazíte ani čajom, ktorý necháte vychladnúť a potom do neho vsypete kocky ľadu.
 

Top 5