Naučte sa správne mraziť jedlo | Blog Mall.sk

Naučte sa správne mraziť jedlo

Zvyšky z obeda, marhule od susedky alebo mäso zo zabíjačky? Šup s tým do mrazničky. So stále väčšími mraziacimi boxmi v domácnostiach sa zvyšuje aj objem potravín, ktoré v nich môžete zamraziť. Nevydržia tam ale večnosť – niekedy len pár týždňov, preto potraviny mrazte s rozumom.

Kam s ňou?

Mraznička je súčasťou každej chladničky, ale jej veľkosť nemusí vždy stačiť. Stále viac ľudí si preto kupuje samostatné mrazničky. Tie môžu byť:

  • Zásuvkové – vyzerajú ako klasická chladnička s výsuvnými alebo výklopnými zásuvkami.
  • Truhlicové – otvárajú sa zhora, majú väčší objem a perfektnú izoláciu.
  • Vstavané – majú tiež formu klasickej chladničky, ale sú vstavané napríklad do kuchynskej linky.

Na správne fungovanie potrebuje mraznička dostatok miesta. Za jej zadnou stenou by malo byť aspoň 30 cm voľného priestoru kvôli odvetrávaniu a nikdy by nemala stáť blízko kúrenia. Väčšina mrazničiek vyžaduje teplotu okolia medzi 15-32 °C. Čím nižšia je okolitá teplota, tým viac energie ušetríte.

Mrazničku tiež príliš často neotvárajte – čím viac teplého a vlhkého vzduchu sa dostane dovnútra, tým rýchlejšie sa tvorí námraza, ktorá zvyšuje spotrebu energie. Z rovnakého dôvodu sa snažte mať mrazničku vždy plnú. Pokiaľ do nej práve nemáte čo dať, zaplňte ju napríklad prázdnymi plastovými nádobkami.

Majte prehľad

Mraznička však nie je kúzelná palička – aj mrazená pizza alebo zmrzlina majú svoj dátum spotreby. Teplota pod nulou ho iba oddiali, pretože bráni rastu mikroorganizmov a spomaľuje aktivitu enzýmov, ktoré potraviny kazia.

Väčšina mikroorganizmov v potravinách však zostáva nažive, takže buďte po rozmrazení opatrný. Všeobecne jedlo v mrazničke vydrží približne rok, to ale zďaleka neplatí pre všetky potraviny. Napríklad huby alebo chudé mäso to zvládnu bez problémov, mastné údeniny alebo omáčky sa môžu pokaziť aj po mesiaci.

A nejde len o trvanlivosť. Potraviny sa možno nepokazia, ale môžu stratiť svoju farbu, chuť či konzistenciu.

Základným predpokladom je priestranná mraznička, ktorú nebudete príliš často otvárať. • 

Jednou z najdôležitejších vlastností, ktorá ovplyvňuje trvanlivosť potravín v mrazničke, je objem tuku v jedle. Čím viac tuku, tým nižšia trvanlivosť. Záleží ale aj na tom, ako je jedlo zabalené a ako sa teplota v mrazničke pohybuje.

Pri zmrazení akejkoľvek potraviny dodržujte základné kroky:

  • Jedlo starostlivo zabaľte a utesnite, či už v plastovej nádobe alebo v igelitovom vrecúšku. Použiť môžete aj špeciálne mraziace vrecká alebo alobal.
  • Pred utesnením vytlačte z nádoby všetok vzduch. Pri tekutých potravinách zas skontrolujte, že majú dostatok priestoru, inak môže nádoba prasknúť.
  • Na každý obal s jedlom si poznačte, kedy ste ho zamrazili.

A ešte pridávame pár tipov:

  • Teplé jedlá nechajte pred zmrazením vychladnúť.
  • Jedlo mrazte po menších porciách (napríklad mäso nakrájajte na plátky) – čím rýchlejšie sa zamrazí, tým viac pôvodných vlastností si po rozmrazení zachová. Rýchlosti mrazenia pomôže aj dostatok priestoru – vzduchu – v mrazničke.
  • Zeleninu pred zmrazením blanšírujte (rýchle ohriatie a okamžité schladenie) – nestratí toľko chuti a farby.
  • Ovocie nakrájajte na menšie kúsky a umyte.
  • Z mäsa odstráňte viditeľný tuk.

Čím menej tuku v mäse, tým dlhšie v mrazničke vydrží. A nezabudnite ho nakrájať. • 

Ani ten najlepší postup ale trvanlivosť niektorých potravín nepredĺži, iné zas do mrazničky vôbec nepatria. Nedávajte do nej zemiaky alebo tropické ovocie (banány, mango, avokádo). Sú príliš vodnaté a po rozmrazení z nich budete mať kašu.

To isté platí pre šaláty, paradajky, papriky alebo cukety. Konzistenciu zmenia aj mliečne výrobky – tvrdé syry, vajcia aj pudingy. Výrazne korenené jedlá, majonéza alebo párky zase zmenia štruktúru. Šumivé nápoje môžu pre zmenu v mrazničke vybuchnúť a spôsobiť poriadnu neplechu.

Ideálne je potraviny zavariť. Zaváranina v neporušenom zaváracom pohári vydrží aj desiatky rokov. Ušetrite čas aj námahu a zavárajte v umývačke.

Kým chlieb odložíte do mrazničky len na pár týždňov, kusy mäsa či bylinky môžete skladovať aj rok. • 

Toto by ste v mrazničke nehľadali

Chlieb z mrazničky si občas vytiahne asi každý. Pokiaľ ale máte priestrannú, napríklad truhlicovú mrazničku, môžete mraziť prakticky čokoľvek:

  • Víno. Ak vám po pokojnom večeri zostane polovica fľaše červeného, prelejte ho do vhodnej nádoby a zamrazte. Môžete ho potom využiť napríklad pri varení.
  • Orechy. Uzavrite ich vo vzduchotesnej nádobe – igelite či vrecúšku. Vydržia aj pol roka a napríklad pri pečení ich môžete použiť ešte zmrazené.
  • Torty a dezerty. Po oslavách často zostanú. Čo s nimi? No predsa do mrazničky nakrájané na jednotlivé kúsky. Pozor ale na polevy z vaječných bielkov, po rozmrazení zmenia konzistenciu.
  • Čokoláda. Mať po ruke pár riadkov čokolády sa vždy hodí – a z mrazničky bude vždy skvelo čerstvá. Čokoládu pred zmrazením ochlaďte v chladničke a pri rozmrazovaní zvoľte opačný postup – nemá rada rýchle zmeny teploty.
  • Vajíčka. V chladničke sa skazia, v mrazničke vydržia, ale škrupiny popraskajú. Preto vajíčka rozbite, rozšľahajte a vložte do nádoby.

Po opláchnutí nechajte ovocie vyschnúť, aby sa na seba nelepilo. • 

Čo najradšej mrazíte vy? A máte v mrazničke dosť miesta? Napíšte nám na náš Facebook.

 

Top 5