3 problémy s počítačom: zálohujte skôr, než bude neskoro | Blog Mall.sk

3 problémy s počítačom: zálohujte skôr, než bude neskoro

Kto to nezažil, ten to nepochopí. Strata dôležitých dokumentov, fotiek z obdobia posledných 10 rokov či rozpísanej diplomky – to sa človeku zdá byť v kritickom okamihu horšie ako strata kabelky či ruksaku s peňaženkou a všetkými dokladmi.

Nepríjemnú skúsenosť so stratou dát ale nemusí zažiť každý – radšej zálohujte skôr, než sa to stane aj vám.

3 najbežnejšie situácie, pri ktorých sa strácajú dáta

1)    Mechanické poškodenie

Utopený foťák, pád notebooku na zem, externý disk v ruksaku rozbitý ťažkým nákladom. Aj laik väčšinou rozpozná, že strata dát súvisí s mechanickým poškodením elektroniky

Niekedy však príčina problému nie je na prvý pohľad jasná – napríklad keď začne notebook vydávať zvláštne zvuky, nemusí vám hneď napadnúť, že sa blíži pohroma. Poškodenie vnútornej elektroniky ale nie je žiadnou výnimkou. 

2)    Softvérová strata dát, ktorú spôsobil užívateľ

Bežným problémom je počítač napadnutý vírusom. Vírusy sa šíria bez vedomia užívateľov, ktorí si jednoducho stiahnu na internete program a spustia si ho na počítači, mobile či tablete. Tým vírus aktivujú.

K najčastejším vírusom patria: 

  • Trójsky kôň – označenie programu, ktorý sa vydáva za iný program.
  • Spyware – program, ktorý z počítača získava a odosiela citlivé dáta, napríklad informácie o platobných kartách a heslá.
  • Červ – program, ktorý zvyčajne rozosiela nevyžiadanú poštu z napadnutého počítača.

Existujú aj ďalšie chyby, ktoré vzniknú doslova na jedno kliknutie. O dáta môžete prísť, ak ste omylom naformátovali disk alebo pamäť, náhodou zmažete obsah USB disku napríklad pri presúvaní dát do notebooku alebo ak si na disk nainštalujete nový operačný systém.

3)    Zlyhanie disku, ktoré nezavinil užívateľ

Softvér sa niekedy poškodí aj bez pričinenia človeka. Váš pevný disk môže kedykoľvek zlyhať bez toho, aby ste dokázali prísť na to, prečo sa to stalo. Príčina môže byť v prípade pevného disku napríklad v operačnom systéme, pri externom disku je to opotrebovanie časom alebo vada pri výrobe

Rozbitý počítač – to sa stane raz-dva. Preto sa oplatí pripraviť sa vopred. • 

3 postupy, ako chrániť svoje dáta

1)    Využite externý disk, USB disk a ďalšie metódy zálohovania

Ideálny na zálohovanie je externý disk. Je to krabička veľká asi ako dva mobily vedľa seba. Externý disk pripojíte k počítači najčastejšie USB káblom. Môžete si naň uložiť všetky typy súborov, napríklad:

  • fotky,
  • pracovné dokumenty
  • či zmluvy a faktúry.

Všetky tieto súbory si uložíte aj na USB disk, ktorý býva obvykle oveľa menší ako mobil. Často sa stretnete s tým, že mu ľudia hovoria „fleška“.

Rozdiely nie sú len vo fyzickej veľkosti, ale aj v pamäti. Kým externé disky majú pamäť najčastejšie v rozmedzí od 250 GB (gigabajtov) do 2 T (terabajtov), USB disky majú najčastejšie pamäť od 8 do 250 GB. 

Na najmenší USB disk sa vám zmestia stovky fotiek a k tomu napríklad jeden alebo dva filmy, na externý disk si môžete nahrať fotiek, filmov a ďalších súborov tisíce. Niektoré externé disky svojou kapacitou dokonca prekonávajú počítača.

Na externých aj USB diskoch rozdeľujte súbory presne podľa toho, ako potrebujete – podobne ako na počítači. Z hľadiska kapacity sa USB disky hodia skôr na prenos súborov. Na ich zálohovanie využite externý disk.

Pri výbere pevného disku pravdepodobne narazíte na rôzne typy.

  • SSD diskymenšie a podobnejšie USB diskom. Hodia sa na prenášanie dát a majú špecifický tvar – vznikli totiž ako náhrada vnútorných pevných diskov.
  • Disky s magnetickou pamäťou – alebo klasické externé pevné disky – sú náchylnejšie k mechanickému poškodeniu, ale majú oveľa väčšiu kapacitu ako SSD alebo USB disky. Preto sa hodia na zálohovacie.

Istú úlohu hrá aj rýchlosť načítania dát. Disky s USB portom 3.0 sa načítajú rýchlejšie než tie s portom USB 2.0. Zvyčajne ale rýchlosť načítania nie je tým najdôležitejším parametrom pre výber spôsobu zálohovania. Zásadné je to, ktorý z káblov podporuje váš počítač.

USB disk je malý a ľahký, takže si ho ľahko vezmete do práce napríklad v kabelke. A keď spadne, väčšinou sa nič hrozné nestane. • 

2)    Zálohujte aspoň na dvoch miestach

Ak si zálohujete fotky len na externom disku a inde ich uložené nemáte, v skutočnosti vôbec nezálohujete. Prečo? Ak sa vám externý disk rozbije, o fotky prídete. Rovnako je to v prípade rozbitého počítača. Preto musíte mať svoje súbory aspoň na dvoch miestach

Svoje dáta si môžete uložiť nielen doma na diskoch, ale aj on-line. Počítajte však s pravidelnými poplatkami a s nutnosťou použiť silné heslo – teda minimálne osemznakové, ktoré kombinuje čísla a malé i veľké písmená. • 

3)    Máte problém s vírusom? Radšej neexperimentujte s opravami

Ak ste sa o zálohovaní dozvedeli až vo chvíli, keď sa vám počítač pokazil, musíte najprv vyriešiť možnosti obnovy dát. Nie všetko, čo je na prvý pohľad stratené, už nikdy neuvidíte. Dôležité je však zveriť počítač do rúk odborníkov – teda kvalifikovaného servisu.

Tam by vám mali povedať:

  • ako dlho bude práca na počítači trvať,
  • za čo všetko si naúčtujú peniaze
  • a aká je pravdepodobnosť, že sa im dáta podarí získať späť.
 

Top 5