Rodičia, zvládnite vysvedčenia na jedničku! | Blog Mall.sk

Rodičia, zvládnite vysvedčenia na jedničku!

Písomky napísané, slohy odovzdané. Snaženie malých i veľkých školákov je korunované vysvedčením. Donesú vaše deti samé jednotky alebo ste pripravení aj na zlé známky? Prečítajte si, ako s deťmi o vysvedčení hovoriť a čím ich za ich snahu odmeniť.

Ak ste aspoň raz za čas nahliadli do žiackej knižky, nemalo by vás nič prekvapiť. Napriek tomu je koniec polroka pre mnoho rodín zaťažkávacou skúškou.

Zlé známky? Nejde predsa o život

Či už máte doma malého premianta alebo nezbedníka triedy, rozprávajte sa s ním. Je lepšie riešiť školský prospech priebežne než sa potom čudovať nad zlými známkami. Stačí sa pravidelne pýtať na domáce úlohy alebo výsledok písomky.

Kontrolujte pravidelne, aký majú vaše deti v škole prospech. Známky na vysvedčení vás potom neprekvapia. • 

Jedine tak budete v obraze a vyhnete sa nepríjemnému prekvapeniu na záver školy. A ak na vás i napriek tomu na vysvedčení vykukne zlá známka, nerobte z toho drámu. Sú to predsa len známky. Scény sú zbytočné, nabudúce by vám dieťatko o svojich školských peripetiách nemuselo vôbec povedať.

Radšej zistite, kde sa stala chyba. Zabúda vaša ratolesť na domáce úlohy alebo jej nevyhovuje štýl učenia? So všetkým sa dá niečo robiť. Ponúknite sa, že pridáte ruku k dielu a budete sa učiť spoločne.

Vo dvojici to ide lepšie. Pomôžte deťom s učením. • 

1 pochvala je lepšia ako 100 trestov

Aj v prípade, keď sa na vysvedčení ocitnú horšie známky, nezabudnite malého školáka vždy pochváliť. Podporte svoje dieťa v tom, čo ho baví. Aj keď váš pohľad priťahujú skôr zlé známky, neprehliadajte kvôli tomu tie dobré.

Oceňte, že má na niektoré predmety naozaj talent. Jednotka z telocviku, výtvarnej či hudobnej výchovy alebo za správanie, aj to stojí za povšimnutie. Najdôležitejšie predsa je, či sa snaží.

Až potom citlivo spomeňte tiež nedostatky a navrhnite, ako prospech budúci polrok vylepšiť. Nemusíte hneď zavádzať doučovacie drilovanie. Čo skúsiť školu hrou? Ak sa vášmu potomkovi pletú anglické slovíčka, vytvorte z nich napríklad zábavné pexeso.

Na jednu kartičku vždy napíšte cudzí výraz, na druhú slovenský preklad. Hraním pexesa sa spolu budete učiť a ešte si užijete srandu.

Zaveďte školu hrou. Pomocou zábavných metód sa deti učia ľahšie. • 

Odmeňujte jednotky aj usilovnosť

Zákazy a tresty takisto nepomôžu. Oveľa účinnejšie sú starostlivo zvolené odmeny. Tie totiž v priebehu celého školského roka deti motivujú. Odmeňujte však s mierou. Deti by sa nemali učiť len pre darčeky alebo peniaze, ale pretože samé chcú.

Vyhnite sa predraženým darom. Za vysvedčenie darujte spoločné zážitky alebo symbolické drobnosti. Dáte tak najavo svoju podporu a oceníte snahu, aj keď dieťatko neprinesie čisté jednotky. Spoločne strávený čas tiež vedie k tomu, že sa deti skôr otvoria a vy tak zistíte, v čom je naozaj zakopaný pes.

6 tipov, čím malých školákov odmeniť

1. Lego

Siahnite po osvedčenej klasike, s ktorou sa deti vyhrajú. Stavebnica Lego tento rok oslavuje 60 rokov a nesmie chýbať ani v hracej výbave vašich školákov. Odmeňte ich za vysvedčenie špeciálnou edíciou hracích kociek. Stavať potom môžete spoločne.

S legom si užije zábavu celá rodina. • 

2. Knižka

Ak máte doma malého knihomoľa, ničím mu neurobíte takú radosť ako novým prírastkom do jeho detskej knižnice. Vyberte jeho obľúbeného autorova rozprávok alebo nejakú z náučných detských knižiek.

3. Deň v detskej réžii

Hovorili ste si, že by ste mali s deťmi tráviť viac času. Máte príležitosť – darujte im za odmenu spoločne strávený deň podľa ich priania. Výlet do lesa, návštevu ZOO alebo celodennú bojovku. Záleží len na nich, čo si na vás vymyslia.

Nechajte deti naplánovať kompletne celý deň – od zábavy až po jedlo. Možno vás prekvapí. • 

4. Stolové hry

Ak chcete dať deťom niečo, s čím sa naozaj vyhrajú, vyberte jednu zo stolových hier. Môžete pri nich tráviť príjemné rodinné chvíľky, alebo zabaviť malých špuntov na jarných prázdninách. Pozrite sa aj na ďalšie tipy, ako zamestnať deti počas voľných dní.

Stolové hry zabavia celú rodinu a hodia sa aj na daždivé dni. • 

5. Zážitok

Darčeky sa časom rozbijú, stratia alebo zničí. Ale zážitky zostanú. Či už deti doniesli samé jednotky alebo im vyznamenanie pokazila nejaká horšia známka, motivujte ich rodinným popoludním v akvaparku alebo na motokárach.

6. Niečo pod zub

Na oslavu konca polroka vezmite deti na zmrzlinový pohár do cukrárne alebo rodinný obed do reštaurácie. Slávnostný obed môžete uvariť aj sami. Pripravte obľúbené jedlo vašich detí, budú v siedmom nebi. A môžete z toho dokonca urobiť novú tradíciu.

Ak si s výberom odmeny stále neviete rady, inšpirujte sa našim poradcom a vyberte deťom originálne darčeky online.

 

Top 5