9 tipov, ako sa zbaviť otravného chrápania | Blog Mall.sk

9 tipov, ako sa zbaviť otravného chrápania

Počujete niekedy v noci zvuky, ktoré pripomínajú motorovú pílu? Chrápanie vie liezť pekne na nervy. A najhoršie je na jar, keď nás trápia alergie. Pokojný a tichý spánok pritom nie je žiadna veda. Pomôže napríklad pravidelný spev alebo cvičenie jazykolamov.

Stačí sa v spánku otočiť na chrbát alebo napríklad vypiť viac alkoholu a chrápaniu sa nevyhnete.

Pohárik pred spaním totiž neuvoľní len vašu myseľ, ale aj svaly na krku a v dýchacích cestách. A práve vibrovaním mäkkých častí horných dýchacích ciest väčšinou vzniká chrápanie – uvoľnené svaly vzduch ľahšie rozkmitá a nepríjemné zvuky sú na svete. Viete, ako sa im vyhnúť?

1. Spite na boku alebo s tenisovou loptičkou

Ak sa večer uložíte v posteli na chrbát, pokojnú noc mať nebudete – jazyk tak totiž blokuje príjem vzduchu a telo sa bráni chrápaním. Pretočte sa radšej na bok. Bude sa vám ľahšie dýchať a hlasné prejavy sa nedostavia.

A ak máte strach, že sa v spánku znovu otočíte na chrbát, využite babskú radu – zašite si do zadnej časti pyžama tenisovú loptičku. Akonáhle sa vám zachce zmeniť polohu, nepohodlná loptička vzadu vás donúti obrátiť sa späť na bok.

Okrem zaspávania na boku vyskúšajte tiež raz za čas polohu na bruchu. Aj tá je účinnou zbraňou proti otravnému chrápaniu. • 

2. Spievajte si

Pár taktov vašej obľúbenej pesničky a budete spať ako dudok! Pravidelným pospevovaním sa chrápania zbavíte – stačí pritom len 10 – 15 minút denne. Spev totiž posilňuje ochabnuté svaly horného podnebia, ktoré nechcené nočné zvuky väčšinou spôsobujú.

3. Vysoko pod hlavou

Zvykli ste si zaspávať bez vankúša? Chyba. Spaním na rovnej ploche chrápanie len privoláte. Dajte si pod hlavu o niečo silnejší vankúš (ale pozor na krčnú chrbticu!) alebo zdvihnite matrac asi o 10 centimetrov. Spriechodníte tak prúdenie vzduchu v dutinách a vyspíte sa doružova.

4. Pite veľa… vody!

Aj správny pitný režim ovplyvňuje, ako veľmi budú o vašom spánku vedieť susedia. Keď málo pijete, môže váš nos zalepiť sekrét, ktorý spôsobí chrápanie. Ale pozor! Pred spaním si nalejte len čistú vodu. Pohárik niečoho ostrejšieho by vám nepomohol – alkohol totiž uvoľňuje svaly, rozširuje tkanivo v krku, a tým blokuje aj dýchacie cesty.

Cez deň dodržujte pitný režim. A ak vyrazíte niekam na pohárik, dajte si posledný drink aspoň 2-3 hodiny pred spaním. Telo sa vám potom odvďačí pokojným spánkom bez chrápania. • 

5. Zvlhčujte vzduch

Keď sa povie, že je niečo v suchu, väčšinou sa vám uľaví. To však neplatí pre vašu nosovú dutinu – suché a teplé prostredie jej dobre nerobí. Pokiaľ vás trápi chrápanie, zadovážte si zvlhčovač vzduchu. Alebo dajte do izby nádobku s vodou či vlhkú bielizeň a na noc si otvorte okno.

6. Polámte si jazyk

Strč prst skrz krk! Alebo to aspoň skúste povedať. Tkanivo a svaly totiž časom strácajú pevnosť. Ich ochabnutie a uvoľnenie je však živnou pôdou pre chrápanie. Posilňujte krčné aj jazykové svaly – pomôžu vám s tým jazykolamy. Urobte si napríklad zábavný rodinný večer plný slovných hračiek. Zabavíte sa a ešte si zaistíte pokojnú noc.

7. Bylinková liečba

Siahnuť môžete aj po prírode. Proti chrápaniu totiž pomáhajú najrôznejšie bylinky. Ostrieľanými pomocníkmi na hlasné dýchanie sú:

  • mäta,
  • pestrec
  • alebo pamajorán.

Pripravte si z nich liečivé nápoje. Väčšinou stačí len lyžičku sušenej bylinky zaliať 2 dcl vriacej vody a zázrak je na svete. Alebo nimi naplňte vankúš.

Účinné sú aj éterické oleje – obzvlášť mäta, eukalyptus alebo citrón vám otvoria dýchacie cesty, takže sa chrápaniu vyhnete. Pridajte kvapku do zvlhčovača alebo priamo na vankúš.

Okrem byliniek pomôže na chrápanie aj nápoj z čerstvého ovocia a zázvoru. • 

8. Upratujte

Základom kvalitného spánku je aj dobre uprataná domácnosť. Pozostatky peľov, prachu alebo chlpov totiž môžu narobiť poriadnu neplechu aj s vaším dýchaním.Vymeťte doma pravidelne každý kút a vetrajte. Okrem špiny sa tak zbavíte aj nežiaduceho chrápania.

9. Režim a zase režim

Ak se chcete vyspať potichu, vytvorte si pevný spánkový režim a doprajte si aspoň 7  8 hodín spánku denne. Aj keď máte cez víkend voľno, snažte sa vstávať a ukladať sa do postele v rovnakom čase.  

Doháňať cez víkend spánkový deficit a vstávať až na obed sa nevypláca. Aj pravidelný spánok a režim totiž pomôžu proti chrápaniu. • 

Dôvodov, prečo vás trápi chrápanie, môže byť hneď niekoľko. Okrem jarných alergií a peľov spôsobuje nočné trápenie aj nadváha. Pokiaľ máte nejaké to kilo navyše, skúste sa ho zbaviť – na jar je na to ideálny čas.

Alebo sa vybavte účinnými pomocníkmi – dajú sa kúpiť vychytávky, ktoré vám pomôžu od hlasného spánku. Okrem nosných kvapiek existujú aj spreje do krku, náplaste na nos alebo špeciálne hodinky proti chrápaniu, ktoré monitorujú zvukové vibrácie.

Ak však nič nepomôže, navštívte lekára. Ten vám poradí to najlepšie riešenie.

 

Top 5