6 rodinných hier so žolíkovými kartami | Blog Mall.sk

Naučte sa nové hry s kartami

Skladné, dostupné, zábavné. Karty sú jednoducho hit. V dnešnej dobe o to viac, že si deti aj dospelí pri hraní odpočinú od mobilov a počítačov. S klasickými žolíkovými kartami môžete hrať desiatky hier. Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie, ktoré zvládnete aj s deťmi.

1. Záchod

Hra so zábavným názvom Záchod má veľmi jednoduchá pravidlá, takže si ju zahrajú deti už okolo 3 rokov. Rozprestrite karty na stôl a na nich z dvoch kariet postavte „záchod”. Každý z hráčov musí postupne vyňať spod záchodu jednu kartu, bez toho, aby spadol. Hra končí v momente, keď ho niekto zhodí. Pri hre sa pobavíte a navyše rozviniete jemnú motoriku vašich najmenších.

Nemusíte vymýšľať zložité kreácie. Stačí, keď o seba opriete dve karty do tvaru písmena A a postavíte ich na rozprestrený balíček. Spod neho ťahá každý po karte tak, aby záchod nespadol. • 

2. Kent

Kent je kartová hra pre dvojice, ku ktorej potrebujete aspoň štyroch ľudí. Zvládne ju každý zhruba od šiestich rokov.

Z kariet odoberte žolíky. Každý pár si na začiatku zvolí tajné znamenia. Môže to byť čokoľvek – zakašľanie, žmurknutie, prehodenie kariet do druhej ruky – niečo, čo zbadáte a váš súper nie.

Na stôl sa položia 4 karty z balíčka, ktoré si vymieňate za tie, ktoré držíte v ruke. Zmyslom je nazbierať 4 rovnaké karty, dať spoluhráčovi signál a on musí povedať „kent”. Tým dvojica získava bod. Keď protihráči vytušia, že máte kent a zvolajú stopkent skôr, získajú bod oni. Môže sa stať, že kent nazbierate vo dvojici obaja, potom poviete doublekent a 2 body sú vaše.

Výhodou Kenta je, že si ho môžete zahrať aj na cestách, napríklad na vlakovom stolíku.

Obľúbené znamenia milovníkov Kenta predstavujú hlášky z britského seriálu Červený trpaslík. • 

3. Vole padni

Rodinná hra, ktorú si deti obľúbia už podľa názvu, je pre 3 až 4 hráčov. Klasicky sa hrá s mariášovými kartami. So žolíkovými si hru zahráte tak, že odoberiete žolíky a jeden balíček. Necháte si teda 52 kariet a rozdáte ich. Prvý hráč vyberie jednu nepotrebnú a pošle ju susedovi. A tak stále ďalej.

Cieľom je nazbierať všetkých osem kariet z jedného druhu. Kto ako prvý získa celú sadu, položí ju na stôl a povie „vole padni”. Kto položí karty ako posledný, prehráva.

4. Domino

Vezmite si jeden balíček kariet (52). Všetky žolíky putujú preč. Cieľ hry je jednoduchý: zbaviť sa všetkých kariet. Preto si Domino zahráte aj s potomkami od 6 rokov.

Rozdávajúci celý balík zamieša a rozdelí hráčom všetky karty rubom nahor. Tí si ich ideálne zoradia podľa farieb a hodnôt. Prvý na rade je majiteľ srdcovej sedmy, ktorý ju vyloží a tým jeho kolo končí. Na sedme budujú hráči balíček všetkých srdcových kariet postupne podľa hodnoty. Hrá sa v smere hodinových ručičiek.

Hráč po ľavici začínajúceho má 3 možnosti. Ak má v ruke srdcovú šestku alebo osmičku, môže ich vyložiť pod a nad sedmičku. Ak ani jednu z týchto kariet nemá, môže vyložiť sedmu inej farby a založiť tak novú postupku. Keď nemá žiadnu z týchto kariet, je na rade ďalší hráč.

Vytvárate postupky farieb prikladaním alebo vykladaním do tej doby, kým sa nezbavíte všetkých kariet. Klasické domino aj to kartové zapája premýšľajúcu funkciu mozgu.

5. Žolíky

Obľúbená rodinná hra, ktorú zvládne každý školák. Na žolíky použijeme 2× 52 kariet a 4 žolíky. Najprv hráč po pravici rozdávajúceho (zadák) vezme tri karty. Ak je medzi nimi žolík, nechá si ho a dostane o kartu menej. Rozdávajúci hráčom rozdelí 12 kariet, len hráčovi po ľavici (predákovi) dá 13 kariet. Zvyšok zostáva v talóne (balíček kariet na doberanie).

Predák začína vyhodením 13. karty. Každý z hráčov si vezme jednu kartu a jednu nehodiacu sa odhodí do spoločného balíčka tak, aby bola vidieť. Vykladáte postupky, trojice či štvorice rovnakých kariet rôznej farby. S kartami môžete von v momente, keď máte jednu čistú postupku a súčet vyložených kariet je aspoň 42.

Ak ste vyložili, môžete prikladať karty do zostáv protihráčov. Chýbajúcu kartu nahradíte žolíkom. Ak dôjdu karty v talóne, otočíte odkladací balíček tak, nech nie je karty vidieť, a hráte ďalej. Vyhráva ten, kto sa kariet zbaví ako prvý. Žolíky s obľubou ľudia mastia už po generácie.

Udáva sa, že hra žolík vznikla roku 1832, od tej doby patrí k najobľúbenejším kartovým hrám po celom svete. • 

6. Autobus

Zábavnú hru pre celú rodinu možno poznáte pod názvom Amerika. Hrá sa so všetkými 108 kartami a zabaví 2 až 10 hráčov. Niekto rozdá dohodnutý počet kariet, zvyšok nechá v talóne obrázkami dole. Cieľom je zbaviť sa všetkých kariet vyložením. Vykladáte trojice či štvorice rovnakých figúr rôznych farieb alebo postupky z troch a viacerých kariet rovnakej farby. Žolík nahrádza chýbajúcu kartu v zostave.

Ak máte karty vyložené, môžete ich komukoľvek prikladať a na rozdiel od žolíka môžete z ostávajúcich zostáv skladať úplne nové. Vyhráva ten, kto sa prvý zbaví kariet. Ostatní si zapíšu hodnotu kariet, ktoré im zostali. Ak hráte viac kôl, celkovým víťazom je ten, kto má najnižší počet neudaných kariet.

Tip na záver

So žolíkovými kartami si síce zahráte domino aj vole padni, ale napríklad Krycie mená, Bang alebo Strelené kačice nie. Tieto obľúbené kartové hry by pritom rozhodne nemali uniknúť vašej pozornosti.

Žolíkové karty sú základom domácej herne, ktorú môžete ozvláštniť ďalšími overenými hrami. • 

 

Top 5