Vyrobte si s deťmi kŕmidlo pre vtáky [4 návody] | Blog Mall.sk

Vyrobte si s deťmi kŕmidlo pre vtáky [4 návody]

Trasochvost, bocian alebo lastovička – s nimi sa cez zimu na Slovensku nestretnete. Odlietajú totiž do Afriky alebo južnej Európy, aby si užili slniečko. Lenže ako k tomu prídu sýkorky, ďatle či penice, ktoré zostávajú? Prichystajte im s deťmi kŕmidlo a pozorujte za oknami ich hašterenie.

Ideálnym materiálom na kŕmidlo je drevo. Nemusíte ale byť profesionálnym tesárom – poradíme vám, ako vyrobiť jednoduchšie kŕmidlo z kvetináča alebo šišky.

Než sa pustíte do výroby, pozrite sa, kam kŕmidlo umiestnite. Aké veľké môže byť, aby sa vošlo na parapet? Alebo sa vám hodí skôr závesné kŕmidlo na strom? Dobre si to premyslite: okrem toho, že chcete s deťmi vtáčiky pozorovať, doprajte zvieratám miesto s dostatkom pokoja. Ku kŕmidlu sa nesmú dostať mačky, ktoré sú v zime pre skrehnuté vtáky veľkou hrozbou.

1. Klasické drevené kŕmidlo

Na záhradách ho vídame najčastejšie – klasické kŕmidlo z dreva. Potrebujete niekoľko latiek a dosiek, klince, kladivo a môžete sa pustiť do práce.

Skúste vyrobiť zložitejšiu šikmú strechu. Jej výhoda je v tom, že keď veľa sneží, vrstva snehu spadne na zem sama. Ako na to? Použite hranol dreva v tvare trojuholníka. K nemu pritlčte dve dosky ako striešku. Doprostred navŕtajte očko na zavesenie a striešku pribite k podperám. • 

Pracovný postup:

  • Na dno použite drevenú dosku o hrúbke aspoň 2 centimetre. Zrežte ju do požadovanej veľkosti.
  • K bokom pribite steny. Stačia len doštičky vysoké okolo 2 až 4 centimetrov, aby vietor neodvial semienka na zem.
  • Na dno striešky pribite 1 až 4 podpery – drevené kolíky alebo lopáriky, na ktorých bude sedieť strecha. Hodia sa napríklad aj narezané silnejšie konáre.
  • Teraz je na rade strecha. Tá je dôležitá, aby do kŕmidla nesnežilo alebo nepršalo. Stačí vám len rovná doska, ktorú pribijete k podperám.
  • Doprostred striešky prevŕtajte očko na zavesenie.

2. Kŕmidlo z kvetináča

Na výrobu kŕmidla môžete využiť aj starý hlinený kvetináč, šišku alebo napríklad polovicu škrupiny z kokosového orecha. Šišku priviažte na špagát, do kokosu vyvŕtajte dieru. Dierkou v kvetináči alebo v orechu pretiahnite povrázok. Za horný koniec špagátika neskôr kŕmidlo uviažete, za spodnú stranu sa môžu vtáčiky pri kŕmení zachytiť.

Vezmite zmes zrniečok, zmiešajte ju s rozpusteným lojom a nalejte do kvetináča alebo do orecha. Šišku do zmesi len namočte. Nechajte zatuhnúť a zaveste na strom. Využiť môžete napríklad aj kúpené lojové gule.

3. Kŕmidlo z rolky od toaletného papiera

Nebojte, vtáčiky kŕmiť papierom nebudeme. Rolky od toaletného papiera vám totiž poslúžia ako jednoduché kŕmidlo.

Vezmite si rolku a natrite ju vrstvou medu či trochou arašidového masla. Potom ju vyvaľkajte v miske so zrnkami. Nechajte zaschnúť a stredom prevlečte povrázok. Potom ju zaveste pod striešku alebo na strom.

Rolku jednoducho zavesíte na strom aj bez povrázku. Ale pozor, nech ju nerozmočí dážď. Zdroj fotky: barevnsvt.blogspot.cz • 

4. Kŕmidlo z plastovej fľašky

  • Za hrdlo uviažte špagát.
  • Približne 5 centimetrov od dna vyrežte otvor asi 8 centimetrov vysoký a 6 centimetrov široký.
  • Okraje otvoru prelepte lepiacou páskou alebo opáľte nad sviečkou, aby sa o ne vtáky neporezali.
  • Naplňte zrniečkami.

k dolnej časti prilepte vetvičku, na ktorú si vtáčik sadne. A pozor na preplnenie kŕmidla – čím väčší urobíte otvor, tým častejšie dopĺňajte menšie množstvo zrniečok. Zdroj fotky: www.domky-delta.cz • 

Ako na správne kŕmenie

Každý druh vtákov má svoju obľúbenú pochúťku. Drozdy a chochláče nalákate na jablká alebo na jarabiny, sýkorky a ďatle nikdy bez povšimnutia neminú hovädzí loj. • 

Pozor! Do kŕmidla nepatrí voda. Vtáky si totiž pitie dokážu aj cez zimu zabezpečiť sami. V pripravenej mištičke s vodou by sa mohli vykúpať, voda by im potom zmrzla v perí a to by znamenalo istú smrť vtáčika.

Poznávajte s deťmi druhmi vtáčikov

Pri pozorovaní kŕmidla za oknom alebo s ďalekohľadom na strome deti od napätia ani nedýchajú: koľko vtáčikov priletí? Čo im bude najviac chutiť? A budú sa navzájom odháňať?

Nechajte deti, nech si do pekného bloku zakreslia všetky vtáky, ktoré za oknami uvidia. Môžu si k nim pripísať zaujímavosti, ktoré sa dočítajú alebo sami vyskúmajú. • 

Kúpte deťom na Vianoce napríklad atlas vtákov. Vďaka tomu sa ľahko zorientujú v jednotlivých druhoch a pozorovanie ich bude baviť o to viac.

Ak ste milovníci mačiek a o vtáčiky omámené mrazom sa bojíte, pripravte kŕmidlo potrebné pre čiperné veveričky. Vašej mačke ľahko utečú a vy môžete z okna pozorovať, ako im u vás chutí.

Veveričky milujú oriešky. Ale zatiaľ čo vtáčikom treba orechy vylúpať a podrviť, veveričkám ich nechajte aj so škrupinou. Ich tlamička totiž funguje podobne ako luskáčik. • 

A kŕmidlo je hotové! Teraz ešte vianočné darčeky. Vyskúšajte nášho darčekového sprievodcu a výber darčekov vám pôjde jedna radosť. Užite si Vianoce s úsmevom.

 

Top 5