Vaše starosti s opadaným lístím práve skončili | Blog Mall.sk

Vaše starosti s opadaným lístím práve skončili

Žltá, oranžová, hnedá, červená. Lesy, parky aj lesoparky hrajú na jeseň nádhernými farbami. Pre oči je to pastva, ale keď sa jeseň začne hrať aj so stromami vo vašej záhrade, už to taká paráda nie je. Opadané lístie totiž dokáže narobiť na pozemku peknú paseku. My našťastie vieme, ako si s ním poradiť. 

Hrabať, fúkať alebo vysávať?

Ak máte malú záhradu a len pár menších stromov, stačia vám obyčajné hrable. Skvelé sú napríklad široké, tzv. švédske hrable z ocele či plastu. Hrabanie lístia je najprirodzenejším spôsobom – šetrným k živočíchom – a navyše si u neho krásne popreťahujete telo a oddýchnete si.

Niekto si však na relax pri práci na záhrade príliš nepotrpí. Ak to chcete mať čo najrýchlejšie za sebou, alebo máte príliš veľký pozemok plný urastených stromov, ktorý by ste hrabali celý deň, použite vysávač alebo fúkač lístia. Ani sa nestihnete spotiť, a lístie bude preč.

Nezáleží na tom, či je lístie suché alebo mokré, alebo či sú medzi ním napríklad kamene. S výkonným záhradným vysávačom si s tým poradíte. Pomocou fúkača si lístie najprv nahromadíte na jednu hŕbu (nemusíte sa trápiť s vysávačom v zle dostupných miestach pri plote alebo pod stromami), potom prepnete funkciu na vysávač a v priebehu niekoľkých minút je vaša záhrada opäť čistá. Lístie máte v skladnom kontajneri, ostáva ho už len vysypať napríklad na kompost.

Výkonný vysávač Kärcher WD3 si poradí nielen s lístím. • 

Ak máte väčšiu záhradu, bude sa vám hodiť prenosný vysávač s nastaviteľnou prídavnou rukoväťou. Vďaka nastaviteľnému pásu s podporou zvládnete obísť celú záhradu bez toho, aby vám vysávač zavadzal alebo aby vás jeho váha unavila. Všetko lístie, ktoré ste povysávali, stlačí vysávač na približne 1/10 pôvodného objemu.

Kam s nazbieraným lístím?

Lístie ste nahrabali, nafúkali alebo povysávali. Kam s ním ale teraz? Ak máte veľkú záhradu a nechce sa vám ho neustále prenášať, využite záhradný vozík.

Pre účely prenášania lístia je ideálny záhradný vozík s plastovým vakom. A ak práve nie je nablízku žiadne lístie, plastový vak odopnite, zložte a vozík použite napríklad na prevážanie ťažkých kvetináčov, dreva alebo náradia.

Záhradný vozík Fieldmann je skvelým pomocníkom (nielen) pri upratovaní lístia. • 

Teraz však máte vak plný lístia a nastáva zložitejšia otázka – čo s ním? Páliť ho väčšinou kvôli vyhláškam nemôžete, do kontajnerov na zmiešaný odpad ho vyhodíte len pod pokutou, do lesa nápodobne. Do úvahy teda prichádzajú tieto možnosti:

  1. Uložte lístie na kompost. Pri kompostovaní je vhodné rozprestrieť lístie na väčšiu plochu a kompostovať postupne, nie celú hŕbu naraz. Dobré je tiež jednotlivé vrstvy preložiť pokosenou trávou, zeminou či vápnom.
  2. Urobte z neho tepelnú izoláciu. Lístia sa nemusíte zbavovať. Môže slúžiť ako štít pred zimným mrazom pre korene stromov, záhony s trvalkami, zeleninu, ktorá zostáva v zime v zemi, alebo pre malé kríky. Lístie navyše poskytuje rastlinám živiny. Nejaké listy si preto uschovajte a ak nastanú prudké mrazy bez snehu, ktorý je skvelý tepelný izolant, môžete snehovú pokrývku nahradiť práve nimi.
  3. Odvezte listy do zberného dvora. Najjednoduchší a legálny spôsob, ako sa zbaviť kopy opadaného lístia. Niektoré obce poskytujú vo vopred určených dňoch a hodinách kontajner určený práve na odvoz bioodpadu. Informujte sa na obecnom úrade.

Čo ak lístie neleží len na záhrade 

Padajúce listy v kombinácii so silnejším vetrom spôsobia, že lístia nebudete mať len plnú záhradu, ale aj odkvapy či potrubia. Najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť lístia v odkvape? Starý dobrý rebrík.

Pri čistení odkvapov ale buďte opatrní, môže to byť veľmi nebezpečná činnosť. Preto si zaobstarajte bezpečný hliníkový rebrík s nastaviteľnou výškou v tvare písmena A. Zvolíte si uhol naklonenia rebríka aj výšku a vďaka spoľahlivým napínacím remeňom sa vám rebrík nepohne. A na protišmykových schodíkoch vám neujde noha ani počas jesenného mrholenia. 

Lístie je poriadny záškodník a môže sa dostať naozaj všade. S tlakovou umývačkou vybavenou čističom plôch si ale poradíte aj s tými najnedostupnejšími potrubiami a odkvapmi. Lesknúť sa však budú aj vonkajšie betónové plochy.

Drvič Bosch si poradí aj v prípade, že sa medzi lístím objaví aj nejaký ten konár. • 

A čo ak sa medzi lístie dostanú aj opadané konáre, napríklad po silnejšom vetre? Niekto vidí neporiadok, iný perfektné hnojivo. Stačí konáre nastrkať do drviča a máte skvelý podklad pod vaše stromy a kríky: chráni pred vysychaním, zabraňuje rastu buriny, zlepšuje kvalitu pôdy a navyše skvele vyzerá!

 

Top 5