Mäso: to najlepšie pre vašu Micku a Bobíka | Blog Mall.sk

Mäso: to najlepšie pre vašu Micku a Bobíka

Komplexné, rýchle a obľúbené krmivo – to sú granule a konzervy. Raz za čas môžete svojmu psíkovi alebo mačičke spestriť jedálniček mäsom. Poradíme vám, ktoré mäso vybrať a ako ho uchovať do zásoby.

Najprv sa pozrieme, čo presne psy a mačky v žrádle potrebujú a čo naopak nesmú

Aké sú špecifiká mačacej stravy? 

Mačky sa v prírode stravujú tak, že svoju ulovenú korisť zjedia vcelku aj s kosťami, vnútornosťami a tiež aj s nestráveným obsahom žalúdka. Preto je dôležité dávať domácim mačkám okrem mäsa aj vnútornosti, chrupavky či glejovky.

  • Aspoň ⅔ krmiva tvoria bielkoviny.
  • Mačiatka sa kŕmia 3× až 4× denne, dospelé mačky 1× až 2× denne.
  • Mačky by nemali jesť údeniny, sladkosti, surové ryby, paradajky, korenie, soľ, cibuľu, cesnak, kakao, hrozno.

Pre mačky je mäso dôležitejšie ako pre psov – predstavuje totiž väčší podiel v ich jedálničku. Ideálne je pre nich kuracie, morčacie alebo hovädzie mäso, ktoré nie je príliš mastné.

Pre mačky je vhodný aj tuk, ale pozor – veľmi mastné mäso im určite nedávajte. • 

Aké sú špecifiká psej stravy?

  • Ideálne porcie sa skladajú z bielkovín, zeleniny a prílohy v rovnakom pomere.
  • Šteniatka sa kŕmia asi 3× denne, dospelé psy 2× denne.
  • Psy by nemali jesť čokoládu, mastné mäso, koreniny, soľ, údeniny, zemiaky, cibuľu, cesnak, hrozno.

Svojmu psovi môžete servírovať do misky rôzne druhy mäsa. Ideálne je kuracie, rybie alebo jahňacie. Psy môžu jesť tiež hovädzie mäso a bravčové – pozor ale na príliš mastné kúsky.

Bravčové mäso je lepšie pre psy dlhšie povariť. Zlikvidujete tak prípadné parazity, napríklad svalovce, ktoré spôsobujú trichinelózu a napádajú krv a orgány.

Kde mäso kúpiť a ako ho pripraviť

Mäso pre zvieratá kúpte v mäsiarstve. Kúpite tam kuracie či hovädzie odrezky a napríklad aj hovädzie kosti s mäsom. Ideálne sú aj vnútornosti – žalúdky, pečeň či pľúca. Najlepšie (ale zároveň najdrahšie) sú hovädzie glejovky.

Aby ste nemuseli kupovať mäso každý druhý deň, oplatí sa zaobstarať si ho viac do zásoby. Doma ho rozdeľte na porcie, dobre zabaľte do sáčkov alebo krabičiek a zamrazte. Chudé mäso v mrazničke vydrží aj osem až desať mesiacov.

Mäso môžete tiež najprv predvariť, rozdeliť do pohárov a potom zavariť. Nie je to žiadna veľká veda: ešte teplé mäso nakrájajte, vložte do pohárov a zalejte vývarom. Približne tri centimetre od okraja pohára nechajte voľné a pohár zavrite viečkom.

Mäso zavárajte v zaváracom hrnci naplnenom vodou 60 až 75 minút pri teplote 95 stupňov. Potom poháre vyberte, otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť. Zavárané mäso vydrží pokojne aj rok.

Vhodnou metódou uchovania mäsa je aj sušenie. Tenké plátky hovädzieho mäsa usušíte za približne 6 hodín v sušičke alebo aj v rúre pustenej na teplotu 50 stupňov.

Mačky a psy potrebujú vo svojej strave rôzne vitamíny a minerálne látky. Zvyčajne sa do domácej potravy pridávajú vo forme práškových doplnkov stravy. Čo presne sa hodí pre vášho domáceho miláčika, vám najlepšie poradí veterinár.

A nezabudnite, že vaše zvieratá potrebujú aj antiparazitiká – vyrábajú sa zvlášť pre mačky a zvlášť pre psy.

Maškrtu zo sušeného mäsa môžete vyrobiť nie len pre svojich domácich miláčikov, ale aj pre seba. Len pozor na soľ a korenie – mäso pre ľudí ochuťte, zvieratám nesoľte ani nepridávajte korenie. • 

Najčastejšie chyby pri kŕmení psov alebo mačiek

Keď sa pustíte do výroby domácej mäsovej stravy, nenarušte správnu výživu niekoľkými najčastejšími chybami. Pozor na prekrmovanie – kilá navyše vašim domácim miláčikom skracujú život. Tiež nehádžte psom dobroty od stola a kŕmte ich vždy v rovnakom čase.

Nezabudnite, že mačky sú zvyknuté počas celého dňa loviť myši, jašterice alebo hmyz, takže im pevne nastolený poriadok môže byť proti srsti. Po jedle doprajte psom chvíľku pokoja v ich pelechu. A ak máte strach, že sa váš pes pri jedle zadrhne, skúste misku proti hltaniu.

A akou dobrotou vašich miláčikov odmeniť?

Aj zvieratá radi maškrtia, ale inak ako ľudia. Napríklad z čokolády by vašim domácim miláčikom mohlo byť veľmi zle. Obsahuje totiž látku theobromín, ktorú človek strávi ľahko, ale psí metabolizmus ju spracováva veľmi pomaly a nedokonalo a pes sa môže touto látkou dokonca aj otráviť.

Tieto dobroty dávajte svojim miláčikom len v malých porciách. Dospelé zvieratá totiž mávajú horšiu schopnosť tráviť laktózu. • 

Kým mačky sú zvyčajne vyberavé a jedia mäsité jedlá, psy niekedy dokážu bez dozoru zožrať aj uhorky, opadané marhule alebo paradajky. Malá trocha im neuškodí, ale dávajte pozor, nech nezjedia príliš veľké množstvo ovocia a zeleniny. Vždy je pre nich lepšia zelenina varená, ktorá sa im oveľa ľahšie trávi.

 

Top 5